Pretraga

Strava u Francuskoj: Bivši učenik upao u školu i nastavnika izbo do smrti

A- A+

Jedan nastavnik je ubijen, a drugi, uz školskog zaštitara teško ozlijeđen u napadu koji se dogodio u jednoj školi u Francuskoj. Prema za sada poznatim informacijama, u školu je upao bivši učenik te nožem izbo nastavnika francuskog jezika. Napadač je osoba u dvadesetim godinama, a otvorena je istraga oko toga ima li elemenata terorizma u napadu, budući da je mladić čečenskog podrijetla, naveli su očevici, tijekom napada povikivao ‘Allahu Akbar’.

francuska policija

Ilustracija: Unsplash

Stravičan napad dogodio se ovog petka oko 11 sati u francuskom gradu Arras u Srednjoj školi Gambetta. Mladić je nožem upao u školu te nasmrt izbo jednog nastavnika, i još dvije osobe ozlijedio – drugog nastavnika te školskog zaštitara. Počinitelj je uhićen te je smješten u pritvor, a policija tvrdi da je situacija sada pod kontrolom.

Prema pisanju BBC-a, svjedoci navode da je tijekom napada povikao ‘Allahu Akbar’ ili ‘Bog je najveći’. Policija opisuje napadača kao mladića u dvadesetim godinama života, čečenskog podrijetla, kojeg su još ranije sigurnosne službe povezale s radikalnim islamizmom. Prema pisanju francuskih medija, mladić je bio bivši učenik škole, a pojavila se i informacija da je uhićen i napadačev brat.

Izdvojeni članak

Njemačke škole održale minutu šutnje za ubijenog francuskog nastavnika: ‘Pred nama je još puno podučavanja tolerancije’

Ured za borbu protiv terorizma u Francuskoj izjavio je da je otvorio istragu nakon napada zbog ‘ubojstva u vezi s terorističkim poduhvatom’ i ‘pokušaja ubojstva u vezi s terorističkim poduhvatom’. Kako prenosi BBC, francuski predsjednik Emmanuel Macron danas posjećuje školu.

Podsjetimo, prije gotovo tri godine u listopadu 2020., Francuskoj je na jednako stravičan ubijen nastavnik Samuel Paty – odrubljena mu je glava. Počinitelj tog napada, 18-godišnji Abdullakh Anzorov, islamski ekstremist, ubijen je odmah nakon toga od strane policije.