Pretraga

Stručnjak za liječenje ovisnosti: U busu u Zagrebu pronađena 15-godišnjakinja pozitivna na pet droga

A- A+

Da je porast potrošnje droga u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina značajno izraženiji, stručnjaci upozoravaju već neko vrijeme. Psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti Slavko Sakoman otkrio je nedavni slučaj iz Zagreba – 15-godišnjakinja iz Zagreba nije se vratila doma s tuluma. Drugo poslijepodne pronađena je kako spava u autobusu, a bila je pozitivna na čak pet vrsta droga.

Screenshot: N1 televizija

U Newsroomu N1 televizije gostovao je Slavko Sakoman te govorio o velikom rastu broja osoba koje koriste drogu, pri čemu su posebne žrtve mlade osobe.

Problem je posebno izražen od 2016. naovamo

Pojašnjava da se često izvlači na epidemiju koronavirusa i da je ona povećala potražnju za psihoaktivnim sredstvima, što je i točno, no da je nagli porast potrošnje droga krenuo još 2016. godine te se on ubrzao 2019. i 2020. godine.

– Prema podacima HZJZ-a, 2020. godina bila je godina u kojoj je Zagreb skočio gotovo na prva mjesta konzumacije četiri droge – kokaina, ecstasyja, amfetamina i kanabisa. Zagreb je po tome pri samom vrhu od 82 europska grada, rekao je Sakoman za N1 televiziju.

Prepričao je i nedavni slučaj 15-godišnje djevojčice u Zagrebu. Nakon tuluma se nije vratila kući pa su roditelji alarmirali policiju. Pronašli su je poslijepodne kako spava u autobusu, a test je pokazao da je bila pozitivna na čak pet različitih vrsta droga – od heroina do kokaina.

U razgovoru je rekla da je bila ekipa, da je bio tulum, da su se svi drogirali i da joj je jedan lik dao tekućinu u šprici, koju je ona špricnula u usta i popila. Vjerojatno da prije toga nije uzela kokain i amfetamin, dakle stimulativne droge, umrla bi od heroinskog predoziranja, rekao je Sakoman.

Izdvojeni članak

Pogledajte s koliko godina počinje ekperimentiranje s drogama u Hrvatskoj: Jedan od razloga su i problemi u školi

U Hrvatskoj su droge lako dostupne

Ističe kako je jedan od glavnih problema u Hrvatskoj prelaka dostupnost droga.

– Dileri nude prvo travu klincima, onda u jednom momentu ‘hoćeš liniju speeda’, onda ‘hoćeš liniju kokaina’, ako imaju love ‘evo ti’. Onda oni to preuzimaju, nude svojim prijateljima. Unatoč tome što sam u mirovini, imao sam negdje u ova dva, tri mjeseca jedno 40 tinejdžera gdje sam suptilno analizirao događanja na uličnoj sceni, analizirao informiranost roditelja, aktivnosti škole… Od svih parametara koje sam spomenuo, apsolutno je najizraženiji da su droge nevjerojatno lako dostupne. Naprosto ulični dileri rade svoje, rekao je Sakoman na N1.

Smatra i da je nevjerojatno da se u ‘džungli političkih tema i međunarodnih problema izgube naša djeca i mladi kao da je to nekakvo sporedno pitanje koje će doći na red tek kad oni odrastu’. Dodaje i da se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu.

– Neshvatljivo mi je da političari šute o tome, da ne shvaćaju ozbiljno posljedice toga što tone droga završe u organizmu mladih osoba, rekao je Sakoman za N1 televiziju.