Pretraga

Studenti iz cijele regije pokrenuli internetsku stranicu za traženje prijevoza

A- A+

Traženje prijevoza na internetu kako bi se uštedio novac za putovanje na našim prostorima postaje sve popularnije. No stranice na društvenim mrežama mogu biti nepregledne zbog čega nije lako uvijek pronaći prijevoz koji nam je potreban. Upravo to motiviralo je grupu studenata koji su pokrenuli internetsku stranicu ajmo.hr na kojoj brzo i jednostavno možete pronaći prijevoz.

Foto: ajmo.hr

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Vozač taksija je čuvar svih tajni

‘Carpooling’ ili jednostavno dijeljenje prijevoza postaje sve popularnije i na našim prostorima. Uzevši u obzir sve prednosti dijeljenja prijevoza, u odnosu na uobičajen način putovanja putem autobusa ili vlaka, ne čudi ni zašto. Zahvaljujući međusobnom dijeljenju troškova, putnici koji dijele prijevoz štede novac, a samo putovanje udobnije je i brže.

Izdvojeni članak

Naporna pitanja koja svi postavljamo taksistima

Facebook grupe su natrpane i nepregledne

Ajmo.hr nova je platforma za dijeljenje prijevoza u Hrvatskoj. Bilo da imate slobodno mjesto u vlastitom autu ili tražite nekoga tko ima mjesta u svom, na ovoj stranici možete pronaći putnike koji putuju u istom smjeru te se brzo i jednostavno povezati s njima. Ajmo.hr pokrenula je grupa od 15 studenata i pojedinaca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Želja im je na ovaj način naučiti što je potrebno da se pokrene uspješan biznis. 

– Mislimo da je ova vrste prijevoza odlična, ali najpopularniji način pronalaska prijevoza u Hrvatskoj je preko Facebooka. Problem s grupama na Facebooku je taj što imaju previše članova, neke i po 50 tisuća, a što su grupe veće, to je teže u njima se snaći. Kada u jednom danu ima previše postova, teško je naći određenu vožnju koju tražite. Također, grupe nisu sigurne jer ne postoji nikakvo ocjenjivanje vozača i putnika, a ako niste prijatelji s nekim na Facebooku, često se dogodi da poruku ni ne pročitate jer ona automatski ide u ‘ostalo’, kaže član ekipe Matevz Petek.

Izdvojeni članak

Najpovoljniji zagrebački taxi na kratke staze nije i najjeftiniji na više kilometara

Više stotina prijevoza unutar Hrvatske dostupno svakog dana

Budući da ‘carpooling’ postaje sve popularniji, ova je ekipa odlučila riješiti te probleme tako što su otvorili stranicu ajmo.hr. Počeli su prije devet tjedana, a zamislili su ju kao određenu vrstu Googlea za traženje prijevoza, odnosno kao mjesto gdje lako i brzo možete pronaći prijevoz koji tražite. Na stranici je svakoga dana objavljeno od 400 do 700 vožnji diljem Hrvatske te više od 5 tisuća vožnji na Balkanu. Rekordan broj bio je 30. travnja kada je na stranici bilo ponuđeno čak 800 prijevoza unutar Hrvatske i 7 tisuća na Balkanu. 

 – Ne vidimo druge slične servise kao konkurenciju. Mi smo neprofitan, besplatni servis, ne zarađujemo od ovoga, nego želimo riješiti probleme koje sam spomenuo. To je naša motivacija. Želimo stvoriti zaista dobru mrežu za ‘carpooling’ i steći vrijedno iskustvo iz svega toga. Potrebna nam je živa ‘carpooling’ zajednica koja će omogućiti da takva vrsta prijevoza bude sigurna i jednostavna. Naravno da se i drugi servisi trude učiniti isto, no koliko su oni pouzdani, koliko vožnji možete tamo pronaći i koliko ste ih puta koristili?, rekao je Matevz. 

Kako biste pronašli suputnike, zajednici možete pristupiti putem internetske stranice ajmo.hr ili preuzimanjem mobilne aplikacije ‘ajmo’ dostupne za iOS i Android. Prvi je korak registracija koja vam omogućava kontakt s drugim registriranim članovima. Nakon registracije, morate odabrati jedan od ponuđenih prijevoza ili objaviti vlastiti te stupiti u kontakt s drugim članovima koji putuju u istom smjeru.