Pretraga

Studenti izumili donje rublje protiv silovanja

A- A+

Troje indijskih studenata izumili su donje rublje čija je osnovna namjena sprječavanje silovanja pripadnica ženskog spola. Manisha, Niladri i Rimpi u rublje su spojili uređaj koji emitira snažne elektroškove te obavještava policiju i obitelji o žrtvama napada.

www.techpedia.in

Manisha Mohan, Niladri Basu Bal i Rimpi Tripathi su studenti zahvaljujući kojima će žene u Indiji biti zaštićene od silovanja ili bilo kakvog napada. Naime, ovaj je mladi trojac sa SRM Sveučilišta u Chennaiu izumio uređaj koji su umetnuli u donje rublje, a svrha mu je elektrošokovima spriječiti silovatelje prilikom njihova napada na žrtve.

Izdvojeni članak

Silovanje u Podstrani: Osumnjičen i za pokušaj ubojstva

Uređaj je nazvan Society Harnessing Equipment (SHE), a trenutno je u fazi pripreme za masovnu proizvodnju, dok će krajem travnja biti u prodaji.

– Rublje s GPS-om, GSM-om i senzorima prilikom pritiska u stanju je emitirati elektrošokove od 3 800 kilovati te obavijestiti roditelje i policiju. Šokovi mogu biti emitirani 82 puta, a uređaj će ženama pružiti slobodu u situacijama s kakvima se susreću na javnim mjestima, izjavila je Manisha za The Times of India.

Izumitelji s prestižnog tehničkog fakulteta u Indiji na ovaj su se potez odlučili kad su, zahvaljujući rezultatima policijske ankete, saznali kako silovatelji i napadači žene prvo hvataju za grudi. Upravo se zbog toga jedan od strujnih krugova nalazi i u grudnjaku, a unutrašnja strana je izolirana polimerima kako bi se zaštitile žene koje nose spomenuti uređaj.

SHE proizvodi elektrošokove čim se aktiviraju senzori pritiska, tako da će napadači biti šokirani pri prvom dodiru područja koje pokriva rublje.

www.techpedia.in