Pretraga

Silovanje u Podstrani: Osumnjičen i za pokušaj ubojstva

A- A+

Student Ekonomije u Splitu R.Š. u studenom prošle godine osumnjičen je za silovanje kolegice s faksa, a tužiteljstvo je naložilo istragu nad 20-godišnjakom i zbog pokušaja ubojstva. Žrtva je preživjela silovanje nepoznatim predmetom zahvaljujući višesatnoj operaciji ali je ostala invalid. Ako mladić bude optužen za silovanje i pokušaj ubojstva, prijeti mu dvostruko veća kazna, a upravo je nepoznati predmet razlog zbog sumnje za dvostruko kazneno djelo.

Osumnjičeni R.Š.

Tulum u Podstrani organiziran u studenom prošle godine završio je brutalnim silovanjem, a prema najnovijim informacijama Županijsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo je da se nad osumnjičenim 20-godišnjim R.Š. provede istraga i za pokušaj ubojstva. Tužiteljstvo se na težu klasifikaciju odlučilo nakon što su liječnici utvrdili da su za život opasne ozljede djevojci nanesene predmetom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Pritvoren mogući napadač na djevojku u Podstrani

SIlovanje počinjeno nepoznatim predmetom

U privatnoj kući u Podstrani okupila se grupa mladića i djevojaka na popodnevno druženje koje je završilo tragično. U jednoj prostoriji ostali su sami R.Š. i njegova vršnjakinja te kolegica s fakulteta, a kad su se drugi vratili, zatekli su razodjevenu djevojku kako leži bez svijesti u lokvi krvi. Mladić je krvavih ruku bio pokraj djevojke, koja je hitno prevezena u bolnicu.

Višesatnom operacijom djevojci je spašen život, ali su liječnici utvrdili teške i za život opsane ozljede. Osumnjičeni R.Š. je priveden, ispitan te nakon dva mjeseca pušten da se brani sa slobode. Iako je 20-godišnjak u početku negirao počinjenje kaznenog djela, zatim tvrdio kako je koristio samo prste, liječnici su utvrdili kako su ozljede nanesene nepoznatim predmetom.

Izdvojeni članak

Tulum u Podstrani: Svjedokinja pobjegla van iz kuće kad je vidjela ozlijeđenu kolegicu


Silovanje i pokušaj ubojstva

Za silovanje je propisana kazna od jedne do 10 godina zatvora. U sudskoj praksi se raspon kazni kreće od tri do pet godina zatvora, a u slučajevima posebno teških okolnosti čak i od sedam do 10 godina. Za pokušaj ubojstva je propisana kazna od pet do 15 godina zatvora. Drugom riječima, osumnjičenik se trenutno suočava s dvostruko višom kaznom.

Kazna za dvostruko kazneno djelo

Činjenica da je djevojka silovana predmetom te da su joj nanesene ozbiljne ozljede razlog je zbog kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo da se nad R.Š. provede istraga i za pokušaj ubojstva. Mladić nije bio pod utjecajem droga, ali je u krvi imao 1,44 promila alkohola, a ako bude osuđen za oba kaznena djela, prijeti mu dvostruko veća kazna.

– Obaviješteni smo o pokretanju istrage za težu kvalifikaciju i imamo potpuno povjerenje u Državno odvjetništvo. Već sada smo svjesni kako će se kazneni postupak razvući te bih ostavio pravosuđu da se bavi tim aspektima slučaja. Meni i mojoj supruzi je sada najvažnija naša kći, koja se oporavlja, ali još uvijek nije dobro, izjavio je otac studentice za Slobodnu Dalmaciju.