Pretraga

Studenti kineziologije dokazali da je agresivno ponašanje sportaša povezano s trenerovim stilom rukovođenja

A- A+

Tea Čišić i Frane Boban studenti su Kineziološkog fakulteta, koje je zanimalo je li agresivno ponašanje sportaša na terenima povezano s trenerovim stilom rukovođenja. Zato su napravili istraživanje, i za svoj rad dobili prestižnu Rektorovu nagradu.

Tea Čišić i Frane Boban s mentoricom Zrinkom Greblo

Agresivnost i varanje su sve veći problem suvremenog sporta, smatraju dvoje studenata Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Budući da smatraju da treneri imaju vrlo važnu ulogu u oblikovanju stavova i ponašanja sportaša, odlučili su ispitati povezanost trenerovog ponašanja sa percepcijom sportaša o onome što je na sportskom terenu dopustivo ponašanje. Tea Čišić i Frane Boban uspješno su razradili temu ‘Povezanost nekih ponašanja trenera s percepcijom legitimnosti nesportskih ponašanja kod sportaša’, te za svoj rad zasluženo dobili Rektorovu nagradu.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Mlada nogometna reprezentativka Andrea Godinić ima cilj osvojiti Ligu prvaka s Velikom Goricom

Fokusirani na psihologiju sporta

Oboje su vrlo zainteresirani za područje psihologije sporta u kojem vide puno mjesta za napredak i potrebu da se u praksi osvijesti trenere i sportaše o važnosti tog segmenta kao sastavnog dijela treniranja i neiskorištenog potencijala za poboljšavanje sportaševih mogućnosti, ali i uloge koju treneri imaju u životu sportaša.

– Svjedoci smo sve češćeg varanja i nesportskog ponašanja na sportskim terenima. Dosadašnja istraživanja vode nas do zaključka da treneri imaju veliki utjecaj na sportaše te da o njima uvelike ovisi hoće li se sportaši truditi napredovati u sportskim vještinama ili će, pod pritiskom imperativa pobjede koristiti nesportska ponašanja kako bi došli do cilja. Glavni cilj našeg istraživanja bio je utvrditi koji su oblici trenerovog ponašanja povezani s odobravanjem odnosno neodobravanjem nesportskog ponašanja u situaciji odlučujućeg natjecanja, objasnili su nagrađeni studenti.

Izdvojeni članak

Vrhunski sportaši koji su se proslavili i na filmskom platnu

Agresivno ponašanje prisutno na svim razinama sporta

Istraživanja u ovom području, kažu, potvrđuju da je agresivno ponašanje zaista prisutno na svim razinama sporta, kao i u svim dobnim skupinama. Analize spolnih razlika pokazuju da su žene manje agresivne od muškaraca, a razlike u takvom ponašanju vidljive su i ovisno u vrsti sporta. Iako se ne može točno govoriti o tome kod koga i u kojem je sportu najzastupljenija agresivnost kao oblik nesportskog ponašanja, jer to ovisi o mnogim socijalnim interakcijama i osobinama ličnosti samog sportaša, može se tvrditi da stil rukovođenja trenera ima važnu ulogu u percepciji sportaša o tome kakvo je ponašanje u redu ili nije.

Istraživanje proveli na 200 studenata

Tea i Frane su istraživanje proveli u obliku upitnika, na koji je odgovorilo 200 studenata Kineziološkog fakulteta. – Željeli smo ispitati obilježja povezanosti različitih oblika trenerovog ponašanja s percepcijom legitimnosti teških prekršaja, lakših prekršaja i verbalne agresije kod sportaša. Pri tom smo pretpostavili da će pozitivni aspekti trenerovog stila rukovođenja (trening i instrukcije, demokratsko ponašanje, socijalna podrška i pozitivna povratna informacija) biti u negativnoj, a negativni aspekti trenerovog stila rukovođenja (autokratsko ponašanje, neosjetljivost za osobnu dobrobit sportaša, negativna povratna informacija i usmjerenost na rezultat) u pozitivnoj korelaciji s percepcijom legitimnosti različitih oblika nesportskih ponašanja. Pored navedenog, željeli smo identificirati konkretna ponašanja trenera koja su u najvećoj mjeri povezana s višim i nižim stupnjem odobravanja nesportskih ponašanja, objasnili su Čišić i Boban.

Zaključci do kojih su istraživanjem došlo doista su zanimljivi. Rad je pokazao da su demokratsko ponašanje i pozitivna povratna informacija od strane trenera najznačajniji uzroci neodobravanja različitih oblika nesportskih ponašanja. Suprotno od toga, negativno i agresivno ponašanje trenera, te njegova usmjerenost čisto na rezultat, kao i neosjetljivost za dobrobit sportaša povezani su s tolerancijom nesportskih ponašanja.

Izdvojeni članak

Najčudnija sportska natjecanja

Treneri odgajaju sportaše i stvaraju moralne vrijednosti

-Treneri provode velik dio vremena sa sportašima, predstavljaju uzor i model, a uz to trenirajući svoje sportaše zapravo ih odgajaju i stvaraju moralne vrijednosti. Odobravajući agresivna ponašanja na terenu treneri daju sportašima zeleno svijetlo za primjenu takvih ponašanja. U suprotnom, ukoliko treneri ne toleriraju i spriječe agresiju, sportaši se neće poslužiti takvim ponašanjima. Istraživanjima je potvrđeno da sportaši svoje trenere gledaju kao uzore i osobe koje su u velikoj mjeri utjecale na njihove stavove i ponašanja. Prema tome, sa sigurnošću možemo reći da treneri imaju utjecaja na ponašanja sportaša te ih je potrebno o tome osvijestiti. Uvažavanje sportaševog mišljenja, aktivno uključivanje u proces postavljanja ciljeva, pohvala za dobro odrađen zadatak povezani su sa nižim stupnjem tolerancije težih i lakših sportskih prekršaja i verbalne agresije. Preporuka je da se treneri drže ovih oblika ponašanja kako bi stvorili pozitivne vrijednosti kod sportaša i postigli stav prema kojem se agresivnost ne odobrava, objasnili su nagrađeni studenti.