Pretraga

Studentica Laura u Saboru održala govor kojim je posramila vladajuće: ‘Osjećam se užasno tužno’

A- A+

Nakon što je saborska većina odbila prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta idućih šest mjeseci omogući primanje naknade dok ne pronađu posao, studentica Laura Soče koja ima cerebralnu paralizu i potpuno sljepoću održala je govor u Saboru koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Zahvalila je roditeljima što su posvetili svoj život kako bi se brinuli za nju i kritizirala institucije koje zahtijevaju da roditelj njegovatelj dan nakon smrti djeteta mora ići na burzu.

studentica laura soče u saboru drži govor

Studentica Laura Soče | Foto: Screenshot N1

Ni dva dana nakon što je prošlog petka u Saboru većina odbila prijedlog, a koji se tiče izmjene Zakona o socijalnoj skrbi da roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta imaju šest mjeseci naknade dok ne pronađu posao, dojmovi se nisu slegli.

‘Kada se dogodi smrt njihova djeteta, umjesto da su institucije tu za nas, oni nas sputaju’

Najviše je odjeknula poruka 24-godišnje studentice teologije Laure Soča koja boluje od cerebralne paralize i sljepoće koja je sa svojom majkom bila u Saboru.

– Osjećam se užasno tužno. Jer roditelji su za nas djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom dali cijeli svoj život. Dakle žrtvovali su svoj posao, svoje karijere za nas da bi mi postali uzorni ljudi. I kada im se desi tako nešto, najgori period u njihovom životu, a to je smrt njihova djeteta, umjesto da su institucije tu za nas, oni nas sputaju, ali mi im poručujemo: samo to radite, ali mi ne odustajemo. Mi smo borci koji se uvijek bore za svoja prava, poručila je Laura u svom govoru, prenosi N1.

Izdvojeni članak
udruga liberato

Priča o studentskoj udruzi koja mijenja kvalitetu života osoba s invaliditetom: ‘Često nas strah od neuspjeha koči’

‘Kako ćete funkcionirati kada vam je dijete dan ranije umrlo, a vi ćete dan poslije ići na burzu prijaviti se kao da se ništa nije dogodilo’

Laura je jedna od djece koja je s roditeljima na galeriji u sabornici pratila kako 76 zastupnika glasa protiv izmjene u zakonu i koji smatraju kako je u redu da roditelji dan nakon smrti svoje djece idu na burzu. Za N1 progovorio je i Laurin otac koji je njen njegovatelj i koji o njoj brine 24 sata dnevno.

– Znači vi 10 godina ne radite i da se sutra morate zaposliti negdje, radnog iskustva proteklih deset godina imate – nula. Tko će vas zaposliti i kako ćete funkcionirati kada vam je dijete dan ranije umrlo, a vi ćete dan poslije ići na burzu prijaviti se kao da se ništa nije dogodilo. Znači dijete izbrišete, zaboravite. Pa psa da pokopate to ne biste napravili, rekao je Loren Soče, Laurin otac za N1.

Novi zakon u saboru bi trebao biti do 15. srpnja prije ljetne stanke, a do tada roditelji odgojitelji poručuju kako neće odustati od svoje borbe za njihova prava.