Pretraga

Priča o studentskoj udruzi koja mijenja kvalitetu života osoba s invaliditetom: ‘Često nas strah od neuspjeha koči’

A- A+

Penjanje po stepenicama, uski hodnici i prolazi, prepreke na cesti – to su neke od stvari koje velikom broju ljudi predstavljaju tek manju gnjavažu u svakodnevnom životu. No ako ste u invalidskim kolicima, stepenice nisu samo usputna gnjavaža već nesavladiva prepreka. Kako bi svoj grad učinili što pristupačnijim, dvojica studenata Sveučilišta u Splitu osnovali su Udrugu Liberato koja je posvećena unaprjeđenju socijalne skrbi i kvalitete života osoba s invaliditetom.

udruga liberato

Foto: Udruga Liberato

Udruga Liberato nastala je na Sveučilištu u Splitu kako bi život studenata s invaliditetom učinila što jednostavnijim. Osnovali su ju Stipo Margić i Mijo Matijević 2019. godine, a do danas su napravili mnogo pozitivnih pomaka u svojoj okolini, uključujući Vodič za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu.

Ljubav prema programiranju

Stipu i Miju, dvojicu studenata računarstva spojili su zajednički interesi i ljubav prema programiranju. Počeli su se družiti, a ideju za aplikaciju koja će olakšati kretanje studentima s invaliditetom dobili su kada su planirali proslavu Stipinog rođendana.

– Kako to već izgleda kad si student, svaka prilika koju imaš za zabaviti se, objeručke ju prihvaćaš, pa nam je tako i Stipin rođendan bio prilika za zabavu koju nismo mogli propustiti. Stipo je korisnik invalidskih kolica pa smo tijekom planiranja zabave pokušali pronaći informacije o pristupačnosti ugostiteljskih objekata za osobe s invaliditetom, međutim, osim nekoliko restorana koji ulažu u svoje web stranice, te informacije nisu bile dostupne. Prije svega smo se pošteno naživcirali, a onda nam je sinulo: napravit ćemo takvu stranicu i više se nikada nećemo morati brinuti kako ćemo i kuda ćemo, rekao nam je jedan od osnivača i potpredsjednik Udruge Liberato Mijo Matijević.

Izdvojeni članak
audio vodic

Plus za drugo najveće sveučilište: Ovom novosti olakšali su snalaženje slijepim studentima

Mapa sa svim pristupačnim lokacijama

Tako je nastala LiberatoMap, interaktivna mapa koja prikazuje sve pristupačne lokacije za osobe s invaliditetom. Podjela po kategorijama unutar mape (zdravstvo, javne ustanove, obrazovanje, sport, kultura, parking, hrana i piće te ostalo) omogućava lakši i brži pristup željenim informacijama zadovoljavajući individualne potrebe korisnika. Informacije koje mapa sadrži su: dostupnost rampe, stepenice, prilagođen wc, parking te ostalo ovisno o kategoriji i namjeni objekta. LiberatoMap trenutno obuhvaća Split, Trogir, Omiš, Makarsku i Zadar.

S razvojem LiberatoMap došlo je do nastanka Udruge Liberato 2019. godine. Presudnu je ulogu odigrao njihov studij, jer su shvatili da imaju znanja kojima mogu znatno pridonijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Za ime ‘Liberato’ inspiraciju su pronašli u latinskom jeziku, a samim imenom žele predstaviti svoju misiju uklanjanja prepreka s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju.

– Shvatili smo kako smo sposobni ostvariti još puno toga u korist osoba s invaliditetom. Naše znanje o informacijskim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji i sama želja za djelovanje na kvalitetu života osoba s invaliditetom nije nam dopustila da ostanemo samo na jednom projektu. Tako su se spojili želja i potreba te je osnovana udruga Liberato, objašnjava Matijević.

Izdvojeni članak

Učenicima i studentima bit će lakše otići na Erasmus, a oni s invaliditetom moći će imati i asistenta

Projekti Udruge Liberato

Udruga Liberato danas ima 23 člana, a većinu čine volonteri. Nakon izrade LiberatoMap nastavili su s projektima koji čine promjenu u njihovoj zajednici. Nedavno su u suradnji sa Županijskom udrugom slijepih Split izradili Vodič za studente s invaliditetom u audio verziji. Rade i na projektu LiberatoTalk na kojem se održavaju panel rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom, te projektu LiberatoTech koji za cilj ima proširiti i obogatiti znanja iz područja programiranja, računalne mreže i poslužitelja.

Kako bi LiberatoMap bi što dostupniji krajnjim korisnicima, Liberato radi na postavljanju DisClouda, interaktivnog solarnog panela koji prikazuje sve informacije koje sadrži LiberatoMap. Generalna ideja je smještanje DisCloud-a na frekventne lokacije u gradovima s naglaskom na pješačke zone, a osim potreba lokalnog stanovništva pruža potporu i turističkoj ponudi gradova. Za programiranje, kodiranje,  dizajn i sklapanje konstrukcije panela u potpunosti su odgovorni članovi Udruge Liberato. Osim dostupnosti na DisCloudu, trenutno radi na mobilnoj verziji aplikacije LiberatoMap, koja bi krajnjim korisnicima trebala biti dostupna do kraja godine.

– Ima tu jako puno truda, rada i problema na koje nailazimo putem, međutim konačni osjećaj kada znaš da činiš nešto dobro i korisno je ono što te svaki dan motivira svaki dan da nastaviš raditi još bolje i još više. Često nas strah od neuspjeha koči da ostvarimo svoj puni potencijal, ali ako ne pokušaš, nikad nećeš znati što sve možeš postići, zaključio je Matijević.

Udrugu Liberato možete pratiti na Facebooku i službenoj web stranici.