Pretraga

Studentski radio pomaže ranjivim skupinama: Njihov projekt izrodio nekoliko znanstvenih i završnih radova

A- A+

eRadio za drugu šansu’ naziv je projekta Sveučilišta Sjever kojeg provodi internetski studentski Radio Pressedan. Njime se pridonosi povećanju svijesti javnosti o poteškoćama s kojima se susreću osobe koje su odslužile kaznu zatvora prilikom povratka i reintegraciju u zajednicu, stvarajući radijske emisije kojima povećavaju vidljivost ove ranjive skupine. Kako bi se o toj važnoj temi potaknuo dijalog i u akademskoj te znanstvenoj zajednici, na temelju provedbenih aktivnosti projekta su do sada nastala dva kvalifikacijska te dva izvorna znanstvena rada.

radio pressedan

Studentski radio Pressedan provodi projekt ‘eRadio za drugu šansu’ | Foto: Radio Pressedan

– Unutar svih aktivnosti koje se provode u provedbi projekta Sveučilišta Sjever UP 02.1.1.10.0036 ‘eRadio za drugu šansu‘ istaknuli bismo one koje su znatno doprinijele povećanju vidljivosti projekta u akademskoj i znanstvenoj zajednici. Naime, na preddiplomskom sveučillišnom studiju “Novinarstvo” Sveučilišta Sjever, tijekom rujna i listopada 2021. godine izrađena su i uspješno obranjena dva završna rada koja se temelje na aktivnostima projekta „eRadio za drugu šansu“. Oslanjajući se na projekt „eRadio za drugu šansu“, objavljena su i dva izvorna znanstvena rada, izjavili su sa Sveučilišta Sjever.

Temeljem dobre prakse u postupku osiguranja pristupačnosti podcasta nastalih u okviru projekta, članica projektnog tima Tanja Kostanjevac, uspješno je obranila dana 10. rujna 2021. godine, završni rad pod nazivom ‘Digitalna pristupačnost medijskog sadržaja‘. Pristup cjelovitom radu moguć je na ovoj poveznici. Ovaj kvalifikacijski rad nastao je u okviru obveznog predmeta ‘Komunikologija’ pod mentorstvom doc. dr. sc. Željke Bagarić (ujedno i voditeljice projekta).

Hodogram postupka prilagodbe audio sadržaja iz ovog završnog rada također je dio izvornog znanstvenog rada pod nazivom Accessibility of public health information on COVID-19 outbreak: Analysis of the European media space, koautorica Tanje Kostanjevac, univ. bacc. nov. i doc. dr. sc. Željke Bagarić, koji je trenutno u postupku objave u interdisciplinarnom časopisu Media – Kultura – Komunikacja Społeczna [Media – Culture – Social Communication]. Izdavač ovog dvojezičnog časopisa je University Warmia and Mazuri iz Olsztyna u Poljskoj (UWM Sveučilište) i s kojim Sveučilište Sjever, osim u okviru Erasmus+ mobilnosti, ostvaruje i suradnju unutar projekta.

Izdvojeni članak

Studentski radio dobio preko 600.000 kuna europskih sredstava

Naime, voditeljica Insitituta za novinarstvo i društvenu komunikaciju UWM Sveučilišta, prof. dr. sc. Urszula Doliwa bila je stručna domaćica studijskog posjeta UWM Sveučilištu, studentskom radiju UWM FM te Istražnom zatvoru u Olsztynu, Poljska, koji se realizirao tijekom srpnja 2021. godine u cilju prijenosa znanja i dobre prakse članovima projekta.

Povećali vidljivost svog projekta

Naredni završni rad koji se temelji na kvalitativnoj obradi rezultata iz fokus grupa koje su korištene u okviru istraživanja stavova javnosti o medijskoj prezentaciji i vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s izdržavanja kazne zatvora, provedenog za potrebe projekta ‘eRadio za drugu šansu’, uspješno obranila 19. listopada 2021. godine, također na preddiplomskom sveučilišnom studiju „Novinarstvo“ Sveučilišta Sjever, članica ciljne skupine projekta, Dorotea Kos. Završni rad ‘Primjena sinkronog grupnog intervjua u kvalitativnim istraživanjima‘ izrađen je u okviru obveznog kolegija Medijska istraživanja pod mentorstvom doc. dr. sc. Željke Bagarić a dostupan je na ovoj poveznici.

Drugi znanstveni rad ‘Inclusive journalist education in Croatia: Transformative potential of media‘ autorice doc. dr. sc. Željke Bagarić, prezentiran je i objavljen u zborniku ICFSS2021 – 3rd International Conference on Future of Social Sciences koja se održala (virtualno) od 5-7. ožujka 2021. godine u Berlinu, Njemačka. Odgovarajući na istraživačko pitanje, mogu li se i kako na Sveučilištu Sjever implementirati načela društveno korisnog učenja u cilju jačanja profesionalnih kompetencija novinara, autorica interpretativnim istraživačkim pristupom međunarodnoj znanstvenoj zajednici predstavlja brojne rezultate eksplorativnog istraživanja koje je u navedenom cilju provodila na Sveučilištu Sjever u razdoblju od 2018-2021 godine.

Kao najvidljiviji od postignutih istraživačkih ciljeva predstavljen je upravo projekt ‘eRadio za drugu šansu’ koji je prihvaćen za provedbu u okviru poziva Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I Europskog socijalnog fonda. Članak je dostupan na ovoj poveznici.


Projekt UP.02.1.1.10.0036 “eRadio za drugu šansu” je ukupne vrijednosti 644,502.46 HRK

radio pressedan