Pretraga

Sumnjivu srpsku diplomu, izdanu našim medicinskim sestrama, ima i supruga Peđe Grbina, čelnika SDP-a

A- A+

Ovog je tjedna uhićen bivši srpski rektor Nebojša Arsenijević i njegov bliski suradnik Predrag Čanović  i to pod sumnjom da su ‘prodavali’ diplome, odnosno da su 45 medicinskih sestara protuzakonito upisali na treću godinu studija, a među kojima je i supruga Peđe Grbina, te im izdali diplome.

Foto: Unsplash

Nakon što su u javnost izašli detalji oko uhićenja bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu, Nebojše Arsenijevića i njegovog suradnika Predraga Čanovića, inače bivšeg dekana tamošnjeg Medicinskog fakulteta, zbog sumnje da su ‘prodavali’ diplome Hrvatima i Albancima pa tako oštetili rektorat, fakultet i državu, otkriveno je kako je 45 medicinskih sestara zapravo iz Hrvatske. One su, što se na teret stavlja srpskom akademskom dvojcu, protuzakonito upisano na treću godinu studija nakon čega su im izdane i diplome.

Grbin i supruga smatraju kako su medicinske sestre ni krive ni dužne u velikom problemu

Jedna od tih studentica, kako doznaje Dnevnik Nove TV, bila je i supruga predsjednika SDP-a, Peđe Grbina koji je za Novu TV poručio kako su s tom informacijom zapanjeni. Dodao je i kako smatraju da su sada medicinske sestre ni krive ni dužne u velikom problemu zbog zbrke sa školovanjem koje se odvijalo u Puli i da su tadašnje studentice studirale normalno, a da se samo mijenjao naziv institucija kao i njihovi indeksi.

Neke bolnice krenule su u provjeru diploma, a pojavila se i informacija da je Sveučilište u Kragujevcu poništila 22 od 45 diploma.

– Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u Hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

Imamo detalje: Rektor i suradnik prodavali diplome, oštetili sveučilište i faks za preko 8 milijuna dinara

Što se zapravo dogodilo studentima koji su studirali na tom studij u Puli?

Kako piše Telegram,  ti studenti i studentice su prve dvije godine završili na studiju u Puli koji se u suradnji s Univerzitetom u Zenici izvodio protuzakonito. O protuzakonitosti tog studija je, kako navodi Telegram, upozoravalo Sveučilište u Rijeci koje je cijelu situaciju objasnilo ovako: tadašnja Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti – Politehnika u Puli, dvije godine zaredom izvodila je zdravstveni studij za koji nije imala dopusnicu tadašnjeg Ministarstva obrazovanja, a taj program nisu priznale ni komore medicinskih sestara i tehničara.

Telegram prenosi kako je upravo resorni ministar Željko Jovanović u siječnju 2013. upravnim nadzorom utvrdio nepravilnosti oko tog studija i naložio da ga se hitno obustavi. Tada je prvu i drugu godinu studija bio upisan 161 student koji su mogli nastaviti i završiti taj studij isključivo ‘na području one države u kojoj su sporni studiji akreditirani’.

Upravo se za tu akademsku godinu, 2013./2014. tereti uhićenog rektora i dekana da, su suprotno propisima, upisali 45 studenata iz Hrvatske na studij za medicinske sestre. Iz toga proizlazi, kako piše Telegram, da su upravo ti studenti iz Pule nakon naloga da se taj studij ugasi, preusmjereni na studij u Kragujevac gdje su u konačnici i diplomirali.

Telegram je otkrio i kako je cijela priča počela 2010. kada se u Puli dislocirano počinje izvoditi preddiplomski studij Zdravstvene njege Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici i to u suradnji s Europskim centrom za mir i razvoj. Godinu dana kasnijem taj Europski centar ugovara suradnju s Politehnikom Pula, a poveznica između te dvije institucije je Luciano Delbianco koji je u to vrijeme bio dekan Politehnike i istovremeno pravni zastupnik Centra za mir i razvoj.