Pretraga

Nakon 246 dana, Ivica Puljak očekuje da mu MZO sutra dostavi akcijski plan Buljan Culej

A- A+

Prije točno 246 dana, Ivica Puljak zatražio je dokumentaciju iz javnog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, kojim je na čelo tog tijela u svibnju prošle godine zasjela Jasminka Buljan Culej. Puljak je, kao prijavljeni kandidat u kategoriji STEM stručnjaka između ostaloga zatražio i programe svih prijavljenih za voditelja ERS-a. Nakon ponovljenog upita početkom siječnja, danas su mu iz Ministarstva javili da, s obzirom na veliki broj tadašnjih kandidata, detaljnije navede čije životopise i akcijske planove traži. Puljak je to učinio i očekuje da mu tražene informacije dostave sutra, kada ističe 15 dana od njegovog posljednjeg upita. S obzirom Puljkovo inzistiranje na transparentnosti, sutra bi javnost konačno mogla dobiti uvid u programe svih prijavljenih za voditelja ERS-a, tako i program Jasminke Buljan Culej, trenutne članice premijerova Posebnog stručnog povjerenstva koja bi, uz ostale, trebala odlučivati o novim članovima ERS-a.

Ivica Puljak uvid u dokumentaciju zatražio je prije 246 dana | Foto: fesb.unist.hr, srednja.hr

Prije 246 dana, odnosno 22. svibnja 2017. godine profesor splitskog FESB-a Ivica Puljak od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio je dokumentaciju iz natječaja za Ekspertnu radnu skupinu. Puljak se, naime, u prošlogodišnjem natječaju za ERS prijavio kao stručnjak u kategoriji za STEM područje, a nakon javno iznesenih informacija nekih članova tadašnjeg Posebnog stručnog povjerenstva o izrazitoj netransparentnosti natječajnog postupka, putem Zakona o pravu na pristup informacijama Puljak je od MZO-a zatražio sljedeću dokumentaciju: odluku Posebnog stručnog povjerenstva, svu natječajnu dokumentaciju (popis svih kandidata za sve pozicije, kao i njihove životopise) te posebno program prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine.

Tek 25. kolovoza prošle godine omogućen mu je djelomičan uvid u dokumentaciju, odnosno samo u dokumentaciju izabranog člana za stručnjaka iz područja prirodoslovlja, inženjerstva i matematike (STEM) – kategorije za koju se i sam Puljak prijavio.

Informacije ponovno zatražio 7. siječnja, danas mu iz MZO-a stigao odgovor: S obzirom na obimnu dokumentaciju, žele da precizira čije životopise i akcijske planove traži

Vezano za akcijske planove prijavljenih za voditelja, iz MZO-a su mu tada rekli da moraju provesti test razmjernosti i javnog interesa. Kako se mjesecima po tom pitanju ništa nije događalo, Puljak je 7. siječnja ove godine poslao novi upit MZO-u i Povjerenici za informiranje, nadajući se kako će barem ona reagirati i poslati tražene informacije, kako bi cijela javnost bila upoznata s događanjima oko natječaja.

Izdvojeni članak

83 dana Ministarstvo ne omogućava kandidatima pristup dokumentima iz natječaja za ERS

– Mislim da je apsolutno nužno to razjasniti prije isteka roka prijava na novi natječaj, rekao nam je Puljak.

U međuvremenu, danas mu je stigao odgovor iz Ministarstva.

– Upravo sam dobio email od MZO-a u kojem me pitaju da detaljnije navedem čije životopise i akcijske planove tražim, s obzirom na veliki broj kandidata i obimnu dokumentaciju u kojoj moraju prikriti osobne informacije. Odgovorio sam im te se nadam da će mi sve informacije dostaviti do sutrašnjeg dana, kada ističe 15 dana od mog zadnjeg upita, upravo nam je kazao Puljak.

Puljak: ‘Kontraproduktivno je bilo uopće raspisati novi natječaj prije nego što su se razriješile nedoumice oko prethodnog’

Popričali smo s njim o cijeloj sagi s traženjem informacija od MZO-a i upitali ga kako tumači toliko dugo čekanje na tražene informacije.

Izdvojeni članak

Iz Ministarstva od sutra omogućavaju kandidatima pristup dokumentima iz spornog natječaja za ERS

– Moguće su razne hipoteze, od neorganiziranosti MZO-a do namjernog skrivanja informacija. Nažalost, zbog činjenice da je prošlo skoro 250 dana od prvog upita mislim da je vjerojatnost za ovu drugu hipotezu veća nego za prvu, kaže i dodaje da su ga dosta razočarale ministričine oprečne izjave o problematičnom natječaju.

Naime, Blaženka Divjak uoči dolaska na funkciju ministrice isticala je kako dosta stvari iz tog natječaja treba provjeriti. Osim toga, i sama je sudjelovala u prosvjedu 1. lipnja 2017. zbog natječajnih nepravilnosti na koje su upozoravali neki članovi bivšeg PSP-a. Uoči raspisivanja novog natječaja prije tjedan dana, ministrica je rekla da što se tiče nepravilnosti, da je njih trebao riješiti PSP u prethodnom sazivu, da je to u njihovoj ingerenciji.

– Mislim da ministrica jako griješi i da je njena javna funkcija obavezuje na objavljivanje svih informacija. Tako bi spriječila bilo koja nagađanja i pomogla rasvjetliti događaje oko tog natječaja i time pokazala da joj je stalo do transparentnog djelovanja. Kontraproduktivno je bilo uopće raspisati novi natječaj prije nego što su se razriješile nedoumice oko prethodnog, smatra Puljak.

Kompromis oko imenovanja Buljan Culej u novi saziv PSP-a: ‘To je ispod razine prihvatljivog kompromisa, naročito u sektoru obrazovanja, gdje se mladima mora pokazati da se manipuliranje i neetično ponašanje ne smije nagraditi’

S obzirom na imenovanje Buljan Culej u novi saziv Posebnog stručnog povjerenstva, Puljak se osvrnuo i na internu analizu MZO-a koju je tijekom kolovoza objavio Jutarnji list, a koja je ukazivala na brojne nepravilnosti natječaja, izbora Jasminke Buljan Culej na čelo ERS-a i njene prijave na natječaj.

Izdvojeni članak

[ERS natječaj] Ivica Puljak prozvao ministricu Divjak zbog ‘manipulacije i skrivanja informacija’

– Ako je ova analiza vjerodostojna i ministrica je za nju znala te unatoč tome pristala na imenovanje gospođe Buljan Culej, mislim da to zaslužuje odlazak ministrice s njenog položaja. Život je prepun malih kompromisa, ali je ovaj ispod razine prihvatljivog kompromisa, naročito u sektoru obrazovanja, gdje se mladima mora pokazati da se manipuliranje i neetično ponašanje ne smije nagraditi, ističe Puljak.

Upitali smo ga i o izjavi Ivana Vrdoljaka za jučerašnju emisiju Točka na tjedan N1 televizije u kojoj je kazao da je HNS-ov stav bio da Buljan Culej ne može raditi u PSP-u, a HDZ-ov da može.

– HNS koristi obrazovanje za uske klijentelističke interese, kao što je HDZ koristio domoljublje za svoje interese i time doveo do urušavanja cijelog društva. Čak bih rekao da ih takva vrsta manipulacije, nažalost, i povezuje. Moram priznati da rečenica “Ivan Vrdoljak je rekao …”, nema nikakvog smisla, jer ove tri točkice mogu sadržavati bilo što, a da to svejedno nema nikakvo značenje. On je toliko puta napravio potpuno suprotno od onoga što je govorio, da je potpuno besmisleno uopće više slušati što govori, kaže nam Puljak.

Problem integriteta novoraspisanog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu

Smatra da Buljan Culej ne može odlučivati o članovima novoga ERS-a kao članica PSP-a bez da se jasno obznani analiza prethodnog natječaja.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

– Pozivam ministricu da o tome zauzme jasan stav i isključi gospođu Buljan Culej iz PSP-a, barem dok se ne rasvjetli njena uloga u prošlom natječaju, apelira i dodaje da zbog te situacije trenutno raspisani natječaj ima problem s integritetom te da je zato izuzetno bitno riješiti i iza sebe ostaviti prethodni natječaj. Ako se to ne dogodi, smatra da će zauvijek ostati sjena na cijelom procesu reforme obrazovanja.

Upitali smo ga i smatra li da premijer i ministrica imaju legitimitet voditi dalje reformske procese u obrazovanju, bez razjašnjenih okolnosti iz prošlog natječaja.

– Mislim da nemaju legitimitet iz više razloga. Prvi je način na koji je sastavljena vlada (imaju legalitet, ali ne i legitimitet), a drugi činjenica da je premijer Plenković predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva, a da nije stručnjak u obrazovanju. To je apsolutno nedopustivo i time je pokazao da mu nije stalo do obrazovanja, nego do sačuvanja pozicija. Ista situacija komprimitira i ministricu, jer je ona neprestano ponavljala da će depolitizirati reformu obrazovanja, a dogodilo se potpuno suprotno: premijer na čelu, predsjednica saborskog odbora i ministrica kao zamjenice, je najveća moguća politizacija reforma obraozvanja. Samo ta činjenica je, po mom mišljenju, nepovratno narušila integritet ministrice, ističe.

Puljak će se vjerojatno prijaviti za novi ERS: ‘Moja je profesionalna i građanska dužnost nastaviti borbu za bolje obrazovanje i budućnost ovog društva’

Što se tiče novog natječaja za ERS, raspisanog prije tjedan dana, Puljak se na njega vjerojatno namjerava prijaviti.

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

– Mislim da je moja profesionalna i građanska dužnost nastaviti borbu za bolje obrazovanje i budućnost ovog društva, naglašava i dodaje da je i vezano za novi natječaj zatražio dodatna pojašnjenja. Naime, u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, mjera 2.1.1., stoji da će se prije raspisivanja natječaja izraditi kriteriji i načela formiranja ERS-a. S obzirom na to, Puljak je zatražio od MZO-a da mu pošalju izrađene kriterije i načela, kao i kriterije za dodatna vrednovanja koja se spominju u natječaju, te razloge za imenovanja dodatnih članove ERS-a i predviđene profile tih stručnjaka.

Osvrće se i na činjenicu da je u sklopu novog javnog natječaja naznačeno da će se četiri člana direktno imenovati.

– Nije mi jasno koji su argumenti za to niti koji su profili stručnjaka, pa sam pitao MZO za pojašnjenje. Nadam se da za to imaju dobre argumente, jer se meni direktno imenovanje ne čini kao dobra ideja. Tu vidim puno prostora za uplitanje politike i ozbiljnu kompromitaciju cijelog procesa reforme obrazovanja, zaključuje Puljak.