Pretraga

Sutra je dan žalosti u Hrvatskoj povodom tragične smrti osmero studenata

A- A+

Utorak, 5. siječnja, bit će još jedan dan žalosti u Hrvatskoj, a odluku o tome Vlada je donijela na kraju svoje današnje sjednice. Time će se odati počast studentima, koji su tragično preminuli u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo kod Posušja u BiH.

Foto: Goran Horvat/Pixabay

Nakon što je u Hrvatskoj 2. siječnja obilježen dan žalosti za sedmero preminulih u jakom potresu koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, još jedan dan žalosti obilježit će se sutra, 5. siječnja. Vlada RH ga je proglasila u spomen na osmero tragično preminulih studenata iz BiH.

– Četvrta točka otvorenog dijela sjednice Vlade je Odluka o proglašenju dana žalosti. Još jednog, na žalost, u Republici Hrvatskoj, a povodom tragičnog stradanja osmero mladih ljudi u Bosni i Hercegovini koji su izgubili svoj život u novogodišnjoj noći. Svi ste s time upoznati i mislim da je to jedna poruka solidarnosti i potpore u ime cijele Republike Hrvatske, ispravna poruka sutra. U vezi ove odluke konzultirao sam se i s predsjednikom Republike i predsjednikom Sabora i obojica podržavaju ovu odluku, rekao je na kraju današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i dodao kako je riječ o inicijativi ministra vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana.

I sama današnja sjednica Vlade počela je minutom šutnje za preminule studente.

Izdvojeni članak
svijeća

Oproštaj bivše razrednice od petero preminulih studenata: ‘Još do neki dan stizale su njihove poruke’

Podsjetimo, prema za sada dostupnim podacima, osmero mladih pronađeno je mrtvo u vikendici u Tribistovu kod Posušja, a sumnja se na gušenje plinom iz agregata. Sahranjeni su jučer i danas.

Troje su bili studenti Sveučilišta u Splitu: Mirela Rezo studirala je na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu, a Marija Pavković i Stipe Romić na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Ostalih petero studiralo je na Sveučilištu u Mostaru:  Ivan Miličević bio je student Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković Filozofskog fakulteta, Mia Soldo studentica Pravnog fakulteta, Stipe Pavković student Fakultefakta strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Stjepan Jukić student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.