Pretraga

Sveučilište u Augsburgu napokon se očitovalo o slučaju autoplagijata u Barišićevom doktoratu

A- A+

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić na Twitteru je izvijestio kako je Sveučilište u Augsburgu okončalo postupak u ‘slučaju Barišić’. Barišić je na Sveučilištu u Augsburgu prijavljen prošle godine zbog sumnje u autoplagijat u vlastitom doktoratu. Iz Augsburga su danas priopćili o finalnoj odluci u tom slučaju, utvrdivši kako njegov doktorat sadrži ‘znatne formalne greške’, ali da te greške ‘nisu relevantne’.

Foto: pavobarisic.eu.hr

Na adresu naše redakcije stiglo je i priopćenje sa Sveučilišta u Augsburgu s cjelovitim dokumentom koji predstavlja konačno mišljenje u slučaju bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića.

O tome je prvi izvijestio novinar DW-a Srećko Matić na Twitteru. Kako je prenio, rad sadrži ‘znatne formalne greške’, no one ‘nisu relevantne’. Te greške, tvrde, ne daju zaključiti da se radilo o ‘ciljanoj namjeri prevare’, odnosno da se tu namjeru ne može dokazati. Sveučilište u Augsburgu neće poduzimati daljnje korake protiv Barišića.

Podsjetimo, Barišić je prošle godine u Augsburgu prijavljen zbog sumnje u autoplagijat u vlastitom doktoratu, a u prijavi se tvrdilo da je 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat, tj. da je Barišić u doktoratu preuzeo dijelove iz svog magistarskog rada i ranije objavljenih znanstvenih radova – bez navođenja ili reference na te radove.

Iako je početkom kolovoza bivši ministar Barišić izvijestio javnost o tome kako je Augsburg donio odluku i oslobodio ga optužbi za autoplagijat, pokazalo se kako to uopće nije bilo točno, odnosno da je bivši ministar obmanuo javnost. Dopis koji je Barišić tada primio, stigao je samo njemu, no ne i prijaviteljima Ivanu Đikiću i Juri Zovku. Barišić se tada dopisom pohvalio medijima, a čitavu situaciju nazvao hajkom na njega. Samo par sati kasnije, javilo se Sveučilište u Augsburgu, kazavši kako odluka o Barišićevu doktoratu uopće još nije donesena.

U nastavku pročitajte cjelovito mišljenje o ‘slučaju Barišić’ sa Sveučilišta u Augsburgu:

[scribd id=372715266 key=key-niAPXdpOe7oZSMaUfk6K mode=scroll]