Pretraga

Sveučilište u Splitu pokrenulo humanitarnu akciju za Ukrajince, evo tko se i kako može priključiti

A- A+

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, velik je broj stanovništva iseljen iz te zemlje. Pomoć pristiže sa svih strana, pa se tako i u Hrvatskoj organiziraju brojne humanitarne akcije i na razne se načine pomaže izbjeglicama. Neki fakulteti nude nastavak studija za studente iz Ukrajine, a Sveučilište u Splitu danas je pokrenulo humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih potrepština za raseljene Ukrajince. Pozvani su djelatnici Sveučilišta, ali i studenti, da doniraju do 25. ožujka.

Sveučilište u ST pomoć ukrajincima

Foto: PR

Sveučilište u Splitu podsjetilo je kako od samog početka ratne agresije na Ukrajinu podržavaju Ukrajinski narod u teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalaze. Povodom toga, pokrenuta je suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Split kojom će se prikupljati osnovne potrepštine, poput prehrambenih i higijenskih proizvoda. Akcija prikupljanja se vodi pod nazivom ‘Pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine‘.

Sakupljanje humanitarne pomoći kreće od danas, 24. ožujka i traje do 25. ožujka 2022., a kutije za potrebne artikle bit će postavljene na svim fakultetskim sastavnicama, odjelima i samostalnim studijima Sveučilišta u Splitu, stoji u priopćenju.

Izdvojeni članak

Maturanti pomažu malim Ukrajincima: ‘Kad smo s njima zaboravimo sve brige oko škole i mature’

Prikupljena humanitarna pomoć namijenjena je ukrajinskim prognanicima koji su privremeni dom pronašli u Republici Hrvatskoj, a Sveučilište je pozvalo djelatnike i studente da se odazovu akciji i tako pokažu veliko srce u trenucima kada je to potrebno. Podsjećaju na devedesete godine, kada je pomoć bila potrebna Hrvatima u sličnoj situaciji.

Neki od potrebnih proizvoda koje se treba donirati podijelili su u tri kategorije: prehrambeni, higijenski i dječji paket. Tako su neke od najpotrebnijih namirnica u prehrambenom paketu brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblje konzerve, mesne konzerve, marmelada. Što se higijene tiče, sve one u mogućnosti moli se da doniraju sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pastu za zube, četkice za zube, brijač jednokratni 5/1, higijenski ulošci 10/1. Za najmlađe, potrebne su pelene 42/1, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, hrana za bebe (kašica), žitne kašice / pahuljice 500 g, higijenske vlažne maramice.