Pretraga

Svi pričaju o masonima, a mi podsjećamo da su i rektor i gradonačelnik dio jedne misteriozne organizacije

A- A+

Nakon što je otkriveno da je mason, Dražen Jelenić je u srijedu podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Budući da je sada jasno kako javnost od vršitelja javnih dužnosti očekuje znati jesu li članovi kakve tajne ili polutajne organizacije, podsjećamo da su dio jedne misteriozne organizacije i zagrebački rektor te gradonačelnik. Damir Boras i Milan Bandić, naime, članovi su Družbe Braća hrvatskog zmaja. Možda se upravo u njihovu zmajstvu krije razlog želje prvog, Zmaja od Svetog križa u Zagrebu, da svom ‘bratu’, Zmaju od Kamenitih vrata, dodjeli počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta.

Foto: www.zagreb.hr

Tajna društva ovih su dana top tema u Republici. Kako i ne bi bili, kad je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u srijedu u 18 sati zbog članstva u masonskoj loži zvanoj Veliki Orijent Hrvatske dao ostavku.

Izdvojeni članak

Juričan pojasnio rektoru Borasu zašto zaslužuje počasni doktorat više od Bandića: ‘Ja nudim janjetinu’

– Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo,  procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje, pojasnio je Jelenić.

Masoni su, inače, tristotinjak godina stara organizacija koju najčešće čine muškarci koji, odjeveni u pregače, vrše određene rituale. Osnovali su ih nekadašnji graditelji dvoraca i katedrala pa se i danas nazivaju slobodnim zidarima.

Zbog njihove tajanstvenosti, često ih se optuživalo da zapravo nastoje utjecati na svjetski poredak i širiti svoju moć.

Svijet ima zidare, a Hrvatska – zmajeve

I dok se jedni zanose pregačama, drugi se nazivaju zmajevima. Ne šalimo se!

Iznad zagrebačkih Kamenitih vrata u takozvanoj Zmajskoj kuli djeluje udruga zvana Družba Braća hrvatskog zmaja, koja u mnogome podsjeća na masonske lože.

Iako naizgled djeluju javno, o ‘braći zmajevima’ zapravo se ne zna jako puno. Kao i o masoni, zmajevi imaju svoje obrede. Prilikom inicijacije piju vino (navodno promiješano s pepelom) iz zmajskog kaleža, a za vrijeme rituala oko ramena nose lente s hrvatskom trobojnicom.

Zmaj je zmaju k’o brat bratu!

Izdvojeni članak

Počasni doktorati, veće školarine, tužbe i proslave… Sveučilišta su imala zanimljivu 2019. godinu

Da se razumijemo, ovo je slobodna zemlja u kojoj slobodni ljudi mogu biti dio bilo koje organizacije i raditi u slobodno vrijeme što žele. No pitanje je utječe li njihovo članstvo u misterioznim organizacijama na obnašanje javnih dužnosti.

Tako bi primjerice članstvo u Zmajskoj družini moglo dati odgovor na dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Jer, gradonačelnik i rektor Damir Boras zmajska su braća. Zmajsko ime Milana Bandića je Zmaj od Kamenitih vrata, a Damir Boras ponositi je Zmaj od Svetog križa u Zagrebu. Kako su izabrali ta zmajska imena, nije nam poznato.

Ubacuju kuglice, biraju meštre…

Zanimljiv je i način primanja u Družbu.

Izdvojeni članak

Ruka ruku mije dok se počasni doktorat nekome smije: ‘Bandić je rasan političar’

– Pristupanje u Družbu redovitih članova i članova prinosnika je dobrovoljno, a njihovo primanje u Družbu može potrajati neko vrijeme, a u konačnici od dana dodjele tzv. pripravničkog statusa najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana. Na kraju postupka i pripravničkog vremena pristupa se izboru u redoviti ili prinosnički stupanj, tajnim glasovanjem članova Meštarskoga zbora (balotiranje pomoću crnih i bijelih kuglica). Ishod glasovanja mora biti jednoglasan, a u slučaju makar i jedne crne kuglice kandidat nikada više ne može zatražiti primanje u Družbu, opisano je na njihovim stranicama.

Zanimljiva je i napomena kako svi članovi nemaju ista prava i obveze.

A na stranicama, osim smiješnih opcija poput pretplate na Zmajski list, vidljivo je još nekoliko sličnosti s masonima. Primjerice, članovi na funkcijama nazivaju se meštri. Jedan od navedenih je i meštar obredničar.

Jasno je, dakle, da zmajevi okupljeni u Družbu koja ‘štiti hrvatski nacionalni identitet’, sami po sebi nisu opasni. No pitanje je čine li ti ‘fejk masoni’, koji se u svojim ritualima ‘furaju’ na masonske lože, u pomaganju braći i neke nedopuštene stvari.