Pretraga

Juričan pojasnio rektoru Borasu zašto zaslužuje počasni doktorat više od Bandića: ‘Ja nudim janjetinu’

A- A+

U sasvim ozbiljnom tonu, Dario Juričan a.k.a. Milan Bandić, bivši predsjednički kandidat, pisao je pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu, Damiru Borasu. U njemu pojašnjava zašto zaslužuje dobiti počasni doktorat kojeg sveučilište planira dodijeliti trenutnom gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću. Temeljem jednog od niza demantija kojeg  Borasovi odvjetnici šalju medijima, Juričan je zaključio kako su on i Boras istomišljenici po pitanju korupcije. U zamjenu za počasni doktorat kojim bi se našao u društvu velikana poput Tesle, Ružičke ili Nazora, Juričan Borasu nudi niz pogodnosti.

Damir Boras i Milan Bandić na uručenju Nagrade Grada Zagreba; Foto: zagreb.hr/obrada: srednja.hr

Puno bure u javnosti protekle je godine izazvala vijest kako će Sveučilište u Zagrebu dodijeliti počasni doktorat gradonačelniku Milanu Bandiću. Prijedlog je stigao od strane bivšeg dekana Muzičke akademije, Dalibora Cikojevića, uz obrazloženje da je Bandić imao važnu ulogu u projektima koji su doprinijeli razvoju Sveučilišta u Zagrebu.

Nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma

Preko 3.000 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu izrazilo svoje neslaganje s inicijativom dekana Muzičke, a protiv dodjele izjasnila su se i fakultetska vijeća nekolicine sastavnica Sveučilišta, čak i vijeće same Muzičke akademije. Iako je od inicijalnog prijedloga prošlo godinu dana, to ne znači da Bandiću počasni doktorat neće biti dodijeljen – Senat sveučilišta o tome bi trebao glasati u narednom razdoblju.

Izdvojeni članak

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat

Da se njemu, umjesto trenutnom gradonačelniku dodjeli počasni doktorat traži Dario Juričan, a.k.a. Milan Bandić, bivši predsjednički kandidat koji zaziva ‘korupciju svima, a ne samo njima’.

Naime, Mreža antifašistkinja Zagreba jedan je od članaka koji se bavi problemima na Sveučilištu zaključila da će ‘još puno borbe biti potrebno da se fakulteti i Sveučilište u cjelini očiste korupcije i klijentelizma te da se vrate u ruke svojim studentima i profesorima.’ Taj dio teksta Borasovi odvjetnici demantirali su je jednom jedinom rečenicom: ‘Nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma.’ Upravo je to, piše Juričan, dokaz da su on i Boras istomišljenici, samo što Juričan takav model planira proširiti na čitavu Hrvatsku. Juričan tvrdi da je bolji kandidat za počasni doktorat od gradonačelnika koji se korupcije stidi, a fasciniran je, kaže, i tumačenjem autonomije na Sveučilištu. Borasu je u zamjenu za doktorat obećao i adventsku kućicu, veća sredstva iz proračuna za Sveučilište, nove Nagrade Grada Zagreba pa čak ida će ga ‘ubaciti’ u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU).

Juričanovo pismo zagrebačkom rektoru Borasu u nastavku prenosimo u cijelosti.

‘Bolji kandidat za počasni doktorat od gradonačelnika koji se korupcije stidi’

Izdvojeni članak

Ruka ruku mije dok se počasni doktorat nekome smije: ‘Bandić je rasan političar’

REKTORE BORAS, KAD ĆE MOJ DOKTORAT? JA NUDIM JANJETINU!

Poštovani rektore Boras,
nakon što sam pročitao demanti Vašeg odabranog odvjetničkog ureda na tekst u kojem se govori o klijentelizmu na Sveučilištu, a koji u točki 15. doslovno kaže: “Nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma“, shvatio sam da smo istomišljenici, samo što ja takav model želim proširiti na cijelu državu.

Akademska zajednica je lider društva i obradovalo me da se pod kvalificiranim vodstvom konačno došlo do saznanja kako je čišćenje od korupcije i klijentelizma istinska opasnost za napredak našeg društva i velika prepreka svekolikom blagostanju, te da korupciju treba unapređivati, a ne suzbijati.
U svrhu bržeg ostvarenja tog cilja šaljem obrazloženi zahtjev da mi dodijelite počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, što je u obostranom interesu.

Budući da sam postotkom glasova na predsjedničkim izborima daleko nadmašio rezultat koji je Vaš pajdo Milan Bandić imao na izborima za europski parlament, smatram da mi pripada i dio akademskog plijena, pa zahtijevam da me po hitnom postupku uvrstite kao prvi prioritet za dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. U kratkim crtama naveo bih razloge zbog kojih počasni doktorat moram dobiti prije gradonačelnika koji je, kao što i sami vjerojatno uviđate, postao tek ocvali tigar od papira, ne uspijeva čak ni Rotor otvoriti prvi.

Izdvojeni članak

Pogledajte poruke koje su građani odaslali Bandiću, Borasu i Sveučilištu

Ukoliko se eventualno pojavi potreba, on Vas može još samo savjetovati kako rezati etikete u dubrovačkim apartmanima koje ste uredili o trošku Sveučilišta.

Korupciju i koruptivne procese želim učiniti dostupnim svima, a ne samo njima, po čemu sam izrazito bolji kandidat za počasni doktorat od gradonačelnika koji se korupcije stidi.

Kada kao dio političkog plijena koji mi pripada preuzmem Zagrebački holding, preko njega ću poduplati onaj mizerni dio novca koji je dosadašnji gradonačelnik iz proračuna izdvojio za Sveučilište u prozirnoj nakani da se jeftino dočepa doktorata.

Ukoliko osjećate obvezu prema gradonačelniku, jer je Vama, Vašem prorektoru i još nekim zaslugama povezanim akademskim građanima dodijelio Nagradu Grada Zagreba, ništa ne brinite. Obećajem da ću svima dodijeliti još po dvije nagrade, odnosno duplo.

Kad za akademsku zajednicu nastupi tragičan događaj Vašeg odlaska u mirovinu, kako ne biste ostali bez dostatnih prihoda za održavanje teško stečenog standarda života, dodijelit ću Vam dvije adventske kućice na prestižnoj lokaciji, samo se javite dr. Denisu Mohenskom, specijalistu adventologije.

Izdvojeni članak

Poznati poduzetnik nasred Muzičke akademije popljuvao ideju počasnog doktorata Bandiću

 

Pokrenut ću postupak Vašeg izbora u člana renomirane institucije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Nije mi jasno kako za nužno potrebnog znanstvenika Vašeg sjaja taj postupak već nije pokrenut. Kada Vas ubacim u HAZU, a to može biti vrlo brzo, zahtijevat ću osnivanje razreda za korupciju, samo još imam dilemu hoćemo li to staviti pod znanstvenu ili umjetničku kategoriju.

Nadam sa da ćemo uskoro imati prilike dogovoriti se oko svega.

Posebno sam fasciniran Vašim interpretacijama, tumačenjima i provedbom pojma autonomije Sveučilišta i učinkovitošću dobivanja podrške Ustavnog suda za implementaciju takve vizije.
U svezi toga i moje namjere preslikavanja takvog modela autonomije na Zagrebački holding i ostale gradske institucije, želio bih se posavjetovati s Vama, pa dodatno naglašavam potrebu što skorijeg sastanka koji možemo obaviti i na dodjeli mog zasluženog počasnog doktorata.

Kad bolje razmislim, možemo preskočit sastanak i ceremoniju, donesite mi doktorat, idemo odmah na janjetinu. Neka nam bude masno i slasno!

350 godina tradicije Sveučilišta u Zagrebu ne zaslužuju ništa manje od toga.

S poštovanjem,
Dario Juričan, gradonačelnik svemira

p.s.
Također vam želim skrenuti pozornost da je Antun Vrdoljak, sada kad je snimio domovinski hit, napokon slobodan, pa ga možete angažirati kao savjetnika da radi društvo vašem savjetniku za kulturu, drugom redatelju, također s filmskim hitovima, Jakovu Sedlaru.