Pretraga

‘Tabletu za dan poslije’ od sada mogu kupovati svi bez prethodnog popunjavanja upitnika

A- A+

Prema novome naputku Ministarstva zdravlja, popularnu ‘tabletu za dan poslije’ od sada će moći kupovati svi uključujući i maloljetnice koje su do sad ellaOne tabletu koja sprečava neželjenu trudnoću kupovale uz prisustvo roditelja. U ljekarni će se od sada sporna tableta moći izdavati i bez ispunjavanja obaveznog upitnika. 

Foto: ebay, screenshot

Tableta čija su pravila izdavanja podigla najviše prašine prošle godine, od sada bi u svim ljekarnama trebala biti dostupna u bilo koje doba i bilo kome. Naime, sadašnji ministar zdravlja Dario Nakić ukinuo je naputak svojeg prethodnika Siniše Varge koji je u travnju prošle godine uveo obavezne smjernice prema kojima je žena u Hrvatskoj mogla dobiti lijek isključivo ako je ispunila poseban upitinik.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Veliki broj ljudi u svijetu seks prije braka smatra nemoralnim, ali prihvaća upotrebu kontracepcije

Lijek od sada može kupiti bilo tko 

Upitnikom su žene tako ostavljale svoje osobne podatke, davale odgovore o svom seksualnom ponašanju, a informacija o tome da su konzumirale taj kontraceptiv bila je prosljeđena nadležnom liječnikom. Naputak bivšeg ministra Varge naišao je na brojna negodovanja pa je sadašnji ministar Nakić odlučio stati tome na kraj, a ovim smo ukidanjem prestali biti jedina zemlja u Europskoj uniji koja je zbog ovog lijeka imala posebno uvedene procedure.

Kako prenosi Jutarnji list, ukidanjem sporne procedure lijek osim što se sada može kupovati bez obaveznog upitnika, može ga kupiti bilo tko uključujući i ženina partnera, a i maloljetnice koje su do sad morale to raditi u prisustvu roditelja sada mogu to obaviti same. 

U novom naputku Ministarstva zdravlja od 1. lipnja stoji da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno, a smjernice mogu ostati kao pomoć u savjetovanju između ljekarnika i pacijenta. Nova pravila vrijede i za drugi, hitni kontraceptiv Escapelle kojeg također možemo naći na hrvatskom tržištu.  

Izdvojeni članak

Kondomi i pilule odlaze u zaborav, uskoro stiže wi-fi kontracepcija

Zbog prijašnje procedure oko lijeka podizane su i tužbe

Budući da lijek ellaOne nije abortivno sredstvo, već ono odgađa ovulaciju i time sprečava neželjenu trudnoću, zbog spornih procedura Autonomna ženska kuća Zagreb prošlog je svibnja DORH-u podnijela i tužbu zbog diskriminacije na temelju spola i dobi. Osim njih, neodobravanje na Vargin naputak naišao je i na neodobravanje stručnih društava ginekologa, ali i pravobranitelja. 

– Prije svega radilo se o primjedbama hrvatskih ginekoloških društava te pravobraniteljica za djecu i ravnopravnost spolova. Stoga smo u revidiranim smjernicama izbacili traženje osobnih podataka poput OIB-a te smo ih i u drugim dijelovima uskladili s hrvatskim zakonodavstvom i službenimuputama o lijeku. Tu prije svega mislim na izdavanje lijeka maloljetnicama, izjavio je za Jutarnji list Mate Portolan predsjednik Hrvatske liječničke komore.  

Share via
Copy link
Powered by Social Snap