Pretraga

[FAN FEKT] Provjerite koja je Hrvatska na ljestvici najzdravijih zemalja

A- A+

Iako često imamo poprilično velike primjedbe na naš zdravstveni sustav, Hrvati za sebe vole misliti da smo zdrava nacija. Vjerujemo da jedemo zdravu hranu, čist okoliš i da generalno živimo zdravije nego na užurbanom zapadu. Takva su vjerovanja, izgleda, ipak samo mit.

foto: YouTube; screenshot

Izdvojeni članak

Student medicine progovorio o nemaru i taštini liječnika s Rebra koji mu oduzimaju zdravlje

Istraživanje o zdravlju nacija, objavljeno publikaciji u  the Lancet, financirano je od zaklade Billa i Melinde Gates. Prikupljanje podataka iz nacionalnih zdravstvenih zavoda i drugih izvora trajalo je deset godina, a istraživači su zdravlje nacije procjenjivali na temelju podataka o 33 različita medicinska indikatora – od dječje pretilosti i smrtnosti pri porodu do smrti koje se mogu povezati sa onečišćenjem okoliša i prirodnim katastrofama.

Kako je istraživanje pokazalo, prihodi i razina obrazovanja u društvu važni su za opće zdravlje neke nacije. Među deset najzdravijih nacija čak sedam su zemlje zapadne Europe. Najzdraviji su Islanđani, zatim Singapurci, pa Šveđani, Andorci, Britanci, Finci, Španjolci, Nizozemci, Kanađani pa Australci.

Velike svjetske sile na listi prošle relativno loše. SAD su tek na 28. mjestu ljestvice, Kinezi na 92. a Rusi tek na 119. mjestu. Na posljednjem, 188. mjestu, nalazi se Srednjoafrička Republika. 

Što se Hrvatske tiče, nalazimo se na relativno lošem 42. mjestu. Od susjeda, od nas su zdraviji Slovenci na 25., Talijani na 20. i Mađari na 36. mjestu. Relativno smo zdraviji od Srba (65. mjesto), te Bosanaca i Hercegovaca (73. mjesto).

Cijelu tablicu pogledajte ovdje.