Pretraga

Božić prije Božića: Ministarstvo zdravlja nakon dugih 7 mjeseci deblokiralo dentalne asistente

A- A+

Ministarstvo zdravlja napokon je dopunilo Pravilnik o pripravničkom stažu, tako da ukupno 112 maturanata prve generacije dentalnih asistenata, sada može stažirati, a potom i tražiti posao. Podsjetimo od svibnja kada su četiri razreda u četiri najveća hrvatska grada maturirali na spomenutom smjeru, bili su blokirani. Završetkom škole nisu mogli ni na burzu, niti stažirati. No 16. prosinca objavljen je dopunjeni Pravilnik te na snagu stupa 24. prosinca, otkada će dakle dentalni asistenti moći pristupiti 12-mjesečnom pripravničkom stažu.    

Još prije 15 dana objavili smo priču o bezizlaznom stanju prve generacije maturanata dentalnih asistenata, potaknuti molbom nekoliko djevojaka koje su završile ovu školu u Splitu. Naime tijekom četiri godine obrazovnog puta, učenicima na ovom smjeru nije bilo jasno istaknuto, hoće li za izlazak na burzu rada trebati polagati i stručni ispit. No ispalo je da trebaju, a zakonska regulativa im to nije omogućava. Sedam mjeseci trajala je trakavica, no stiglo je napokon i rješenje.

Izdvojeni članak

Završili školu za dentalne asistente u Splitu pa već 7 mjeseci ne mogu ni stažirati ni na burzu

Ukupno 112 učenika, ili barem oni koji se nisu odlučili studij, od 24. prosinca, kada na snagu stupa Pravilnik o dopuni pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, moći će stažirati, položiti stručni istpit pa potom tražiti posao.

Taj pripravnički staž trajat će godinu dana, kako nam je još prije objelodanjeno iz Ministarstva zdravlja.

Program pripravničkog staža za dentalne asistente izgledat će ovako:

– primarna stomatološka zaštita (8 mjeseci)

– oralna kirurgija (1 mjesec)

– parodontologija (15 dana)

– oralna medicina (15 dana)

– stomatološka protetika (1 mjesec)

– ortodoncija (15 dana)

– pedodoncija (15 dana).

Detaljnije informacije o pripravničkom stažu pogledajte u linku.