Pretraga

Hrvatski studenti vole putovati, ali ipak to rijetko rade

A- A+

U vremenu kada su sve informacije dostupne uz par klikova i kada troškove za odlazak u stranu zemlju možete izračunati doslovno u kunu, izgleda da se mladeži ne ustaje iz naslonjača. U Sjedinjenim Američkim Državama drastično opadaju migracije mladih, zbog čega se pitaju nastaje li ‘Go-Nowhere Generation’. Prema nekim istraživanjima u SAD-u broj mladih koji putuju u drugu saveznu zemlju smanjio se za 40 posto u odnosu na 80-te godine prošlog stoljeća. Provjerili smo s nekoliko studenata kakve su njihove putničke navike, te jesu li navike naše mladeži slične američkim.

Foto: abcnews.go.com

Mladež u Sjedinjenim američkim državama sve je više sesilna o čemu svjedoči podatak da se broj putovanja u neku drugu saveznu zemlju među mladeži smanjio za 40 posto u odnosu na 80-te. Kakve su putne navike mladih u Hrvatskoj provjerili smo s tri studenta.

Izdvojeni članak

Istetovirao na leđima kartu svijeta i obilježio 70 proputovanih zemalja

Putuju uglavnom u vlastitom aranžmanu

Kao i drugdje, tako i u Hrvatskoj mnogo studenata odlazi na fakultet u drugi grad. Samim time, određene migracije, koje su ponekad duge i po više stotina kilometara obavljaju tijekom godine.

– Ne putujem često koliko bi htio, u prosjeku jednom godišnje odem negdje, ovisno o odabiru. Putovanja mi predstavljaju jedno od najvećih zadovoljstava u životu, zbog zabave, novih iskustva i poznanstava. Kako dolazim iz Dubrovnika, a studiram u Zagrebu tu relaciju često prolazim, objašnjava nam Igor, student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Zvonko s Fakulteta prometnih znanosti, također u Zagrebu, češće putuje i unutar Hrvatske, ali i u druge zemlje.

– Putujem gotovo svaki vikend po Hrvatskoj te smatram da je to dosta bitno jer ima i prelijepih mjesta u našoj zemlji koje treba posjetiti. Izvan Hrvatske pak putujem u prosjeku tri puta godišnje, rekao nam je Zvonko.

Izdvojeni članak

Nakon brojnih putovanja svijetom grupa prijatelja patentirala uređaj koji pritiskom na gumb prevodi s 25 jezika svijeta

Jedna je stvar zajednička svoj trojici sugovornika, a to je da najčešće putuju u vlastitom aranžmanu.

– Tri puta sam putovao još u srednjoj u organizaciji škole, preko agencije, a ostala putovanja sam organiziram, govori Goran s FER-a te dodaje kako ne smatra pretjerano važnim putovati po vlastitoj zemlji. – Istina da ima puno lijepih stvari kod nas koje bi bilo dobro vidjeti, ali ima i u drugim zemljama, jasan je Goran.

Zvonko imao bliski susret s huliganima u Poljskoj

Odlazak na putovanja u strane zemlje osobito u vlastitom aranžmanu nosi i neke rizike.

– Do sada sam bio u oko 15 zemalja, a jedno od negativnih iskustava koje mi se dogodilo, bilo je u Poljskoj kada smo imali bliski susret s domaćim huliganima i skoro pokupili batine, prisjetio se Zvonko.

Doduše bilo je to za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva, pa su ovakve situacije uobičajenije nego inače.

Izdvojeni članak

Locos: Zbog loše organiziranog maturalca osmislili servis za putovanja

Igor je bio u više od pet europskih zemalja, te nije doživio nikakva loša iskustva, međutim ima situaciju od koje mu se zna dignuti kosa na glavi na putovanjima.

– Iritantno je kada ljudi ne znaju gdje je Hrvatska, pogotovo kada to ne znaju Talijani, što sam imao priliku doživjeti, rekao nam je Igor.

Novac prepreka češćim putovanjima, ali i vrijeme

Dok je Goranu putovanje na maturalac u Španjolsku ostalo najdraže putovanje, Igor je pak pun hvale za glavni grad Njemačke Berlin koji je naznačio kao grad u kojem svatko može naći nešto za sebe.

– Volio bih u neko dogledno vrijeme posjetiti Englesku, ali novac mi je problem, kao i većini mojih kolega s kojim bih putovao. S druge strane neki od njih rade, pa nemaju ni vremena, tako da sam osuđen na jedno putovanje godišnje zaključuje Goran.