Pretraga

O tome vam pišemo cijelo vrijeme: Ministrica dobila packe od Pučke pravobraniteljice zbog izostanka prave kurikularne reforme

A- A+

Dok je Ministarstvo obrazovanja krenulo u pripreme za eksperimentalni program ‘Škola za život’ od sljedeće školske godine, Pučka pravobraniteljica u svom godišnjem izvješću upozorava da je kurikularnu reformu potrebno implementirati cjelovito i usklađeno sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Upozorava i na parcijalna rješenja MZO-a oko kurikularne reforme, bez planskog pristupa. Na isto smo upozoravali u nizu naših tekstova, pojašnjavajući kako ‘Škola za život’ nije Cjelovita kurikularna reforma.

Prosvjed Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma 1.6.2017. | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u svojem se godišnjem izvješću za 2017. godinu osvrnula na prošlogodišnja burna zbivanja oko Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (SOZT) zbog kojih nije ostvaren značajniji napredak u provedbi SOZT-a, kao i na načinjene korake u provedbi kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Podsjetila je i na prošlogodišnju veliku priču srednja.hr, odnosno kako je bivše Posebno stručno povjerenstvo na čelu s Dijanom Vican prošle godine predalo Vladi RH Akcijski plan “koji je sadržavao niz nepravilnosti i sadržajnih odstupanja od ciljeva definiranih Strategijom, zbog čega nije prihvaćen te je vraćen na doradu”.

Dorada i revizija plana te otezanje s formiranjem novog PSP-a, rezultiralo je usporavanjem reforme obrazovanja, radi čega je u Izvješću Europske komisije za RH 2017. upućena preporuka o potrebi njenog ubrzanja, piše Pravobraniteljica. Iako je Akcijski plan na PSP-u usuglašen u rujnu prošle godine, a nakon toga je prolazio dugotrajno usuglašavanje s drugim dionicima, tek je u siječnju ove godine stavljen na javno savjetovanje. Izvješća o javnom savjetovanju, koje je zatvoreno 14. veljače, još uvijek nema i nije poznato kada će Akcijski plan konačno biti usvojen u Vladi RH.

Potrebno cjelovito implementirati kurikularnu reformu

U godišnjem izvješću, Vidović upozorava i na parcijalna rješenja novog tima u Ministarstvu obrazovanja oko kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Škola za život’ nije Cjelovita kurikularna reforma

– Iako je u drugom dijelu 2017. Ministarstvo obrazovanja ubrzalo provedbu kurikularne reforme i izradilo kurikularne dokumenate za pojedine predmete, provodile su se parcijalno i bez planskog pristupa, zbog čega se u dijelu javnosti stječe dojam o svojevrsnom „favoriziranju“ određenih područja (primjerice, STEM u odnosu na humanistička), ističe Vidović i naglašava potrebu osiguranja pune provedbe reforme, njezine usklađenosti s drugim mjerama iz Strategije te potrebu cjelovite implementacije kurikularne reforme.

Upravo stoga, Pučka pravobraniteljica daje preporuku Vladi RH i Ministarstvu obrazovanja da ubrzaju provedbu obrazovne i kurikularne reforme usklađene sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Ima li u MZO-u sluha za jasnu potrebu pune provedbe kurikularne reforme?

Na parcijalan pristup kurikularnoj reformi i njenom eksperimentalnom uvođenju od sljedeće školske godine, upozoravali smo u nizu tekstova na našem portalu. Ukazali smo na činjenicu da šest mjeseci prije početka školske godine, u kojoj navodno kreće ‘Škola za život’, kurikulumi nisu spremni, kako reforma u eksperimentalni program ne ide cjelovito te kako ‘Škola za život’ nije Cjelovita kurikularna reforma.

Parcijalan pristup Cjelovitoj kurikularnoj reformi MZO-a, kao i potrebu pune provedbe reforme prepoznala je i Pučka pravobraniteljica, no pitanje je hoće li ‘brzi reformski kolosijek’ Ministarstva obrazovanja imati sluha za opaske Pravobraniteljice. Naime, u MZO-u na pitanja o nedovršenim kurikulumima i zgusnutim rokovima za izradu ‘eksperimentalnih udžbenika’ odmahuju rukom i tvrde kako će sve biti spremno. Na cjelovitost eksperimentalnog programa više se, pak, niti ne osvrću.

___________________________________________

Pročitajte ostale tekstove o izvješću Pučke pravobraniteljice za 2017. godinu:

Službeno država u državi: Sveučilište u Zagrebu doslovno je jedina institucija koja ne poštuje zakonsku obvezu prema Pučkoj pravobraniteljici

Građanski odgoj i obrazovanje kao put do sprečavanja diskriminacije: Pučka pravobraniteljica traži od MZO-a da ga izdvoji u zaseban predmet