Pretraga

Kako će izgledati Tjelesni u cjelodnevnoj? ‘Cilj je ući u škole i pratiti spremnost djece’

A- A+

Više od 300 stručnjaka okupilo se na Međunarodnoj ljetnoj školi kineziologa koja se ove godine održava u Zadru. Ovaj događaj traje nekoliko dana, a glavna je tema ‘Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih’. No, najveću pažnju ipak je privukla tema ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola’ gdje se raspravljalo o tome kako će eksperimentalan dio projekta pokazati ima li, po pitanju aktivnosti djece, smisla uvesti veći broj sati Tjelesnog, kao i uvođenje kineziologa u razrednu nastavu.

školska dvorana za tjelesni i stara nogometna lopta

Foto: Unsplash

Ovogodišnji Međunarodni stručni skup Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih glavna je tema 31. Međunarodne ljetne škole kineziologa koja se održava do 1. srpnja u Zadru. Na skupu se okupilo oko 300 stručnjaka koji su se složili oko jedne stvari – djeca i mladi u Hrvatskoj i Europi opasno su neaktivni i nešto se po tom pitanju mora promijeniti.

‘Kroz četiri godine pilot projekta testirat će se i sagledati svi elementi’

Stoga su na ovom skupu predstavljena nova istraživanja i rješenja ovog gorućeg problema koji je, kako su naveli, usko povezan s manjkom školskih satova tjelesne i zdravstvene kulture. Upravo zato na skupu veliku pažnju privukla i aktualna tema ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola’ koja od iduće školske godine eksperimentalno kreće u 63 škole diljem Hrvatske.

– Osmislili smo program koji smo integrirali u cjelodnevnu školu, a koji se očituje u povećanju nastave tjelesne i zdravstvene kulture, modernizaciji rada, uvođenju novih programa i testiranju rješenja u kojem će magistri kineziologije izvoditi nastavu. Tu je i niz promjena kojima želimo riješiti postojeće probleme i izazove. Kroz četiri godine pilot projekta testirat će se i sagledati svi elementi što je značajan put prema modernizaciji i osuvremenjivanju hrvatskih škola, rekao je na skupu posebni savjetnik za cjelodnevnu školu ministra znanosti i obrazovanja, Josip Burušić.

Izdvojeni članak
tjelesni

Tko od 1. do 4. razreda treba predavati Tjelesni – učitelji ili kineziolozi? Pokušali smo odgovoriti na to pitanje

Stanje tjelesne spremnosti djece može se utvrditi jedino na osnovu standardiziranih testova

Dodao je i kako je to izuzetna prilika da se kineziolozi uključe u praćenje morfoloških obilježja, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti učenika od samog početka osnovnog obrazovanja. U brojnim predavanjima, radionicama i raznim aktivnostima sudjeluju i ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, a jedan od njih je i predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza, Goran Leko.

– Cilj nam je utvrditi stanje tjelesne spremnosti djece i mladih u Hrvatskoj koje možemo utvrditi jedino na osnovu standardizirane baterije testova koje u Hrvatskoj trenutno nema. Ovdje su predavači koji već dugi niz godina prate tjelesnu spremnost djece u Portugalu, Sloveniji i Danskoj, a od kojih ćemo saznati koje su sve mogućnosti implementacije rezultata tih mjerenja u edukaciju u sportu i zdravstvu. Cilj nam je u što kraćem roku djelotvorno i kontinuirano pratiti tjelesnu spremnost djece i mladih u Hrvatskoj, objasnio je Leko.

‘Bitno je da se uđe u škole i da se prati tjelesna spremnost djece’

Ravnatelj Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa i zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Neven Šavora komentirao je kako je hrvatski sport danas suočen s nizom izazova, a jedan od njih je upravo nespremnost djece da se bave sportom.

– Nespremni su jer su izloženi raznim vanjskim utjecajima. Djeca se manje bave tjelesnom aktivnošću, manje od 300 tisuća djece u dobi od 11 do 16 godina ulazi u sport. Stoga mislim da je ovo vrlo bitna tema, da se uđe u škole, da se prati tjelesna spremnost djece, da ih se testira. HOO značajno podupire ovaj najstručniji skup kineziološke struke u Hrvatskoj i nadamo se da će ove i buduće teme pomoći hrvatskom sportu da prevlada izazove koji stoje ispred nas, poručio je Šavora.

Više detalja o tome kako bi cjelodnevna škola trebala izgledati i koju bi ulogu u tome trebao imati Tjelesni možete pogledati u našem podcastu na YouTube kanalu ili u videu ispod.

Copy link
Powered by Social Snap