Pretraga

Još jedna zemlja zabranjuje mobitele u školama, smatraju da je to uzrok sve lošije pismenosti djece

A- A+

U školama diljem Novog Zelanda zabranit će se korištenje mobitela, najavio je ovih dana novi konzervativni premijer Christopher Luxon. U toj je zemlji primijećen pad razine pismenosti kod učenika, a premijer smatra da će to manje remetiti učenike u usvajanju znanja te im pomoći da se bolje fokusiraju na rad.

djevojka tipka na mobitel

Foto: Unsplash

Učenici Novog Zelanda u međunarodnim su okvirima postizali dobre rezultate u području pismenosti učenika, no u posljednjim se godinama zamjećuje pad njihovih postignuća. Vlada pod vodstvom premijera Christophera Luxona odlučila je bog toga zabraniti korištenje mobitela u školama diljem zemlje.

– Vidite dobre škole poput ove koje su već donijele tu odluku, a koje kontinuirano ostvaruju izvrsne obrazovne ishode, rekao je Luxon u petak prilikom posjeta školi Manurewa Intermediate u Aucklandu.

Izdvojeni članak

Osnovnoškolcima našeg velikog grada od drugog polugodišta mobiteli zabranjeni i pod odmorom

Pohvalio je i praksu te škole koja svakodnevno održava sat čitanja, pisanja i matematike svaki dan, što je još jedna od obrazovnih politika koje stranka na vlasti želi učiniti obveznom u svim školama. Istraživači u Novom Zelandu još su prošle godine upozoravali na pad razine pismenosti u školama – malo manje od polovine učenika nema, za svoju dob, dovoljno dobro razvijene vještine pisanja i čitanja.

Kako piše rnz.co.nz, u Novom Zelandu provedeno je i ispitivanje javnog mnijenja o zabrani mobitela u školama. Rezultati kazuju da je 61 posto ispitanih podržalo zabranu korištenja tijekom sata, ali ne za vrijeme odmora. Samo 16 posto reklo je da ne bi trebalo biti nikakve zabrane, a 52 posto smatra da bi škole same trebale odlučivati o tome. Zanimljivo je i da je zabrana mobitela tijekom sata, ali ne i odmora, omiljena opcija sudionika istraživanja u čijem se kućanstvu nalaze djeca.

Podsjetimo, od idućeg polugodišta i u svim osnovnim školama u Rijeci vrijedit će pravilo o tome da učenici mobitele ne smiju koristiti čak niti za vrijeme odmora. Institut za društvena istraživanja nedavno je objavio rezultate istraživanja svojih znanstvenika Borisa Jokića, Zrinke Ristić Dedić i Jane Šimon,, koji su pokazali da više od 50 posto učenika petih razreda u Hrvatskoj podržava zabranu korištenja mobitela u školi dok se njihovi stariji kolege iz sedmih razreda toj zabrani uglavnom protive. Istraživanje je provedeno i među učiteljima iz brojnih škola u Hrvatskoj, a njih 86 posto slaže se s tom zabranom.