Pretraga

U 81 školi ove se godine pišu nacionalni ispiti iz pet predmeta, provjerite je li vaša među njima

A- A+

Osim državne mature, u škole ove godine stiže još jedna vrsta standardiziranih ispita – nacionalni ispiti. Njihov je cilj tvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Oni bi trebali biti i jedan od temeljnih mehanizama za uspostavu cjelovitog sustava za praćenje i unapređenje kvalitete obrazovanja. Ove ispite u svibnju 2022. pisat će učenici osmih razreda i to iz pet predmeta, a  u listopadu iduće godine pišu ih učenici petih razreda. No, oni se neće provoditi u svim školama, nego u 81 školi diljem Hrvatske, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i koje su to.

Ilustracija: Unsplash

U ovoj i idućoj školskoj godini dio učenika u Hrvatskoj polagat će tzv. nacionalne ispite. To su standardizirani ispiti (isti za sve škole) kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta.

Osim što povratnu informaciju o svom rezultatu dobivaju učenici, škola dobiva informaciju o kvaliteti nastave, a sve s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama. Ovakvi ispiti provode se u zemljama u okruženju i temeljem njih stvaraju se nacionalni standardi.

Osmaši ih pišu u proljeće, petaši iduće jeseni

U proljeće, od 2. do 6. svibnja 2022., pisat će ih učenici osmih razreda i to iz Hrvatskog jezika, Matematike, Biologije, Kemije i Fizike. Iduće jeseni od 10. do 12. listopada 2022. pišu ih učenici petih razreda iz Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva, s time da će testovi obuhvaćati odgojno-obrazovne ishode i nastavne sadržaje do kraja četvrtoga razreda.

– Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Temeljnim se znanjima i kompetencijama smatraju materinski jezik ili jezik na kojemu se učenici školuju te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada i za suočavanje sa suvremenim gospodarskim izazovima. Nacionalnim ispitima gotovo svi obrazovni sustavi na nacionalnoj razini sustavno prate postignuća u ključnim navedenim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama, od razine škola do razine obrazovne politike, poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu na zadovoljavajućoj razini u skladu s mogućnostima svakoga učenika, pojasnili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji i provodi te ispite.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Poznato kada će se polagati probna matura, velika novost je da ispite neće pisati samo četvrtaši

Nacionalni ispiti pisat će se u 81 školi

U ovoj i idućoj školskoj godini nacionalni ispiti neće se provoditi u svim školama, nego na reprezentativnome uzorku 81 osnovne škole. Uz to, na poduzorku 20 osnovnih škola u školskoj godini 2022./2023. implementirat će se proces samovrednovanja.

– Na taj se način ostvaruju pretpostavke da se nacionalni ispiti i samovrednovanje sustavno uvedu u osnovne škole kao jedan od mehanizama za unapređenje kvalitete hrvatskoga obrazovnoga sustava, poručuju iz NCVVO-a.

Kada je riječ o samim rezultatima, kako kažu iz NCVVO-a, o njima će izvijestit izvijestiti na trima razinama. Prvo, učenici koji će ih pisati dobit će povratnu informaciju o svojem postignuću za svaki predmet na način da će im biti vidljiv broj bodova i pripadajući opis razine postignuća koju su ostvarili.

Škole će, pak, dobiti skupnu povratnu informaciju o postignućima svojih učenika iz svih osam nastavnih predmeta. Uz sve navedeno, izradit će se nacionalni izvještaj o provedbi i rezultatima ispitivanja u svim školama u uzorku koji će biti dostupan Ministarstvu znanosti i obrazovanja, institucijama u sustavu obrazovanja i svoj zainteresiranoj javnosti, kažu iz NCVVO-a.

U nastavku možete vidjeti popis 81 škole u kojoj će se provoditi spomenuti nacionalni ispiti. Napomena: ako vam popis nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [431.41 KB]