Pretraga

U velikom sveučilišnom gradu stižu promjene za mlade i studente: Imat će liste za povoljniji najam stanova

A- A+

Kako bi olakšali financijsku situaciju studentima i mladima, iz SDP-a Rijeka, čiji je član i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, najavili su nove mjere koje će uključivati mlade od 2023. do 2030. godine. Na konferenciji naziva ‘Studentski standard za vrijeme krize i problem studentskog smještaja’ apelirali su da Vlada hitno treba osmisliti nacionalni plan za mlade te državne stanove dati na korištenje studentima.

Gradska organizacija SDP-a Rijeka predložila je u sklopu novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030. niz novih mjera za mlade i studente, među kojima će biti stambeno zbrinjavanje putem lista stanova za mlade, online savjetovalište za zapošljavanje, odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka te će se osnovati portal za mlade.

Potpredsjednica SDP-a Rijeka, ujedno i zamjenica riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, Sandra Krpan, rekla je da Rijeka neće zapostaviti studente bez obzira na to što Vlada sporo reagira na prijedloge.

‘Studenti pred ljeto moraju napustiti stanove’

– Iako Grad Rijeka nema zakonskih obveza prema srednjem i visokom školstvu, naša je dužnost odgovoriti na potrebe građanstva i mladih. Svjesni smo da stanovi mladima moraju biti priuštivi. U 2023. godini osmislit ćemo stambeni program za mlade i formirati listu za stanove. Tako će se prvi put dodjeljivati stanovi za mlade, a radit će se o najmu za studente i mlade obitelji koji prvi put ulaze u svijet rada u trajanju od jedne i pol godine. U Rijeci ima preko 200 državnih stanova i pozivamo Vladu da ih da studentima na korištenje, rekla je zamjenica gradonačelnika Krpan na konferenciji za novinare.

Iz SDP-a zato Vladu pozivaju da hitno osmisli program pomoći studentima, što treba uključivati smještaj u studentske domove i plaćanje najma privatnih stanova. Također, na gradskom portalu dat će veći prostor mladima s kojima žele veću komunikaciju kako bi dobili odgovore na pitanja o onome što se događa u gradu. Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac velikim problemom smatra što Hrvatska već pet godina nema nacionalni plan za mlade, kako Vlada nema sustavnu politiku o problemu stanovanja mladih, a i to što 50 posto mladih živi u roditeljskom domu.

– Svjedoci smo eksplozije cijena nekretnina, posebno u velikim gradovima. To je posljedica inflacije. Zbog toga su i cijene najma otišle u nebo. Na obali studenti pred ljeto moraju napustiti stanove jer se iznajmljuju turistima. Studenti najviše ispaštaju pa studiranje postaje otežano ili nemoguće. Ne želimo živjeti u društvu u kojemu svi nemaju jednake šanse za obrazovanje, istaknula je Glasovac.

‘Treba aktivirati neiskorištenu imovinu’

O problemima s pronalaskom smještaja za vrijeme turističke sezone govorila je studentica i članica Savjeta mladih Grada Rijeke, Nikolina Šaponja. Njezinu kolegicu ove godine izbacili su iz stana čim je počela turistička sezona te ju nitko nije zaštitio.

– S druge strane, imamo brojne primjere studentskog rada gdje su neki studenti ili studentice zaradili 100 kuna više od predviđenog limita i roditelj im je morao vratiti poreznu olakšicu od 4.000 do 5.000 kuna, objasnila je Šaponja.

Kao što smo već ranije pisali, mladi iz SDP-a od Vlade traže subvencioniranje privatnog smještaja, odnosno povećanje iznosa subvencije s 200 na 500 kuna mjesečno, dogradnju postojećih i izgradnju novih studentskih domova te povećanje limita dozvoljenog prihoda ostvarenog studentskim radom na 36.000 kuna.
– Kod privatnih stanodavaca za 30-ak kvadrata mora se izdvojiti 3.000 do 5.000 kuna. To je ogroman financijski teret i za studente i za njihove obitelji. Vladina kvota za Rijeku za subvencioniranje privatnog smještaja je nula. Predlažemo da Vlada poveća tu kvotu i da se subvencija sa sramotnih 200 kuna poveća na 500 kuna. Vlada mora osigurati potrebnih 13,5 milijuna kuna za to. Vlada bi trebala aktivirati neiskorištenu imovinu u sveučilišnim gradovima za potrebe gradnje novih i dodatnih kapaciteta studentskog smještaja, kazao je predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki.
S njim se složila i predsjednica Foruma mladih Rijeke Ivana Prica te je dodala da uz inflaciju i povećanje životnih troškova povećanje limita za poreznu olakšicu na 24.000 kuna godišnje nije dovoljno. Istaknula je da se time kažnjava one koji rade uz studij i pomažu roditeljima te da to nije pošteno te zaključila da zbog toga traže povećanje limita na 36.000 kuna.