Pretraga

U zagrebačkom MIOC-u održan prijemni iz matematike

A- A+

U zagrebačkoj XV. gimnaziji (MIOC) jutros su budući srednjoškolci pisali provjeru znanja iz matematike. Za dvadeset zadataka učenici su imali sat vremena. Sa svakim točnim odgovorom kandidati za prirodoslovno-matematički program ostvaruju dodatnih 0,25 bodova pa pri upisu, uz 80 bodova od ocjena iz osnovne škole, mogu ostvariti ukupno pet dodatnih bodova kroz ‘prijemni’.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr| nervozni roditelji pred MIOC-om

Na današnju provjeru znanja za upis u prirodoslovno-matematički program XV. gimnazije Zagreb prijavilo se 600 kandidata, a MIOC u taj program prima ukupno 224 učenika.

Provjeru znanja iz matematike u MIOC-u su odlučili uvesti zbog već tradicionalno velike konkurencije pri upisu. U njihov prvi razred uglavnom se upisuju učenici s više od 80 bodova pa su ‘prijemnim’ odlučili dodatno provjeriti odlikaše, ali možda pružiti šansu i učenicima koji imaju četvorku iz predmeta kao što su povijest ili hrvatski.

Izdvojeni članak

Učenici MIOC-a rasturili na državnom iz matematike

I ove godine žestoka konkurencija za upis u zagrebački MIOC

– Moj je sin došao tu na ‘prijemni’. Inače mu je prvi izbor Ruđer, ali ima veliki broj bodova i krajnji cilj mu je upisati FER. Zato smo došli probati i u MIOC pa da možda ima bolju podlogu za fakultet, priznao nam je otac Tomislav kako je nagovorio svog sina da ipak pokuša upisati zagrebačku prirodoslovno-matematičku gimnaziju jer smatra da će tu dobiti odlično znanje iz STEM predmeta, ali i vjerojatno kvalitetnije temelje za državnu maturu.

Veliku ulogu na kvalitetu obrazovanja u XV. gimnaziji ima i poticajno okruženje. Ova škola svake je godine u samom vrhu brojnih državnih natjecanja, posebno su dominantni u matematici i informatici, ali ‘razmaženi’ vrhunskim učenicima, visoki su zahtjevi i profesora.

Nakon završetka ‘prijemnog’ sretali smo isključivo učenike s 80 ili više bodova. Ispit je svima bio lagan pa smo sigurni da će i ove godine biti izuzetna konkurencija za upis u XV. gimnaziju.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Učenici MIOC-a međunarodni prvaci u informatici


Primjer zadatka s prijemnog u MIOC-u

Učenica Laura otkrila nam je jedan zanimljiv zadatak s ispita koji ju je natjerao na malo razmišljanja: Sladoled u kornetu košta osam kuna, a na štapiću sedam. Ivica i Marica su kupili sveukupno 37 sladoleda i platili 279 kuna. Koliko su kupili sladoleda u kornetu?

Za 20 zadataka imali su sat vremena

– Bilo mi je dosta lagano, otprilike kao neki teži test u školi. S tim da nije obuhvaćao gradivo jednog, već gradivo od petog do osmog razreda, rekao nam je Patrik te dodao kako se za provjeru znanja pripremao kroz pripremu za ekipno natjecanje Lucko, na kojem su ipak teži zadaci.

Kandidati za upis u XV. gimnaziju imali su sat vremena za računanje 20 zadataka (12 na zaokruživanje i osam na nadopunjavanje). Svako pitanje donosi 0,25 bodova pa oni koji riješe sve točno mogu ostvariti dodatnih pet bodova za upis. Patrik i njegov prijatelj Filip smatraju da su svi zadaci bili jednostavni, a manje probleme su im stvorila zadnja dva zadatka s promjerima veće i manje kružnice te linearne jednadžbe koju je bilo malo teže pravilno postaviti.

– I meni se čini da je bilo dosta jednostavno. Najavili su kako će ispit biti nešto teži nego li primjer koji su objavili na njihovoj web stranici, ali zapravo je bio jednako lagan. Za provjeru sam se ukupno pripremao par sati pomoću nekih zadataka koje sam našao na internetu, izjavio je Filip, a Patrik se nadovezao kako mu je super što su uveli ‘prijemni za upis u XV. gimnaziju’.

Izdvojeni članak

Python je najpopularniji programski jezik u hrvatskim srednjim školama

‘Zadaci nisu bili teški, samo je bilo potrebno skoncentrirati se’

Jedan i drugi se slažu da su provjere pri upisu dobre, ali i da bi se umjesto ‘male mature’ za svaku gimnaziju posebno mogao uvesti prijemni ispit. Smatraju kako je važno da srednjoškolski profesori shvate koliko zapravo učenici nauče u osnovnim školama.

– Zadovoljna sam. Zadaci nisu bili teški, samo je bilo potrebno skoncentrirati se. Bilo je dovoljno vremena, rekla nam je Petra, a njezina prijateljica Erika dodala je kako su zadaci bili iste težine kao i oni objavljeni na stranicama škole pa se mogla dobro pripremiti za prijemni.

Petra i Erika također se slažu kako je dobro što se MIOC odlučio na uvođenje prijemnog, iako im je malo žao što se to dogodilo baš kada one upisuju srednju pa su se morale suočiti s laganom tremom prije ispita.

Prema web stranici škole, rezultati provjere znanja iz matematike bit će objavljeni već sutra na www.mioc.hr. Ispod možete pogledati test objavljen prije ‘prijemnog’, a u drugoj verziji provjerite rješenja tih zadataka koji su poslužili kandidatima za vježbu.

Uzorak prijemnog iz matematike – MIOC 2016.

Uzorak prijemnog iz matematike s rješenjima- MIOC 2016