Pretraga

Nakon 30 godina čekanja, zagrebački učenici i nastavnici konačno dobili novu školu: Ima i svoj mali trg

A- A+

Zbog Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici u Zagrebu roditelji su pokrenuli i vlastitu inicijativu ‘Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelana’. Škola je još 2012. godine proglašena nesigurnom, no učenici su i nakon toga normalno pohađali nastavu, čekajući da se radovi konačno pokrenu. To su i dočekali, ali 30 godina kasnije. Rekonstruiranu i nadograđenu školu svečano je ove subote otvorio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Foto: Rekonstruirana i dograđena Osnovna škola Jure Kaštelana na Savici u Zagrebu | Grad Zagreb

Osnovna škola Jure Kaštelana na Savici u Zagrebu izgrađena je prije 56 godina kao polumontažni objekt i to s namjerom da se koristi samo 25 godina, odnosno do 1992. No, ona se koristila više od 30 godina nakon predviđenih 25 godina. Još je 2012. godine, kako smo pisali, proglašena nesigurnom za korištenje. Ove je subote, 17. lipnja 2023. škola konačno obnovljena, odnosno rekonstruirana i nadograđena.

– Ovaj se objekt koristio dvostruko duže, čak 54 godine. Uz to, u tih pola stoljeća nije bilo apsolutno nikakvih značajnih ulaganja u održavanje škole. Stoga nema ljepše stvari u poslu gradonačelnika nego otvoriti neku školu ili vrtić. I zaista nema ljepšeg osjećaja od ovog. Osnovna škola Jure Kaštelana na Savici, za mene i moje zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta te ostale suradnice i suradnike, imaju posebno mjesto i posebno značenje, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na svečanom otvorenju nove zgrade škole.

‘Škola je postala opasna za oko 600 učenika koji su je pohađali’

Vrijednost radova i opremanja je 15,7 milijuna eura, a od stare zgrade ostala je samo sportska dvorana koja je statički ojačana i uređena. Ostatak škole kompletno je nanovo izgrađen. Ima neto površinu 6.127 m2, 26 učionica, dvodijelnu školsku sportsku dvoranu, vanjske sportske terene i školski trg.

– Škola je postala opasna za oko 600 učenika koji su je pohađali. Zato je prije dvije godine jedan od mojih prvih sastanaka kao gradonačelnika bio upravo na tu temu i prvi ugovor za gradnju koji sam potpisao bio je baš za ovu školu. Zahvaljujem se svim učenicima, roditeljima i djelatnicima s obzirom na to da se u protekle dvije školske godine nastava odvijala na čak sedam lokacija, poručio je Tomašević.

Roditelji pokrenuli inicijativu za obnovu zgrade škole prije tri godine

Učenici će od jeseni, dakle početkom školske godine 2023./2024. pohađati nastavu u novoj, ali prije svega sigurnijoj školi. Roditelji učenika koji su pohađali i koji pohađaju školu pokrenuli su vlastitu inicijativu ‘Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelana’ još 2020. godine kako bi se izborili za to da njihova djeca ne moraju strepiti hoće li im ‘strop opasti na glavu’ tijekom nastave.

Napravili su i peticiju koju je potpisalo više od 650 građana. Sanja Sladić iz Inicijative nam je 2021. godine ispričala kako ih brine što zgrada nema stabilne temelje te puca i kad nema potresa.

– Svako ljeto kada se povuku podzemne vode pukne pod u hodniku škole. Stolarija se raspada. Djeci je prozor skoro iskočio kad su ga pokušali otvoriti, rekla nam je tada Sladić.

Izdvojeni članak

Zabrinuti zagrebački roditelji: ‘Škola se raspada godinama; djeca su išla otvoriti prozor i on se skoro srušio’

‘Nisu samo otvorena vrata škole, otvorena su vrata novog poglavlja za naše klince’

Radovi na školi trebali su početi još 2019. godine, ali tadašnja vlast Grada Zagreba za kašnjenje je okrivilo potres i Ministarstvo znanosti i obrazovanja još za vrijeme mandata ministrice Blaženke Divjak. Inicijativu roditelja podržali su i mnoge poznate osobe iz javnog prostora, poput Borisa Jokića, Barbare Kolar i Nenada Korhuta.

U Facebook grupi inicijative povodom otvorenja vrata nove škole koju su čekali predugo posvetili su posebnu objavu.

– Nisu samo otvorena vrata škole. Otvorena su vrata novog poglavlja za naše klince i sve one koji će u narednom razdoblju prvi put krenuti u školu, otvorene su nove mogućnosti za rast, razvoj i obrazovanje u poticajnom i odgovarajućem okruženju, onakvom u kakvom bi svi klinci trebali moći provesti neponovljivo razdoblje osnovnoškolskog obrazovanja, stoji u objavi ‘Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelana’.

Dodali su i kako je ovo bilo i da će im ostati jedinstveno i nezaboravno iskustvo jer je, navode, vođeno iskrenim i dobrim namjerama.

– Jučer je postignut taj cilj, a ono što smo se usudili sanjati postalo je stvarno. Navedeno iskustvo smatramo jednim od naših najvećih i najdražih osobnih postignuća. Na kraju, od srca zahvaljujemo i na glasnoj i na tihoj podršci koju ste nam pružili u zadnje, nešto više od dvije godine, poručili su iz inicijative.