Pretraga

Učenici dobivaju novi predmet, u 50 škola već ove jeseni: Predavat će ga učitelji koji za to prođu edukaciju

A- A+

Učenici od 1. do 4. razreda u sklopu cjelodnevne škole dobivaju novi predmet pod nazivom Praktične vještine. Riječ je o predmetu nalik domaćinstvu u sklopu kojeg će se učiti o kućanskim poslovima, financijama, ali i, među ostalim, zdravoj prehrani. U 50 škola u kojima će se provoditi eksperimentalni program cjelodnevne škole predmet ulazi već najesen, a predavat će ga učitelji koji prođu edukacije za to.

nastava_škola_učionica

Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je raspisalo javni poziv za izbor kandidata za članove Radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa osnovne škole kao cjelodnevne škole u segmentu kurikuluma. Prema tom javnom pozivu, temeljna zadaća radne skupine bit će, među ostalim, i rad na novom predmetu Praktične vještine.

Predmet će biti obvezan za učenike od 1. do 4. osnovne, a predavat će ga učitelji koji prođu edukaciju

Ministarstvu smo poslali upit u kojem nas je zanimalo što će se učiti na tom predmetu i je li riječ o obveznom ili izbornom i u kojim će se razredima izvoditi. Pitali smo i hoće li se on izvoditi već u školama koje će sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole.

Iz Ministarstva nam odgovaraju kratko da je riječ ‘obveznom predmetu koji bi se u okviru eksperimentalne cjelodnevne škole od iduće školske godine izvodio u 50 eksperimentalnih škola jednom tjedno od 1. do 4. razreda i kojeg bi u izabranim školama trebale izvoditi učiteljice/učitelji razredne nastave koji bi prošli edukacije za to’. Dodaju i da će osnovne informacije bit će ‘predstavljene idućih dana kada bude predstavljen koncept cjelodnevne škole, a detaljnije informacije o samom kurikulumu praktične vještine bit će poznate nakon što povjerenstvo za izradu pripremi dokument’.

Izdvojeni članak

Domaćinstvo u škole mogu uvesti nastavnici samo da se malo više potrude, a za to imaju i udžbenik

Što će se učiti na predmetu Praktične vještine?

No, novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek doznala je da će osnovni elementi novoga kurikuluma za Praktične vještine biti Samostalnost i briga o sebi, Sigurnost, promet i prva pomoć, potom Dizajn i izrada rukotvorina (i ostalih proizvoda), Dom i okruženje kućanstva, Financije (i ekonomija) te Participacija i poduzetništvo.

Jutarnji piše i da je u planu da učenici uče, među ostalim, o zdravoj prehrani, higijeni, kvalitetnoj organizaciji dana, a predmet će obuhvaćati i poučavanje o kućanskim poslovima, poput kuhanja i čišćenja. Učit će se i o tome kako funkcioniraju kućanski aparati i kako popraviti jednostavne kvarove u kućanstvu, ali i o štednji energije, poduzetničkim vještinama te sigurnosti u prometu. Prema pisanju Jutarnjeg svi učenici od školske godine 2027./28. učili o dizajnu i izradi rukotvorina, a upoznavat će se s poviješću obrtništva i lokalnim obrtnicima.

Izdvojeni članak

Treba li nam domaćinstvo u školama ili to učenici moraju naučiti doma? Evo što ste nam rekli u anketi

MZO: Detaljan koncept cjelodnevne škole bit će predstavljen u narednim tjednima

Riječ je, dakle o predmetu, čiji će se sadržaji preklapati s onima koji su se nekada predavali na domaćinstvu. Kako je taj predmet izgledao u svojim začecima možete čitati ovdje. Domaćinstvo se u nekim školama i danas izvodi kao izvannastavna aktivnost. Tako, primjerice, učenici  Područne škole Bušetina pokraj Špišić Bukovice u sklopu te aktivnosti uče kako šivati, kuhati, glačati, čistiti jer je učiteljica Martina Medvecki vratila domaćinstvo u svoju školu još 2013. godine.

Ministarstvo smo pitali i kada će biti raspisan javni poziv za izbor škola koje će biti uključene u eksperimentalnu provedbu cjelodnevne škole. Na taj upit odgovaraju da će ‘detaljan koncept cjelodnevne škole uključujući i javni poziv za eksperimentalnu provedbu biti predstavljen u narednim tjednima’.

Javni poziv za izbor kandidata za članove Radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa osnovne škole kao cjelodnevne škole u segmentu kurikuluma, u sklopu kojeg se traže i stručnjaci za izradu kurikuluma predmeta Praktične vještine, možete proučiti u nastavku. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab