Pretraga

Učenici ove škole praksu će odrađivati u inovativnom plasteniku: Biljke neće uzgajati u zemlji

A- A+

Učenici Prirodoslovne škole Karlovac trebali bi od iduće školske godine imati priliku tijekom cijele godine uzgajati biljke, bez obzira na vremenske uvjete. Zahvaljujući projektu koji uključuje izgradnju hidroponskog plastenika, učenici će imati priliku praksu odrađivati praksu i tijekom zimskih mjeseci. No, u ovom plasteniku biljke neće uzgajati u zemlji.

izgradnja inovativnog plastenika za praksu učenicima Prirodoslovne škole Karlovac

Foto: Karlovačka županija

U tijeku su radovi na izgradnji hidroponskog plastenika u sklopu RCK Panonike gdje bi učenici Prirodoslovne škole Karlovac početkom iduće školske godine trebali odrađivati praksu. No, ne radi se o običnom plasteniku. Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja će omogućiti uzgoj prirodnih plodova povrća, voća i biljaka tijekom cijele godine.

– Tlo i zemlja neće biti prisutni već će se sve biljke uzgajati na inertnim podlogama poput perlita, kamene vune i kokosovih vlakana, a one će se nalaziti na uzdignutim stolovima. Hranjive tvari će se biljkama dopremati putem posebnih sondi pojedinačno, odnosno putem centralne kompjutorske jedinice koja će i upravljati čitavim uzgojem  procesom, objasnili su iz Karlovačke županije.

Izdvojeni članak

10 škola u Karlovačkoj županiji koje upisuju najbolji osmaši

Radove na plasteniku veličine 542 kvadratna metra koji će uvelike poboljšati praksu učenika obišla je zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar, a bila je u pratnji ravnatelja Prirodoslovne škole Karlovac, Nenada Klasana sa suradnicima te zamjenika ravnatelja JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, Krunoslava Kralja.

– Karlovačka županija nizom mjera želi potaknuti i upise u sektore poljoprivrede, odnosno smjerove koje nudi Prirodoslovna škola, s obzirom na to da smo županija koja obiluje poljoprivrednim zemljištima u svakom kutku. Projektom osnivanja RCK Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi učenicima. Smatramo da će razvoju poljoprivrede doprinijeti ako svaki hektar obrađenog zemljišta pretvorimo u poljoprivredno zemljište, rekla je zamjenica Hajsan-Dolinar.

Radovi na plasteniku trebali bi biti dovršeni najesen.