Pretraga

Učenici pripremaju prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja zbog Škole za život

A- A+

Učenice drugog razreda X. Gimnazije Ivan Supek odlučile su organizirati prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog stvari koje ih smetaju u Školi za život. Popričali smo s jednom od organizatorica prosvjeda koja nam je objasnila koji su ciljevi prosvjeda i zahtjevi koje će učenici postaviti pred Ministarstvo Blaženke Divjak. Prosvjed se održava u ponedjeljak, 9. prosinca u 13 sati.

Montaža: srednja.hr

Osam prijateljica iz drugog razreda zagrebačke X. Gimnazije Ivan Supek odlučilo je organizirati prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog nezadovoljstva Školom za život.

Prosvjed najavljuju za ponedjeljak, 9. prosinca u 13 sati.

– Tokom jednog razgovora s našom razrednicom shvatile smo koliko nam neke stvari ne odgovaraju i štoviše smetaju što se tiče reforme i nove mature. Kada smo dodatno o tome pričale, shvatile smo da vjerojatno nismo jedine koje se tako osjećaju, već i veliki dio naše generacije iz raznih škola. Uvijek se požalimo za neke stvari između sebe, no nitko nije dovoljno hrabar da nešto poduzme oko toga pa smo odlučile napokon nešto pokrenuti, kaže nam Hana Heinrich, učenica koja je jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjednici neće tražiti ukidanje Škole za život, već dodatno pojašnjenje reforme jer su shvatili da ustvari puno toga o novoj reformi u školi ne znaju.

Razlozi i ciljevi zbog kojih prosvjeduju

1. nismo protiv reforme, već tko i kada ulazi u nju
2. tražimo objašnjenje o izgledu buduće mature kako bi se za nju znali adekvatno pripremiti
3. ne tražimo ukidanje reforme svim generacijama, već dodatno objašnjenje same reforme
4. ne želimo biti eksperimenti ni “pokusni kunići” nove mature
5. želimo naglasiti da, ako se reforma uvodi, da se to učini od početka pa do kraja osnovne škole te da se isti princip iskoristi kod srednje škole kako se generacije nebi zakinule jer uvođenje reforme tokom sredine školovanja nije efektivno

– Od Ministarstva tražimo prethodno navedene ciljeve. Tražimo ih da nas poslušaju i shvate ozbiljno. Očekujemo od njih da pošteno postupe prema nama i promijene neke stvari budući da smo mi oni na koje reforma i nova matura najviše utječu, objašnjava Hana.

Detalje o prosvjedu objavljuju na Instagram profilu kojeg su otvorile pod nazivom nove_reform_n_e.  Inače, Reform(n)e je slogan koji je osmislila Marta Jelisavčić i u jednoj riječi objašnjava u vezi čega je otprilike prosvjed.