Učenici pripremaju prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja zbog Škole za život

Učenice drugog razreda X. Gimnazije Ivan Supek odlučile su organizirati prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog stvari koje ih smetaju u Školi za život. Popričali smo s jednom od organizatorica prosvjeda koja nam je objasnila koji su ciljevi prosvjeda i zahtjevi koje će učenici postaviti pred Ministarstvo Blaženke Divjak. Prosvjed se održava u ponedjeljak, 9. prosinca u 13 sati.

Montaža: srednja.hr

Osam prijateljica iz drugog razreda zagrebačke X. Gimnazije Ivan Supek odlučilo je organizirati prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog nezadovoljstva Školom za život.

Prosvjed najavljuju za ponedjeljak, 9. prosinca u 13 sati.

– Tokom jednog razgovora s našom razrednicom shvatile smo koliko nam neke stvari ne odgovaraju i štoviše smetaju što se tiče reforme i nove mature. Kada smo dodatno o tome pričale, shvatile smo da vjerojatno nismo jedine koje se tako osjećaju, već i veliki dio naše generacije iz raznih škola. Uvijek se požalimo za neke stvari između sebe, no nitko nije dovoljno hrabar da nešto poduzme oko toga pa smo odlučile napokon nešto pokrenuti, kaže nam Hana Heinrich, učenica koja je jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjednici neće tražiti ukidanje Škole za život, već dodatno pojašnjenje reforme jer su shvatili da ustvari puno toga o novoj reformi u školi ne znaju.

– Od Ministarstva tražimo prethodno navedene ciljeve. Tražimo ih da nas poslušaju i shvate ozbiljno. Očekujemo od njih da pošteno postupe prema nama i promijene neke stvari budući da smo mi oni na koje reforma i nova matura najviše utječu, objašnjava Hana.

Detalje o prosvjedu objavljuju na Instagram profilu kojeg su otvorile pod nazivom nove_reform_n_e.  Inače, Reform(n)e je slogan koji je osmislila Marta Jelisavčić i u jednoj riječi objašnjava u vezi čega je otprilike prosvjed.

 

5 komentara

 1. Pozdrav. Maturant sam koji se priprema za maturu. Kao i svi ostali znam da se stalno događaju promjene na maturi. Svi smo znali da nas tim promjenama testiraju. I onda se čude zašto je na maturi rekordan broj padova. Svaka čast djevojkama što su se izjasnile u ime svih učenika. Podržavam ovaj potez. Imamo pravo znati što nas čeka.

  1. Nije zato na maturi rekordan broj padova vec zato jer se dobre ocjene daju suvise lako, jer smo lijene generacije a i jer se vara na testovima u srednjoj. Isto tako se neefikasno naucava ali sada ide nagore jos.

   Hrvatska je predzadnja u Europi po IQ-u i zadnja u EU, i svakako ne slucajno

   Ovo je prva reforma i da uzasna je, al nije uzrok za dosadasnje rezultate.

 2. Bolje da se prosvjeduje o tome da se iz nekih skola maknu predmeti nepotrebni za nastavak viseg obrazovanja npr. strukovne skole

  1. Ah čuj za tebe su ti predmeti možda višak. Ali drugima su ti predmeti važni za upis u fakultete. Svatko ima različit izbor

  2. Strukovne skole sluze kako bi pripremile ucenike za rad u odredenoj struci, a ne za nastavak obrazovanja. Btw. mene je smjer “tehnicar za racunalstvo” odlicno pripremio za FER, npr. predmet “Osnove Elektrotehnike” je pokopao hrpu kolega iz gimnazija, a meni je bilo ponavljanje prvog i drugog razreda srednje..

Odgovori