Pretraga

Učenici prosvjedovali za Miletića, a ravnateljica kaže: I ja bih voljela da ostane raditi kod nas

A- A+

Učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije blokirali su danas nastavu kako bi se usprotivili smjeni vjeroučitelja Marina Miletića. Razgovarali smo s ravnateljicom škole koja kaže da bi također voljela da Miletić ostane raditi u školi. Iz Katehetskog ureda su nam pojasnili kako je vjeroučitelj pristao na premještaj. Dapače, predstojnica Ureda tvrdi da je Miletić ‘izrazio čvrsti stav da bi promjena radnog mjesta za njega bila ujedno prilika za neke nove vjeroučiteljske izazove i pothvate s mladima s kojima do sada nije imao priliku raditi’.

foto: čitatelji srednja.hr

Prvo što ću reći jest da sam sigurna da nas ova škola ne uči da budemo tiho, rekla je na početku prosvjeda učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Ravnateljica: Učenicima je žao što profesor odlazi

Izdvojeni članak

Prosvjed za vjeroučitelja Miletića: Blokirana nastava, škola oblijepljena porukama podrške

Gimnazijalci su u petak ispred škole održali prosvjed protiv premještaja vjeroučitelja Marina Miletića. Crkva je, podsjećamo, donijela odluku da će Miletić, umjesto u njihovoj gimnaziji, vjeronauk predavati u Elektotehničkoj školi u Rijeci.

– Učenici prosvjeduju, cijeli dan daju podršku svome profesoru, rekla nam je ravnateljica gimnazije Đudita Franko.

Dodala je kako razumije prosvjednike jer su voljeli profesora.

– To su učenici, normalno da im je žao što profesor odlazi, kaže ravnateljica.

Obavijest o njegovom premještaju dobila je od Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije.

– I ja bih voljela da profesor Miletić ostane raditi kod nas. Rekla sam to i Katehetskom uredu, ispričala nam je Franko.

Crkva: Miletić je pristao na premještaj šuti o razlozima

Izdvojeni članak

Crkva se ogradila od onog što je vjeroučitelj govorio na prosvjedu

Podsjetimo, Miletić je javnosti postao poznat zbog govora na velikom prosvjedu učitelja za povećanje koeficijenata u vrijeme štrajka. Crkva se, međutim, ogradila od njegova govora. Ne zna se je li taj javni nastup na Trgu bana Jelačića jedan od razloga za njegov premještaj.

Koji su točno razlozi Miletićeva premještaja, pitali smo i Katehetski ured, iz kojeg kažu da je vjeroučitelj bio upoznat s premještajem.

– Odluku smo donijeli isključivo na temelju prethodnog zajedničkog razgovora i dogovora. U niti jednoj fazi donošenja ove odluke vjeroučitelj Miletić nije bio izostavljen ili se nije uvažilo njegovo mišljenje, kaže dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.

Dapače, istaknula je kako je vjeroučitelj Miletić u posljednjem razgovoru s njom ‘izrazio čvrsti stav da bi promjena radnog mjesta za njega bila ujedno prilika za neke nove vjeroučiteljske izazove i pothvate s mladima s kojima do sada nije imao priliku raditi te da više nema potrebu ostajanja u školi u kojoj je dao svoj maksimum’.

– Ni u jednom trenutku nisam stekla dojam da će to stvoriti alarmantnu situaciju u Hrvatskoj koja je sada prisutna u javnosti. Osobno sam ga podržala u odluci jer u promjeni radnog mjesta ne vidim nikakav problem, ali ga Riječka nadbiskupija i Katehetski ured sigurno nije potencirao. I sama sam dok sam radila u školi kao vjeroučiteljica bila nekoliko puta premještena u različite škole, što mi je samo koristilo da obogatim svoje radno iskustvo, ističe predstojnica Katehetskog ureda.

Žalosti je, dodaje, činjenica da se tolika medijska pažnja podigla oko premještaja jednog vjeroučitelja unatoč činjenici da je tijekom ove školske godine Katehetski ured donio odluku o još četiri premještaja vjeroučitelja uz prethodni razgovor i dogovor te jednu odluku o opozivu kanonskog mandata.

– Kao predstojnica Katehetskog ureda koja se brine za ukupno 120 vjeroučitelja na području Riječke nadbiskupije, pa tako i za kolegu Miletića, uvijek sam se držala i uvijek ću se držati jednog pravila: svaki je vjeroučitelj, dakle ponavljam svaki vjeroučitelj, vrijedan pažnje i poštovanja neovisno o tome je li ga Hrvatska javno prepoznala ili nije, zaključila je dr. Rukavina Kovačević.

Gimnazijalci: Želimo Miletića natrag!

Učenici su na prosvjedu, koji je došao prije odgovora Katehetskog ureda, žalosni jer im Miletićeva smjena nije obrazložena.

– Već četrnaest godina je uz nas učenike. Sad ga više nema. Želimo odgovore, rekla je jedna od govornica na prosvjedu, na što je publika uzvratila ‘Tako je!’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Skandirali su i ‘hoćemo Marina’.

POGLEDAJTE VIDEO:

‘Miletić tu zaslužuje i ostati’

A zadovoljni su, kažu, prosvjedom koji je trajao tridesetak minuta, a na kojem su glavne uloge imale predsjednica i potpredsjednica Vijeća učenika.

– I učitelji su bili s nama. Da, bili su još jednom hrabri i stali uz svog istinskog vođu. Pokazali smo svima tko smo i što smo, koliko toga možemo i moramo dati za bolje sutra, pokazali smo da, iako smo puni različitosti, još uvijek smo spremni biti jedno kada je najpotrebnije, ispričala nam je jedna učenica svoj dojam.

Prosvjednici se nadaju da će nadležne institucije poduzeti potrebne mjere i da će se vjeroučitelj vratiti na svoje staro radno mjesto.

– Miletić tu pripada jer tu je započeo svoj životni put pa zaslužuje tu i ostati, jer bez njega škola neće biti ista, zaključuju gimnazijalci.