Pretraga

Prosvjed za vjeroučitelja Miletića: Blokirana nastava, škola oblijepljena porukama podrške

A- A+

Vjeroučitelj Marin Miletić premješten je u Elektrotehničku školu, što se nije svidjelo njegovim dosadašnjim učenicima iz Prve sušačke hrvatske gimnazije. Danas u podne će zbog toga i prosvjedovati pred gimnazijom, a već od ranog jutra školu su oblijepili plakatima podrške Miletiću. Najgore su prošla vrata ravnateljičina ureda. Nakon prosvjeda oglasila se i Crkva te pojasnila kako je došlo do premještaja.

foto: čitatelji srednja.hr

– Svi smo na hodnicima i prosvjedujemo, rekla nam je učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Iako su službeni početak prosvjeda podrške svom dosadašnjem vjeroučitelju Marinu Miletiću, koji je premješten je u Elektotehničku školu u Rijeci, najavili za podne, učenici su u akcijama već od jutra.

Školu su obljepili plakatima podrške.

foto: čitatelji srednja.hr

Ipak, najgore su prošla vrata ureda ravnateljice.

foto: čitatelji srednja.hr

– Većina profesora nas podržava. Neki su čak odgodili ispite i puštaju nas sa satova, ističu učenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Učenici: Nećemo stati na ovome

Za Miletića kažu da je jedan od najboljih nastavnika u školi.

Izdvojeni članak

Smijenjeni vjeroučitelj Miletić snimio video u kojem plače, učenici poručili da će se boriti za njega

– Profesor nije ničime zaslužio da ga se smijeni, to jest prebaci u drugu školu. Bio je glavni pokretač novih projekata u školi. Da nije bilo njega, škola bi ostala ista, a ovako napreduje, iz dana u dan sve je bolja. On je bio slučajna meta, a realno, na tu minu mogao je nagaziti bilo koji drugi profesor, smatra jedna od učenica.
Odluku o Miletićevoj smjeni, podsjećamo, donio je Katehetski ured tamošnje Riječke nadbiskupije, koji svoju odluku nije javno obrazložio. Vjeroučitelje se, naime, ne zapošljava putem natječaja kao sve ostale nastavnike, već Crkva ima pravo odrediti tko će gdje predavati.
– Crkvu može biti sram što to radi zbog svojih interesa. Običan je čovjek, ima pravo iznijeti svoje mišljenje kad god on želi. Cijela škola je uz profesora i nećemo stati na ovome, zaključuje učenica.
POGLEDAJTE VIDEO:

‘Borimo se za ono što nam je važno, a to je naš Marin’

Prosvjednici su uvjereni u uspjeh svoje akcije.

– Jedni bi rekli da smo ludi, ali mi smo pokazali da smo hrabri i da ćemo se boriti za ono što nam je važno, a to je naš Marin. Učio nas je da je život borba, ako nije borba da je predaja, a ako je predaja, onda je smrt. Stoga nismo dozvolili da bude predaja, nego se borimo i borit ćemo se za pravdu, baš kao što su se i naši profesori borili prije mjesec dana za povećanje koeficijenata, kaže jedan gimnazijalac.

Ustvrdio je kako prosvjed ne stvara podjele, već je ujedinio i vjernike i nevjernike.

– Drago mi je da danas nije bilo bitno je li neko katolik ili ide na etiku, nego je bilo bitno zajedništvo i to pokazujemo. Također, bitno je da smo mi podržavali naše profesore, a oni isto tako sad podržavaju nas. Naravno, ne samo nas, nego i njega. Mislim da radimo sve što možemo da se vrati. Ipak smo mi njegovi borci i samo mu sad vraćamo za sve što je on nama radio, zaključio je naš sugovornik.

Nadopuna teksta – petak, 14:00

Prosvjed je trajao tridesetak minuta, a u međuvremenu se o premještaju Miletića oglasilo i Katehetski ured Riječke nadbiskupije. U našem novom članku pročitajte dojmove s prosvjeda te obrazloženje Crkve.

POGLEDAJTE  GALERIJU: