Pretraga

Učenici s kojom nitko nije htio na maturalnu pratnja će biti biti Seka Aleksić: ‘Diskriminacija ne smije biti dio svijeta’

A- A+

Novi slučaj vršnjačkog maltretiranja iz Vrbasa u Srbiji ovih je dana zgrozio javnost. Učenica romskog porijekla bila je na meti svojih vršnjaka samo zato što je Romkinja – u školu su joj donijeli bakrenu žicu u nastojanju da je ismiju. Ostala je i bez maturalne pratnje, a nakon što je to objavljeno na Twitteru, javila se turbofolk pjevačica Seka Aleksić koja je ponudila da joj ona bude pratnja. Djevojčica, kojoj je i slavni srpski košarkaš Vladimir Štimac ponudio kupiti haljinu i cipele za maturalnu, pristala je da joj Aleksić bude pratnja.

Seka Aleksić bit će maturalna pratnja djevojčici koju su maltretirali vršnjaci | foto: Unsplash/YouTube

Ovih dana regiju je obišao tvit korisnice iz Srbije koja je opisala tužan slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Vrbasu. Vršnjaci jedne djevojčice u školu donijeli bakrenu žicu da bi ismijavali njeno romsko porijeklo, po principu ‘vi skupljate bakar, pa evo da sudjelujemo’. Opisala je kako otac učenice vozi kamion po Europi, a majka drži cvjećarnu. Mladić koji je djevojku trebao voditi na maturalnu to je odbio.

Učenici će pratnja biti Seka Aleksić

Na tvit je reagirala slavna turbofolk pjevačica, Seka Aleksić, koja je pokušala doći do djevojke i poručila joj da će joj ona biti pratnja. Učenica je na to rado pristala.

– Djevojčica iz Vrbasa Mia, i njeni roditelji vas sve pozdravljaju, zahvaljuju se na podršci i Mia je presretna jer ću ja biti njena pratilja na maturi, napisala je Seka Aleksić na Twitteru.

Svoj doseg na toj društvenoj mreži iskoristila je i da pošalje poruku protiv diskriminacije.

– Diskriminacija ne smije biti dio našeg svijeta! Svako dijete, bez obzira na nacionalnost, zaslužuje da se osjeća voljeno. Neka naša djela govore više od riječi. Voljela bih da smo društvo, u kojem se svako osjeća prihvaćeno i vrijedno, napisala je Aleksić.

Podsjetimo, na slučaj je reagirao i poznati srpski košarkaš, Vladimir Štimac. Napisao je na Twitteru kako ga je priča pogodila te ponudio djevojci kupiti cipele i haljinu za maturalnu.

Izdvojeni članak
Vladimir Štimac

Učenicu nitko nije htio voditi na maturalnu jer je Romkinja, javio se slavni sportaš: ‘Ja ću joj kupiti haljinu i cipele’

Maltretiranje djevojčice traje mjesecima

Majka učenice za Novosti.rs rekla je da je vrijeđanje učenice počelo u listopadu prošle godine. Tada su, prema njenim riječima, drugi učenici počeli prvi put spominjati bakar, a sve se intenziviralo u ožujku uz dobacivanje da je Ciganka.

– Njem razrednik pokušao je smiriti je tako što joj je rekao: ‘Zajedno ćemo ti i ja da prodavati bakar, od toga ima para.’ Ovog mjeseca, kad su joj predali žicu, toliko se potresla da nije htjela ići u školu, ispričala je majka za Novosti.rs.

Nakon toga je razrednik, prenosi isti portal, na očevu molbu, razgovarao sa učenicima koji su ismijavali djevojku, a poslije događaja s bakrenom žicom na razgovor je pozvao roditelje tih učenika.

– Majka dječaka koji je donio žicu, a i sam je bio žrtva vršnjačkog nasilja, ispričala se i rekla da se to više neće ponoviti. Dječak, koji joj je trebao biti pratnja na maturalnoj, otkazao je to, uz neprimjerenu šalu da ga je strah da će ona, ako usput vidi tuđi bicikl, otrčati da ga ukrade. Njegov otac je na sastanku rekao da mu ništa ne može, rekla je majka djevojčice za Novosti.rs.