Pretraga

Učenici se sastaju s Predsjednikom: Izložit će mu svoja rješenja za probleme mladih

A- A+

Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, član Odbora za kulturu i obrazovanje, predstavio je publikaciju ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ koja je izrađena tijekom 2022. godine u suradnji s 10 srednjih škola iz Hrvatske. Ovo je vrhunac njihovih projektnih aktivnosti, istaknuo je Matić, dodavši kako su mladi iz Hrvatske izradili prijedloge rješenja za ključne probleme koji ih muči i vrijeme je da ih poslušamo.

europska godina mladih

Učenici uključeni u projekt ‘Europa budućnosti: Europska godina mladih’ predstavili su rezultate svog cjelogodišnjeg rada | Foto: Unsplash

Zastupnik Predrag Matić je u ponedjeljak 5. prosinca 2022. godine u Zagrebu predstavio tiskanu publikaciju ‘Budućnost Europe: Europska godina mladih’ kao rezultat cjelogodišnjeg rada na projektu za srednjoškolce diljem Hrvatske koji je provodio povodom Europske godine mladih. U projektu je sudjelovalo 10 škola iz cijele Hrvatske i 5 škola iz Njemačke koje su zajedno sa svojim hrvatskim vršnjacima radili na izradi rješenja za mlade u obliku jedinstvenog dokumenta koji je danas predstavljen. Posebno je važno istaknuti da su autori predloženih rješenja upravo – mladi.

Teme kojima su se mladi bavili u publikaciji su upravo one koje su sami identificirali kao ključne, primjerice pitanje stambenih politika za mlade, obrazovnog sustava, politička participacija mladih… Svaku pojedinačnu temu mladi su detaljno istražili i izašli u lokalne zajednice kako bi dobili najbolji mogući uvid u sve probleme s kojima se njihovi vršnjaci u Hrvatskoj susreću. Tu se spominju problemi poput nedostatnih prostora za mlade, loše željezničke infrastrukture koja utječe na mogućnost bavljenja izvanškolskim aktivnostima i visoke cijene najamnina.

europska godina mladih

Učenik Marko Šeper, učenika Nika Vujasić i zastupnik Predrag Matić | Foto: Predrag Matić

Učenici će publikaciju predstaviti Predsjedniku Republike Hrvatske

Zastupnik Matić ovim projektom želio je osigurati da mladi dobiju priliku identificirati probleme s kojima se suočavaju, ali i predložiti rješenja.

– Moja je iskrena želja bila da provedbom ovog projekta mladima uistinu damo glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Ovakav projekt je jedinstven u cijeloj Europi, a drago mi je da imamo i prve konkretne rezultate pa sam tako dobio informaciju od gradonačelnika Vukovara da podržava projekt koji je Gimnazija Vukovar osmislila i da će se krenuti i osiguranje prostora za mlade u Vukovaru. To je upravo ono što su mladi razvijali tijekom ovog projekta i veselim se posjetiti Centar za mlade Vukovar kada se on realizira u praksi, istaknuo je Matić.

europska godina mladih

Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić | Foto: Predrag Matić

Marko Šeper, učenik Gimnazije Vukovar i sudionik projekta, istaknuo je kako mu je drago što su ideje mladih stavljene u prvi plan.

– Zahvalni smo zastupniku Matiću što je pokrenuo ovaj projekt, konačno smo dobili priliku da naše ideje budu u prvom planu, a ne da uvijek slušamo o tome što drugi misle da mi želimo ili trebamo. Drago mi je da nas je i danas pozvao na medijsku konferenciju, ali i sastanak s Predsjednikom RH, Zoranom Milanovićem, i nadam se da će se barem dio ideja iz ove publikacije realizirati, rekao je Marko.

Nika Vujasić, sudionica projekta iz Srednje škole Petrinja, nada se da će se neke njihove ideje i ostvariti, istaknula je.

– Ponosni smo na sve što smo napravili tijekom projekta, posebice što smo dobile priliku vidjeti kako to sve funkcionira na europskoj razini pa smo čak na poziv zastupnika Matića išli u Strasbourg. Nadam se da će se hrvatska i europska javnost zainteresirati za ovaj projekt i da će se neke od naših ideja ostvariti, rekla je Nika.

Publikaciju će učenici i učenice danas predstaviti i Predsjedniku Republike Hrvatske, a Matić se obvezao dostaviti istu na sve relevantne adrese u Hrvatskoj i Europi, posebice Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.


budućnost europe europska godina mladihSponzor sadržaja je Progresivni savez socijalista i demokrata u Europskom parlamentu