Pretraga

Učenici srednje škole u Zagrebu dobili kompostanu, a uskoro stiže i plastenik

A- A+

Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje u Zagrebu dobila je kompostanu, a počeli su i radovi na na pripremi terena za plastenik. Time je službeno obilježen početak provedbe projekta ‘Zavrtimo krug’ odabranog u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje. Projektom se nastoji postići održivija budućnost strukovnog obrazovanja.

kompost vrt zemlja recikliranje

Foto: Unsplash

Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje u zagrebu dobila je kompostanu te su započeti radovi na pripremi terena za plastenik, čime je službeno obilježen početak provedbe projekta ‘Zavrtimo krug’ odabranog u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje. Uloga projekta je stvaranje održive budućnosti strukovnog obrazovanja.

Kompostana i plastenik

Kroz projekt ‘Zavrtimo krug’ učenici će naučiti sve o održivosti kroz izvođenje stručne prakse, edukaciju o kompostiranju i ponovnoj uporabi biljnog otpada te održivim upravljanjem ostacima hrane u školskoj kuhinji i uzgojem začinskog bilja. Osim kompostare, škola će dobiti i plastenik koji planira već godinama, ali ga zbog nedostatka sredstava nije uspjela realizirati.

– Ideja o potrebi postavljanja plastenika u našoj školi postoji već godinama, no zbog nedostatka sredstava dosad je nismo uspjeli realizirati. Zahvalni smo dm-u što su prepoznali vrijednost projekta ‘Zavrtimo krug’ i omogućili nam da, uz jačanje osobnog razvoja, promičemo važnost održivog razvoja, poduzetništva i suradnje među učenicima s teškoćama u razvoju. Kao i do sada, učenike ćemo osnaživati u stjecanju kompetencija za ispunjen osobni, društveni i profesionalni život, a one uključuju izgradnju svijesti o održivosti te odgovornom obavljanju posla za koji se učenici školuju, rekla je Đana Baftiri, ravnateljica Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje.

Izdvojeni članak

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

Projekt ‘Zavrtimo krug’

Projekt ‘Zavrtimo krug’ jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm izabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna. Na natječaj je pristiglo gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji.

– Natječajem {ZAJEDNO} za zelene ideje dm želi poduprijeti ideje koje daju dugoročan doprinos održivosti, a projekt ‘Zavrtimo krug’ omogućit će sadašnjim i budućim generacijama učenika da upoznaju i primjene principe održivog razvoja. Ponosni smo što je dm postao dio ove zelene ideje koja će spojiti održivost sa strukovnim obrazovanjem i zato zahvaljujem gospođi Baftiri i djelatnicima Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje što su nam omogućili da sudjelujemo u edukaciji ekološki osviještenih generacija, rekao je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.