Pretraga

[Pitaj Rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

A- A+

[Pitaj Rasku] Dragi moji! Dobila sam mail u kojem me učenik jedne škole pita što da napravi jer mu se svi ismijavaju zbog bosanskog naglaska. Tek se doselio u Hrvatsku, novi je u školi i to mu predstavlja problem.

– Raskicee, tek sam doselio iz BiH i cijeli razred me ima na piku zbog govora. Nije nešto što mogu lako promijenit, i ispocetka su mi bili simpaticni, a sad je to vec svakodnevna tortura. Nisam cinker da govorim to razrednici, ali ne znam ni sam kako da se postavim?, napisao mi je na mail [email protected].

Izdvojeni članak

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao mačku mora priznati sve susjedu

Dragi Sarajlija! Nemoj da ti tvoj naglasak stvara probleme. Jasno mi je da te to pogađa jer si tamo tek došao i želio bi se uklopiti u društvo kojemu je očigledno zanimljivije ismijavanje tvog naglaska nego upoznati te kao osobu. Okreni to u svoju korist. Znaš i sam da Bosanci spadaju u izuzetno humoristične ljude pa ispričaj svojim kolegama pokoji vic (onako kako samo vi to znate) i vidjet ćeš da ćeš postati kralj svake zabave. Budući da si krenuo u školu u Hrvatskoj, pokušaj barem tijekom nastave izražavati se književnije i neke žargonske riječi (ako ih ima) ostavi za školski odmor. No, ne brini, sve to će doći s vremenom. Tek si došao i opusti se. Svaki jezik i narječje je jedinstveno i obogaćuje svaku zemlju i ljude koji žive u njoj stoga se ne srami pokazati otkud dolaziš. Ljubi te Raska!

Ako imate bilo kakvih pitanja, tu sam za vas na [email protected] ili na Facebook stranici Pitaj Rasku

_______________________________________________________________

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj