Pretraga

Učenici Ugostiteljske škole pripremali zdravi ručak za ministre

A- A+

Učenici Ugostiteljske škole u Opatiji u sklopu praktične nastave pripremili su bezglutenski ručak koji su probali i ministri Vedran Mornar i Tihomir Jakovina koji su pohvalili školu zbog praktične nastave koja učenike priprema za buduća zanimanja. Ovim projektom učenici su pokazali kako pripremati zdrave obroke koje traže sve više turista koji borave u opatijskim hotelima.

Foto: Ugostiteljska škola u Opatiji

U Ugostiteljskoj školi u Opatiji održana je prezentacija projekta ‘Opatijska paleta bezglutenske prehrane’ kojim se nastoji spojiti obrazovanje, turizam i poljoprivreda u promociji bezglutenske hrane, kako bi ona postala uobičajena u ugostiteljskim objektima.

Učenike poučavaju pripremati zdravu hranu

U školi se obrazuju budući kuhari, konobari i slastičari, koji su se ovim projektom upoznali s pripremom dijetetske hrane. Ovim projektom također se daje doprinos liječenju osoba s celijakijom koje je doživotna bolest karakterizirana intolerancijom na gluten.
Gluten je protein pšenice, ječma, raži, zobi i botaničkih srodnika ovih vrsta. Za oboljele od celijakije štetno je brašno navedenih žitarica i sve namirnice od brašna, odnosno kruh, tjestenina te razna industrijska hrana. Bolest je česta, a nepravilno liječenje može dovesti do brojnih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. U Hrvatskoj je 30 do 50 tisuća oboljelih. 
Uvođenjem ovog projekta u opatijsku Ugostiteljsku školu želi se obrazovati mlade kako bi pripremali kvalitetna jela od dopuštenih namirnica i u dopuštenim kombinacijama.
Ugostiteljska škola potiče uvođenje bezglutenske kuhinje u opatijske ugostiteljske objekte. To su prostori koji su vrlo bliski učenicima i u kojima oni obavljaju veći dio svoje prakse, ali isto tako uzeli su obzir da u Opatiji borave mnogi domaći i strani gosti koji boluju od celijakije i nailaze na nerazumijevanje i probleme prilikom svog boravka u hotelima i odlascima u restorane.

Ručak su probali i ministri

Stoga u sklopu projekta Ugostiteljska škola promovirala je opatijskom paletom bezglutenske prerane svoje autohtone proizvode pripremljene na način koji odgovara osobama oboljelima od celijakije. Na ručak su došli i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Podržali su ovakav način korištenja zdravih domaćih proizvoda u ugostiteljstvu, a ministar Mornar najavio je više ovakve praktične nastave povezane s potrebama lokalne privrede.
 -Takva je nastava i srednjoškolcima puno zanimljivija, rekao je ministar Mornar te pohvalio opatijsku školu, rekavši kako je ona model kakve bi sve strukovne škole trebale biti. Bezglutenski jelovnik sastojao se od pet jela koje su pripremili učenici i nastavnik Damir Perman, a ručak je završen kruškom u čokoladi s bademima.