Pretraga

Učenicima i studentima bit će lakše otići na Erasmus, a oni s invaliditetom moći će imati i asistenta

A- A+

Europska komisija imenovala je hrvatsku Agenciju za mobilnost i programe Europske unije SALTO centrom koji će pružati podršku na temu uključivanja i raznolikosti agencijama u 33 zemlje koje provode Erasmus+ program u području obrazovanja i osposobljavanja, drugim dionicima na europskoj razini te Europskoj komisiji do kraja 2027. godine. O tome što to znači za studente i učenike, ali i za samo obrazovanje u Hrvatskoj, razgovarali smo s ravnateljicom AMPEU-a, Antonijom Gladović.

Foto: Unsplash

Kao dio strategije Europska komisija će u okviru programa Erasmus+ imenovati nekoliko novih SALTO centara, a tri centra koja će obuhvaćati područje obrazovanja bit će vezana uz prioritete novog programskog razdoblja, odnosno uz uključivanje i raznolikost, digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju. SALTO centri (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) pružaju stručnu podršku i predstavljaju izvor informacija, metoda i primjera neformalnog učenja organizacijama i osobama aktivnima u području obrazovanja i osposobljavanja te u području mladih na teme vezane uz europske prioritete.

‘Radit ćemo na omogućavanju lakšeg pristupa programu Erasmus+’

Upravo je Agencija za mobilnost i programe Europske unije u Hrvatskoj postao jedan SALTO centar te će tako AMPEU preuzeti odgovornu obvezu informiranja i promicanja vrijednosti uključivanja i raznolikosti, važnog prioriteta Europske komisije. O tome što to znači za učenike i studente smo pričali s ravnateljicom AMPEU-a, Antonijom Gladović.

– SALTO centar Agencije za mobilnost i programe EU organizirat će edukacije i materijale na temu uključivanja i raznolikosti za zaposlenike europskih nacionalnih agencija, korisnike programa Erasmus+ i zainteresirane prijavitelje. Kako bismo potaknuli promjenu i omogućili učenicima i studentima s manje mogućnosti sudjelovanje u Erasmusu+, promovirat ćemo uspješne primjere dobre prakse i izraditi smjernice za provedbu uključivijih projekata. Provest ćemo relevantna istraživanja i analize te Europskoj komisiji iznositi prijedloge za veću uključivost i raznolikost u programu Erasmus+ i radit ćemo na omogućavanju lakšeg pristupa programu Erasmus+ za široki spektar organizacija i osoba s manje mogućnosti te doprinijeti uklanjanju prepreka u sudjelovanju s kojima se učenici i studenti suočavaju, rekla nam je Gladović.

Izdvojeni članak
studentica hoda po cesti

Otvoren je natječaj za Erasmus u 2022./23. na Sveučilištu u Zagrebu, doznajte sve uvjete prijave

Učenicima i studentima koji teže dolaze do Erasmusa zbog različitih prepreka ubuduće će to biti puno lakše

Dodaje i kako će zainteresirane organizacije informirati o raznim mogućnostima i mehanizmima potpore za projekte kojima je cilj poticanje uključivanja i raznolikosti, a do osoba s manje mogućnosti doprijet će putem organizacija koje rade s njima, prilagođavajući pristup njihovim specifičnim potrebama informiranja.

– Ukratko, to će za područje obrazovanja značiti dvije stvari: organizacijama ćemo pružiti potporu za uspješno bavljenje temom uključivosti i raznolikosti, a učenicima i studentima koji žele sudjelovati u Erasmus+ projektima stvorit ćemo uvjete za lakše uključivanje, budući da su im je to ranije bilo otežano zbog različitih prepreka – od manjka informacija do financijskih ili zdravstvenih teškoća, objašnjava Gladović.

Osobe s invaliditetom mogu dobiti plaćenog asistenta tijekom putovanja i boravka na projektu

Ističe kako nova generacija programa Erasmus+ ima cijeli niz mjera kojima se nastoje ukloniti uočene prepreke, primjerice, osobe s invaliditetom mogu dobiti plaćenog asistenta tijekom putovanja i boravka na projektu.

– Sada nam je prvi korak uspostava okvira unutar AMPEU-a kako bismo uspješno proveli sve planirane aktivnosti kojima ćemo ostvariti postavljene strateške ciljeve. S Europskom komisijom intenzivno ćemo surađivati u dogovaranju svih aktivnosti, a neke od prvih bit će analiza potreba i izazova s kojima se sudionici programa Erasmus+ susreću, umrežavanje s kolegama zaduženim za uključivanje iz agencija koje provode program Erasmus+ i izrada materijala koje će tim istim agencijama olakšati komunikaciju prema organizacijama koje se žele baviti temom uključivanja i u svoje projekte uključiti što veći broj učenika i studenata s manje mogućnosti. Naš cilj je predano raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve, jer svaka osoba ima pravo na kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje kako bi održala i stekla vještine pomoću kojih može u potpunosti sudjelovati u društvu i na tržištu rada, poručila je ravnateljica Gladović.

Izdvojeni članak
studentice

Zbogom papirologiji, stigla je aplikacija za studente koji će na Erasmus razmjenu

‘Ovdje je riječ o osobama koje su u nepovoljnijem položaju zbog siromaštva, zdravstvenih problema, odrastanja bez roditelja…’

Uz to, izniman je uspjeh što je AMPEU u međunarodnoj konkurenciji prepoznat kao najkvalitetnija te je hrvatskoj nacionalnoj agenciji ukazano povjerenje za koordiniranje novog resursnog centra.

– SALTO centar za uključivanje i raznolikost u području mladih koji koordinira belgijska agencija postoji već 20 godina, tako da smo izuzetno zadovoljni što će područje obrazovanja konačno dobiti svoj centar i ponosni što baš Hrvatska ima priliku kroz ulogu koordinatora provoditi aktivnosti koje će rezultirati većom uključenošću učenika i studenata u program Erasmus+. Ovdje valja naglasiti da je riječ o osobama s manje mogućnosti, dakle, osobama kojima je potrebna dodatna podrška zbog toga što su u nepovoljnom položaju u odnosu na druge, primjerice zbog siromaštva, izoliranosti mjesta u kojem žive, odrastanja bez roditelja, zdravstvenih problema i slično, zaključuje ravnateljica.