Pretraga

Učenički #konsenzus uspio je pomiriti HNS i bivše HNS-ovce iz nove stranke GLAS

A- A+

Po pitanju mladih, čini se, nema spora. Portal srednja.hr uputio je svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev da se očituju o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Nakon potvrda iz HSS-a, HNS-a i HSLS-a, jučer je stigao #konsenzus iz nove stranke GLAS koju čine bivši HNS-ovci.

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj

S ciljem uspostave prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina, putem javnog poziva. Zbog toga je portal uputio svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za očitovanjem o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Zahtjev se temelji na činjenici da učenici, kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma.

Nakon potvda iz HSS-a, HNS-a i HSLS-a, podršku učenicima u reformi dali su iz nove stranke Građansko liberalni savez GLAS koju čine bivši članovi HNS-a. Predsjednica nove stranke bit će Anka Mrak Taritaš, a GLAS je otišao toliko daleko da je učenike u reformu podržao i u samoj programskoj platofmi.

Izdvojeni članak

Treća parlamentarna stranka podržala prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa

– Fokus na provođenje uspješne i stručne kurikularne reforme, kao i stvaranje zdravog i čvrstog obrazovnog sustava za 21. stoljeće, ne može se provoditi bez aktivnog uključivanja svih korisnika tog sustava. Uz znanstvenike i stručnjake, potrebno je, stoga, u svaku relevantnu obrazovnu reformu uključiti i profesorice, nastavnice, učiteljice i odgajateljice, ali i učenike i učenice, te studente i studentice, svih dobi, razina obrazovanja i socio-ekonomskih karakteristika. GLAS će stoga insistirati na uključivanju učenika i učenica u proces donošenja, implementiranja i provođenja kurikularne reforme, piše u  programskoj platformi stranke u osnivanju GLAS.

Sudjelovanje učenika u radu tijela bilo bi ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali s obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira te da on nikako ne bude samo mrtvo slovo na papiru, a učenici tek ‘ukras’ reforme.

Više o predstavljanju na press konferenciji možete pročitati ovdje, a cijeli prijedlog pročitajte u nastavku.

Zahtjev Političkim Strankama – Prvi Politički Obrazovni #Konsenzus u Hrvatskoj by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352518310/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-pPiF9ZWYz8Ka6iWvS1TC&show_recommendations=true