Pretraga

Umjesto brašnom i vodom, riječki će maturanti zadnji dan škole slaviti humanitarno

A- A+

Bliži se zadnji dan škole za maturante, a svake godine to znači da po glavnim ulicama hrvatskih gradova izbjegavamo brašno i vodu koje maturanti vole bacati. Ove su godine riječki maturanti odlučili biti humanitarni – u rekordnom broju su se odazvali na akciju dobrovoljnog darivanja, a planiraju pomoći i bivšoj učenici Ekonomske škole u Rijeci koja je teško oboljela.

Hoćemo li ovakav scenarij gledati i ove godine? (Foto: srednja.hr)

Izdvojeni članak

Maturanti su se samo šalili kada su na norijadi uništili 100.000 kuna opreme

Ove su godine MatuRIjada riječkih maturanata ima humanitarni karakter. Njezino je obilježavanje već počelo i to prošloga tjedna kada su riječki maturati dobrovoljno darivali krv. Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u suradnji s Primorsko-goranskom županijom organiziralo je u Centru za darivanje krvi trodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi za riječke maturanate. Akciji se odazvao rekordan broj učenika – interes za davanje krvi izrazilo je 250 punoljetnih učenika, a ukupno je prikupljeno 130 doza, od čega je 107 davatelja sudjelovalo po prvi put.

– To je već sad fantastična brojka jer smo prošle godine imali tridesetak maturanata koji su dali krv, rekao je predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto dodavši da je u akciji sudjelovalo 14 škola i jedan učenički dom s područja Primorsko-goranske županije. 

Nakon odličnih rezultata na ovoj akciji, MatuRIjada ide dalje. Drugi dio događat će se od 11. do 15. svibnja. U tom periodu održava se prikupljanje donacija za Socijalnu samoposlugu. Ekonomska škola posebno će se istaknuti organizacijom dobrotvornog koncerta za svoju bivšu učenicu Marinu Vukušić koja je teško oboljela. Koncert će se održati u dvorištu škole, a sve donacije uputit će se oboljeloj učenici.

Medicinska škola i Fakultet zdravstvenih studija prikupljat će novac za odjel intenzivnog liječenja Dječje bolnice Kantrida. MatuRijada ove godine ima isključivo humanitarni karakter, poručili su iz županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, te pozivaju sve ravnatelje i učenike da utječu na učenike kako bi na riječkom Korzu ove godine bilo što manje brašna te da njihovo ponašanje bude primjereno situaciji u kojoj žive. 

Kao i prošle godine, zahvaljujući HNK Rijeka, svi maturanti moći će besplatno prisustvovati nogometnoj utakmici između Rijeke i Osijeka koja će se održati 23. svibnja.