Pretraga

Upisi u srednje škole: Složite listu prioriteta

A- A+

Sadašnji osmaši bit će prva generacija koja će se u srednje škole upisati elektroničkim putem. Više neće biti čekanja u školama, a sami sistem upisa trebao bi početi krajem sljedećeg tjedna. Učenici će morati provjeriti svoje podatke na internetu te složiti listu prioriteta željenih srednjih škola. Nakon toga preostaje im samo čekanje rezultata.

Izdvojeni članak

Izračunajte bodove za upis u srednju školu

U narednu školsku godinu će se budući srednjoškolci upisati elektronskim putem. Svi su već obaviješteni o novom sistemu e – upisa, za koji se svakih nekoliko tjedana iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta čuje slogan ‘Za upis vam je potrebna samo jedna veza – ona internetska’. Naime za upis je ipak potrebno imati i korisničko ime i lozinku, te listu prioriteta.

Izdvojeni članak

Osmaši će sredinom travnja dobiti šifre za upise u srednje škole

Korisničko ime i lozinka iz sustava HUSO

Preko web stranice www.upisi.hr svi osmaši moći će se upisati u srednju školu. Elektronički način upisa trebao bi biti omogućen do kraja sljedećeg tjedna.
– Još se ne mogu prikupljati podaci učenika, sve aplikacije u u fazi testiranja. Ukoliko sve bude u redu, kad to završi učenici će se prijaviti u sustav, objasnio nam je Jurica Vratarić iz Carneta.

Svoje korisničko ime i lozinku učenici će moći dobiti preko sustava HUSO, Hosting usluge za osnovne i srednje škole koji se nalazi na ovom linku.
Naime učenik će se morati javiti administratoru imenika u svojoj školi i zatražiti otvaranje elektroničkog identiteta u već navedenom sustavu HUSO.

Početkom svibnja slažu se prioriteti

Za sve osmaše je bitno da nakon što dobiju broušuru o upisu u srednje škole provjere svoje osobne podatke i ocjene, koji će se preko Nacionalnog informacijskog sustava za prijave i upiseu srednje škole uputiti iz sustava e – matice.
Učenici neće morati sami ispunjavati svoje podatke, ali bit će obvezni provjeriti točnost svojih podataka.

Ukoliko naiđu na pogrešku ili propust potrebno je da se jave razredniku ili administratoru imenika u školi da se pogreška ispravi.
Početkom svibnja kandidati će birati svoje obrazovne programe i složiti listu prioriteta, odnosno popis škola koje žele pohađati. Na vrh liste učenik mora staviti onu školu koju najviše želi upisati, kako bi se naposlijetku i upisao u željeni obrazovni program.
Svi podaci bit će detaljno objašnjeni kad bude objavljena Brošura o upisima u srednju školu, koja će biti dostupna u tiskanom i elektroničkom obliku.