Pretraga

Upoznajte osam predavača čija ćemo predavanja slušati na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset

A- A+

Bogat program konferencije srednja.hr+ Obrazovnih deset predviđa i osam zanimljivih predavanja. Upoznajte neke od ključnih aktera sektora obrazovanja i znanosti te njihov dosadašnji rad, kao i teme o kojima će govoriti 5. studenog u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema.

Upoznajte ključne aktere obrazovanja i znanosti Hrvatske | Foto: srednja.hr

Povodom desetog rođendana portala srednja.hr, organiziramo obrazovni događaj godine – konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset. Konferencija se održava 5. studenog od 9h do 17h u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a registracija gostiju započinje u 8:30. Događaj je hibridan: posjetitelji mogu birati između sudjelovanja uživo te praćenja konferencije online. Program, koji je dostupan ovdje, tematski je raspoređen u dvije dvorane posvećene školstvu i visokom obrazovanju. Ulaznice je moguće kupiti ovdje.

Bogat program predviđa dan proveden u debatama o najvećim izazovima s kojima se sektor suočava, slušanju poučnih predavanja te zabavi i druženju. Konferencija će ugostiti neke od najistaknutijih aktera obrazovanja i znanosti današnjice, a neke od njih upoznajte već sada. Predstavljamo osam predavača čija ćemo predavanja slušati 5. studenog!

Boris Jokić

Boris Jokić održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Boris Jokić je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja. Jokić je, kao psiholog s doktoratom iz područja pedagoških znanosti prestižnog Sveučilišta u Cambridgeu, karijeru posvetio obrazovanju. U funkciji voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu vodio je Cjelovitu kurikularnu reformu.
Objavio je devet autorskih knjiga, četiri knjige je uredio, a napisao je i na desetke poglavlja u knjigama i isto toliko članaka u renomiranim znanstvenim časopisima.

Jokić će na konferenciji održati predavanje s naslovom ‘Narod koji ima ovakvu omladinu, ne mora se brinuti za…‘, u kojem će, uz glazbu, sliku i film, uz pomoć empirijskih podataka predstaviti današnje mlade. Samo neka od pitanja na koja ćemo dobiti znanstveni odgovor su: Tko su mladi, a što misle o Hrvatskoj i okolnim zemljama? Smatraju li se nepovratno zakinutima zbog pandemije? Kako se dogodila promjena u stavovima prema LGBTIQ zajednici? Kako u glavi mogu kombinirati Aleksandru Prijović, Metallicu i Jamesa Joycea?

Marin Trošelj

Marin Trošelj održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Marin Trošelj je suosnivač i CEO STEMI-ja, edukacijsko tehnološkog startup-a koji je robotiku i programiranje uveo u hrvatske škole. Nedavno završen pilot projekt Škola budućnosti kojeg je STEMI provodio u suradnji s tvrtkom Infobip, a učenici koji su sudjelovali u tom projektu učili su razvijati chatbotove temeljene na umjetnoj inteligenciji. U epizodi našeg podcasta kojoj je Trošelj bio gost, objasnio je kako je njegova životna misija učiniti da se djeca zaljube u znanost i tehnologiju.

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset održat će predavanje pod nazivom ‘Učionica u Hrvatskoj 2041. godine‘ kojim će pojasniti kako će izgledati učionica, ali i u poučavanje budućnosti. Hoćemo li u idućih deset godina predavati ex-cathedra ili taj pristup odlazi u povijest? Hoće li škole postati mjesta u kojima se stvara budućnost te u kojima djeca uče doprinositi lokalnim zajednicama?

Jasna Tingle

Jasna Tingle održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: CARNET, srednja.hr

Jasna Tingle voditeljica je istraživanja i razvoja e-učenja u CARNET-u čija je zaposlenica od 1997. godine. Područjem e-učenja bavi se od 1999. godine, a 2007. je završila poslijediplomski online program Master of Distance Education na kanadskom Sveučilištu Athabasca. 2017. godine je pri zadarskom Sveučilištu obranila doktorski rad čime je postala doktorica informacijskih znanosti. Na konferenciji će održati predavanje pod nazivom ‘20 godina e-učenja s CARNET-om‘ kroz koje ćemo doznati sve o e-učenju kojeg CARNET zagovara od milenijske 2000. godine. Kako iskoristiti ono najbolje što nudi e-učenje u nastavi, prema CARNET-ovom dugogodišnjem iskustvu? Doznat ćemo na predavanju.

Nenad Pokos

Nenad Pokos održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Nenad Pokos je demograf s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te redoviti profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Posebno se bavi istraživanjima povezanim s demografijom Hrvatske, regionalnom demografijom i promjenama u strukturama stanovništva. Njegovo predavanje pod nazivom ‘Koliko smo učenika izgubili u posljednjih 10 godina?‘ nastojat će pružiti odgovor na pitanja demografskih kretanja zadnjih deset godina, koliko postoji portal srednja.hr. Koliko je iseljavanje stanovništva utjecalo na smanjenje broja učenika i studenata, a koliko prirodni pad stanovništva te naposljetku, kako će nam izgledati budućnost ako se ova kretanja nastave?

Franka Perković Gamulin

Franka Perković Gamulin održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Franka Perković Gamulin dekanica je Akademije dramske umjetnosti zagrebačkog Sveučilišta u mandatu 2016.-2021. Nakon što smo krajem prošle godine svjedočili velikom broju prijava za seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i diskriminaciju studenata od strane profesora na visokim učilištima, pri čemu je na ADU pristiglo oko 30 prijava, Perković Gamulin aktivno je progovarala o važnoj temi zaštite studenata od takvog postupanja.

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset održat će predavanje pod nazivom ‘Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje?‘ Publika će doznati što uopće jest seksualno uznemiravanje i nasilje, kako ga prepoznati, kako reagirati kada na visoko učilište stigne prijava protiv profesora te koje su ovlasti visokih učilišta u tim slučajima. Osim toga, predavanje će se dotaći teme seksualnog uznemiravanja u društvu, a ne samo na visokim učilištima te će pokušati dati odgovor na pitanje kako osnažiti studentice i studente na prijavu.

Robert Kopal

Robert Kopal održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Robert Kopal je predsjednik uprave EFFECTUS poduzetničkog studija. Iza njega je bogata karijera. Radio je, između ostalog, kao posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost, državni tajnik MUP-a RH; dekan Visokog učilišta Effectus; prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra i voditelj diplomskih studija Digitalni marketing i Podatkovni smjer; prodekan za nastavu na Visokoj poslovnoj školi Libertas.

Njegovo predavanje pod nazivom ‘Obrazovanje budućnosti za vještine budućnosti‘ ponudit će ideju obrazovanja koje je u stanju studentima prenijeti vještine potrebne za tržište rada budućnosti. Otkrit će, osim toga, i koja je uloga kreativnosti u tome. Doznat ćemo i kako izgleda kreativno razmišljanje, što je konvergentno, a što divergentno razmišljanje te što znači ‘innovation happens at intersections’.

Snježana Prijić Samaržija

Snježana Prijić Samaržija održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Snježana Prijić Samaržija je rektorica Sveučilišta u Rijeci koja tu funkciju obnaša od 2017. godine. Na Sveučilištu u Rijeci radi od osnivanja Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta, gdje je bila i prva pročelnica, a osam je godina bila i prorektorica za studije i studente. Njeno predavanje pod nazivom ‘Autonomija ili samovlada‘ razgraničit će ta dva pojma. Do kuda sežu granice autonomije sveučilišta, a koja je, uopće, njihova uloga u današnjem svijetu? Kako upravljati s velikim sveučilištem? Kako demokratizirati studentske, dekanske i rektorske izbore? Odgovore ćemo dobiti na konferenciji.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: srednja.hr

Radovan Fuchs trenutni je ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u toj je funkciji bio i u mandatu od 2009. do 2011. godine. U Vladi Ive Sanadera bio je dvaput: kao pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju te kao državni tajnik za visoko obrazovanje. U Vladi Andreja Plenkovića obnašao je ulogu posebnog savjetnika premijera za obrazovanje.

U predavanju od nazivom ‘Reforma visokog obrazovanja‘ koje ćemo uživo prenositi na našem YouTube kanalu i Facebook stranici tako da će biti dostupno besplatnoj svoj zainteresiranoj javnosti, ministar Fuchs govorit će o novom paketu zakona koji trebaju unaprijediti visoko obrazovanje Hrvatske. Doznat ćemo kako će te promjene utjecati na institute, odnosu između ministarstva i visokih učilišta te promjenama koje će direktno osjećati djelatnici unutar sustava visokog obrazovanja.


Povodom 10. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset čiji program možete pogledati ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike srednja.hr+ ili preko Facebook događaja Konferencija: srednja.hr+ Obrazovnih deset