Pretraga

Uskoro kreću upisi u osnovne škole u Zagrebu, grad je izdao detaljan vodič za roditelje

A- A+

Grad Zagreb jedini je koji ove godine neće provoditi upise u prvi razred osnovne škole. Prema najavi Ministarstva, to bi se moglo dogoditi od iduće godine. Klasični, redovni upis učenika u zagrebačke osnovne škole će se obavljati po obavljenim pregledima djece u ambulanti školske medicine i pred stručnim povjerenstvom škole i to najkasnije do 15. lipnja 2024. Grad je objavio i detaljan vodič upisa za roditelje u kojem je procedura opisana korak po korak.

učenici_učionica

Ilustracija: Pexels

U svim županijama, osim u Gradu Zagrebu, upisi u osnovne škole od ove se godine provode elektroničkim putem. Grad Zagreb, koji bi ovaj način upisivanja trebao uvesti od iduće godine, objavio je kako uskoro započinje i procedura upisa u sve zagrebačke osnovne škole.

Prvi korak je pregled kod liječnika

Kako su izvijestili iz Grada, upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. obavljat će se u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba odmah po obavljenim pregledima, a najkasnije do 15. lipnja 2024.

– U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2024. godine navršavaju 6 godina života (zaključno na dan 31. ožujka 2024. godine). Prije upisa u prvi razred, roditelj/skrbnik obvezan je dogovoriti termin pregleda za dijete u ambulanti nadležnog školskog liječnika radi utvrđivanja njegovog psihofizičkog stanja, a potom i u osnovnoj školi koju će dijete pohađati prema upisnom području, stoji u dopisu pročelnika ureda za obrazovanje Luke Juroša.

Dakle, prvi korak za redovne školske obveznike je pregled kod liječnika školske medicine, zatim testiranje djeteta u školi, nakon čega slijedi upis. Za pregled kod liječnika i testiranje u školi potrebno je prethodno dogovoriti termin.

Izdvojeni članak
Učionica

Počeli upisi u prvi osnovne u 2024. Provode se po novom modelu, jedino je Zagreb izuzetak

Što je s onima koji bi željeli dijete u školu upisati prijevremeno?

–  Za dijete koje nije školski obveznik, a koje će tijekom 2024. godine navršiti šest godina života, roditelj/ skrbnik može u područnom uredu gradske uprave, sukladno djetetovoj prijavi prebivališta/boravišta, podnijeti zahtjev za prijevremeni upis u I. razred najkasnije do 31. ožujka 2024. godine. Za dijete koje je pohađalo predškolsku ustanovu roditelj/skrbnik dužan je, uz zahtjev za prijevremeni upis djeteta, priložiti i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta, navodi se u dopisu Grada.

U slučaju da djeca koja upisuju školu ove godine iz opravdanih razloga ne mogu pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja do 15. lipnja 2024. godine, roditelji moraju najkasnije do 31. svibnja 2024. godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području te s njim dogovoriti drugo vrijeme pregleda.

Zaključno z Grada naglašavaju i da je pri upisu u prvi razred osnovne škole roditelj/skrbnik djeteta dužan  predočiti školi:

  • mišljenje stručnog povjerenstva o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta za upis u prvi razred i
  • ukoliko je riječ o prijevremenom upisu u prvi razred, rješenje kojim se to odobrava.

Raspored pregleda djece u ambulantama školske medicine po upisnim područjima možete preuzeti ovdje, a obrazac zahtjeva za prijevremeni upis/odgodu upisa na ovoj poveznici.

U nastavku možete vidjeti i detaljan vodič za upise svih učenika redovitih, onih koji žele prijevremeni upis, djece s teškoćama te korake za djecu za koju se upis odgađa. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite poveznicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab