Pretraga

Uspio je: 20-godišnjak iz Karlovca prikupio preko milijun kuna za proizvodnju svojeg zabavnog izuma

A- A+

Albert Gajšak, 20-godišnji inovator iz Karlovca pokrenuo je nedavno kampanju za prikupljanje sredstava za proizvodnju svojeg posljednjeg izuma – ‘uradi sam’ mobilnog telefona. Iako je kampanja otvorena svega 12 dana, Gajšak je već uspio prikupiti 184.942 dolara, što je vrtoglavih 1.191.026 kuna.

Albert Gajšak; screenshot: YouTube

Cilj Kickstarter kampanje mladog inovatora Alberta Gajšaka bio je prikupiti 15.000 dolara. Tim novcem planirao je pokrenuti proizvodnju svog posljednjeg izuma – ‘uradi sam’ mobitela pod nazivom MAKERphone. No, ljubitelji tehnologije njegovim su novim projektom očito bili i više nego oduševljeni pa je u svega par sati prikupljeno i više od 15.000 dolara. Krajem prošlog tjedna, točnije u četvrtak, pisali smo o tome kako je iznos donacija prešao 100.000 dolara, a sada stižu još bolje vijesti – do sada je Albertu i njegovoj tvrtki Circuitmess ukupno donirano 184.942 dolara, što je vrtoglavih 1.191.026 kuna!

Izdvojeni članak

Zahvaljujući genijalcu iz Karlovca klinci uče ono što su trebali na satu Tehničkog – kako napraviti mobitel

Kampanja, kojoj se možete priključiti ovdje, otvorena je još mjesec dana.

Inače, Albert nam je ovaj novi projekt, MAKERphone, najavio još prošlog listopada kada smo o njemu pisali veliku priču. Riječ je o proizvodu sličnom njegovoj ‘uradi sam’ igraćoj konzoli, MAKERbuinu, koja je već osvojila inozemno tržište. MAKERphone zabavan je i edukativan set koji se sastoji od elektroničkih komponenti, a čijim sastavljanjem dobivate potpuno funkcionalni mobitel s igricama poput popularne ‘Zmije’. Uz set vam je potreban samo osnovni alat i strast za tehnologijom. Osim što u konačnici dobivate mobitel, prilikom sastavljanja ćete naučiti koja je funkcija otpornika, kako izgleda lemljenje, kako se programira, kako uopće funkcionira smartphone i druge zanimljive stvari koje vam nitko nije pokazao na satu Tehničke kulture.

Inače, i za ovu se Albertovu kampanju već pročulo i izvan granica Hrvatske, pa je jedan korisnik Reddita imao zanimljivu teoriju zavjere.

– Ne želim zvučati paranoično, ali… Rus koji želi prodavati mobitele Amerikancima? Mislim da ću preskočiti dok se ne uvjerim da je riječ o uređaju za špijunažu, piše korisnik Reddita na što je Alberta posebno nasmijalo da je komentar odlučio podijeliti i na svom Facebooku.