Pretraga

Djevojčica iz Nigerije zaljubila se u proizvod tvrtke našeg mladog inovatora: Želi postati inženjerka

A- A+

Tvrtka CircuitMess mladog karlovačkog inovatora Alberta Gajšaka sudjeluje u sjanoj humanitarnoj inicijativi. Djevojčica Blessing Yohanna iz Nigerije silno želi postati inženjerka, ali obrazovanje nije mogla nastaviti, ponajprije iz financijskih razloga. CircuitMess odlučio joj je poslati neke od njoihovih edukativnih setova, kako bi ju ohrabrili da nastavi razvijati taj talent, a ona se u njihove proizvode u potpunosti zaljubila.

Blessing Yohanna na poklon je dobila setove domaće tvrtke CircuitMess|Foto: Press

CircuitMess, domaća tvrtka koja se bavi dizajniranjem i poizvodnjom edukativnih elektroničkih uređaja koje djeci i mladima pomažu u razvoju STEM vještina, i organizacija Shiny Gloves Club iz Nigerije surađuju već dvije godine. Prošle godine su dio prihoda od prodaje svog DJ pulta donirali njihovoj udruzi kako bi što više djece imalo priliku sudjelovati u njihovom programu i razvijati svoje vještine.

Blessing Yohanna želi postati inženjerka, ali njena obitelj nema novca

U jednoj od učionica ove nigerijske organizacije, nalazi se i Blessing Yohanna. Ona je nadarena djevojčica s velikim interesom i talentom za elektroniku i izrađivanje stvari.  Nažalost, u opasnosti je da postane dio pesimistične statistike. Prema istraživanju UNICEF-a, više od polovice djevojčica u sjevernoj Nigeriji ne pohađa nastavu.

Iako je Blessing silno željela nastaviti obrazovanje i upisati fakultet za elektrotehniku, roditelji su ju odgovorili od toga. Ne mogu si priuštiti nastavak njezinog obrazovanja i ne vide perspektivu u tome jer je djevojčica.

Kada smo čuli da Blessing Yohanna više ne pohađa nastavu i zašto, željeli smo nešto učiniti. Javili smo im se i pitali možemo li joj poslati direktno na kućnu adresu još neke naše setove, kako bi ju ohrabrili da nastavi dalje učiti i razvijati svoj talent za elektroniku, makar od kuće, kaže Albert Gajšak, CEO CircuitMess-a.

Blessing Yohanna na poklon je dobila setove domaće tvrtke CircuitMess|Foto: Press

Pokrenuta je i Go Fund Me kampanja

Posjet zaposlenika Shiny Gloves Club-a njezinoj obitelji urodio je plodom – kada su vidjeli koliko se Blessing veseli ovim setovima, odlučili su dati još jednu šansu obrazovanju i dozvoliti joj da ponovo pohađa radionice koje toliko voli.

– Nije da je njezina obitelj bila toliko protiv njenog obrazovanja, već si to oni jednostavno ne mogu priuštiti. Mislim da joj nisu željeli davati lažnu nadu, jer im je nemoguće zamisliti da možemo prikupiti dovoljno novaca kako bi Blessing mogla ići na fakultet koji toliko želi, kaže Albert.

Kako bi pomogli Blessing Yohanni, organizacija Shiny Gloves Club pokrenula je Go Fund Me kampanju. Njoj se mogu priključiti svi koji to žele, a cilj je prikupiti sredstva pomoću kojih bi Blessing omogućili studirati elektrotehniku.

– Ovu kampanju nismo pokrenuli mi, već naši partneri iz Shiny Gloves Club-a, ali želimo s naše strane napraviti što više možemo kako bi proširili vijest i pomogli prikupiti potrebna sredstva. U Hrvatskoj je puno veći životni standard nego u Nigeriji, a u većini slučajeva možemo upisati fakultet besplatno U Nigeriji nije tako. Kako bi mogla upisati fakultet, potrebno je prikupiti 10 tisuća dolara. Djeluje puno, ali vjerujem kako ima mnogo ljudi koji su spremni odreći se jedne kave u kafiću ili neke sitnice, a svaka prikupljena kuna puno znači kako bi ovo postala jedna lijepa priča sa sretnim krajem. Hvala svima koji doniraju i dijele ovu vijest, zaključuje Albert.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Shiny Gloves Club (@shinyglovesclub)