Pretraga

Mladi inovator opisao kako ga je slučajni susret s Rimcem u srednjoj potaknuo na veliku odluku

A- A+

Za mladog karlovačkog inovatora Alberta Gajšaka danas svi znaju, ali rijetki se sjećaju da je još u srednjoškolskim danima bio vrstan robotičar te osvajao medalje na međunarodnim natjecanjima. Tako entuzijastičan sa 17 je godina otišao u obilazak tvornice Mate Rimca te se prisjetio kako je samo jedan susret s Rimcem bio značajan za njegove daljnje odluke da odustane od faksa i otvori svoju firmu.

– Kad sam imao 17 godina, otišao sam kod Rimca na turu tvornice da vidim što se tamo događa jer sam obožavao sve vezano uz tehnologiju. Slučajno smo naletjeli na Matu u hodniku i meni je to bio dream come true jer sam upoznao ‘the man himself’. Ja sam ovaj niži na slici, Mate je ovaj u plavom, prisjetio se na društvenim mrežama mladi karlovački inovator Albert Gajšak.

U srednjoj je briljirao na robotičkim natjecanjima

Gajšak je, za one koji ne pamte, prije poslovnog uspjeha nizao one na robotičkim natjecanjima. Još 2016. godine, objavili smo veliku priču o tome kako je s kolegom Filipom Jakšićem pobjedio na jednom od najvećih natjecanja robotike u Europi. Nedugo nakon toga svoju je igraću konzolu MAKERbuino, pomoću koje se na zabavan način uče vještine poput lemljenja, programiranja, dizajniranja, predstavio na međunarodnom Maker Fairu u Rimu. Uspjesi se od tada nisu prestali nizati. Osmislio je još nekoliko sličnih ‘uradi sam’ elektroničkih proizvoda, a njegova tvrtka CircuitMess prošle je godine imala milijun eura prihoda te im se povećao im i broj zaposlenika kao i poslovnih suradnji.

Izdvojeni članak

Tvrtka našeg mladog inovatora prošle je godine ostvarila više od milijun eura prihoda

‘Vjerojatno je to iskustvo utjecalo na moju odluku da odustanem od faksa i otvorim firmu’

Toga možda danas ne bi bilo da se nije dogodio susret s Matom Rimcem s početka teksta. Prilikom tog susreta dao mu je prototip spomenute konzole MAKERbuino. Navodno se odmah nakon toga konzola pokvarila, ali njega to nije brinulo jer mu je sve to bio veliki doživljaj.

– Iznenadio sam sam se kako je tip normalan i kako sa mnom priča kao s normalnom osobom, bez obzira što sam tada imao 17 godina, nisam imao CircuitMess, bio sam random dijete s elektronikom u rukama, išao sam u treći razred srednje škole i sanjario da ću jednog dana napraviti nešto što će drugi ljudi kupovati u cijelom svijetu. Ne pišem ovaj status da sad idoliziram čovjeka (Rimac hejteri, odite negdje drugdje pisati komentare), nego da kažem koliko je meni to značilo da mi netko tko je nešto napravio u životu odvoji 60 sekundi vremena i popriča sa mnom kao da sam odrasla osoba. Vjerojatno je to iskustvo utjecalo na moju odluku da odustanem od faksa i otvorim firmu u inat svima koji su mi govorili da neću uspjeti i da je to glupa odluka. Ako moji proizvodi potaknu barem jedno dijete da slijedi svoje snove, my work is done, napisao je Albert.