Pretraga

Nekolicina roditelja tuži MZO: Traže obustavu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole

A- A+

Roditelji dviju škola, Osnovne škole Novi Marof i Osnovne škole Draganići podnose ustavnu tužbu protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Smatraju da su njima, ali i njihovoj djeci, povrijeđena ustavna, konvencijska i zakonska prava prilikom odabira škola koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Navode kako roditelji nisu dali suglasnost za sudjelovanje u eksperimentalnom dijelu programa i traže od Ustavnog suda da u njihovim školama obustavi provođenje eksperimentalnog programa.

predstavnik roditelja koji tuže mzo pred mikrofonima

Foto: Screenshot HRT

Građanske inicijative roditelja podnose ustavnu tužbu protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog uvođenja eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, prenosi N1. Radi se o dvjema školama koje pohađaju njihova djeca, Osnovnoj školi Novi Marof i Osnovnoj školi Draganići, a roditelji su održali kratku pressicu za medije na kojoj su objasnili svoje razloge tužbe.

– Prijavom i izborom ovih škola u cjelodnevnu školu grubo su povrijeđena ustavna, konvencijska i zakonska prava roditelja i te djece jer su i vijeća roditelja u ogromnoj većini glasali protiv prijave na javni poziv i sudjelovanje u eksperimentalnom programu. Roditelji nisu dali suglasnost za sudjelovanje koje je potrebno po Zakonu o odgoju i obrazovanju, rekao je Luka Mlinarić, pravni zastupnik roditelja OŠ Draganići i OŠ Novi Marof za N1.


ŠTO KAŽE ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU?

Kako je navedeno u članku 135. Zakona o odgoju i obrazovanju, ‘roditelj učenika ima pravo i obvezu biti upoznat sa svim sadržajima obuhvaćenima nastavnim planom i programom i školskim kurikulumom objavljenim na mrežnim stranicama škola: obveznim i izbornim nastavnim predmetima, međupredmetnim i/ili interdisciplinarnim sadržajima i/ili modulima, izvannastavnim, eksperimentalnim i posebnim programima te dati suglasnost za sudjelovanje učenika u svim navedenim sadržajima osim u nastavnim predmetima koji su dio odgojno-obrazovanog standarda.’


Izdvojeni članak
Udžbenici iz povijesti

Dio srednjoškolaca ponovno će dobiti besplatne udžbenike i prijevoz, novost i za one u cjelodnevnoj

Roditelji smatraju da je njihova suglasnost prioritet u ovom slučaju

Kao razloge protivljenja roditelji ističu nedostatak prostora, sportske dvorane, blagovaonice te da učitelji nisu dovoljno osposobljeni i pripremljeni. Iako će škole dobiti financijsku pomoć kako bi se opremile za provođenje cjelodnevne škole, roditelji smatraju da je njihova suglasnost prioritet u ovom slučaju.

– Sukus ove tužbe je to da prigovori roditelja, kakvi god da jesu, nisu uopće uzeti u razmatranje od strane ministarstva. Glavno je pitanje jesu li roditelji suglasni s time da se nad njihovom djecom provodi eksperiment koji je upitne kvalitete u odgojno-obrazovnom smislu. Ako nisu, onda ni dva ili tri milijuna eura ne mogu pomoći, izjavio je Mlinarić za N1.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Najesen kreće cjelodnevna škola: Upravo objavljeni kurikulumi, ovako izgledaju novi predmeti u tom programu

Ako Ustavni sud ne donese odluku do ponedjeljka, roditelji su spremni na prosvjede i građanski neposluh

Kako nastava počinje idućeg ponedjeljka, 4. rujna, od Ustavnog suda traže da donese privremenu odluku o obustavi provođenja eksperimentalnog programa u te dvije škole. Ako dotada ne dobiju nikakvu odluku Ustavnog suda, roditelji će se upustit u prosvjede i građanski neposluh. Iz MZO-a su komentirali kako su sve napravili po Zakonu i da očitovanja iz škola čiji roditelji podižu tužbu pokazuju da je sve bilo u redu i po pravilima.

Podsjetimo, za eksperimentalni program cjelodnevne škola koja kreće od jeseni odabrane su 64 škole, ali je u međuvremenu jedna škola od toga odustala. Cjelodnevna škola donosi čak pet novih predmeta – Praktične vještine, Svijet i ja, Informacijske i digitalne kompetencije, Prirodoslovlje te Društvo i zajednica, a kako izgledaju novi kurikulumi možete pogledati na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap