Pretraga

Uvodi se zdravstveni odgoj: Od sljedećeg tjedna svi će učiti o seksu

A- A+

U sve osnovne i srednje škole u državi od ove školske godine uvodi se zdravstveni odgoj. Provodit će se u okviru postojećih predmeta, a ponajviše kroz 12 sati nastave sata razredne zajednice. – Zdravstveni odgoj omogućit će više slobode, a bez slobode nema zdravlja, kazao je Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta.

Školarci piju i puše, a i sve su deblji

Anketa koja je provedena 2009. i 2010. godine na uzorku od 1500 školaraca, pokazala je da se broj djece s prekomjerenom težinom povećava, a da ih dvije trećine ne jede voće ni povrće svaki dan. Sve više učenika puši i pije, a svaki peti uopće ne pere zube.

– Ovi podaci govore da nam je zdravstveni odgoj u ovom novom obliku i više nego potreban, komentirao je Jovanović.

Zdravstveni odgoj imat će četiri modula. Živjeti zdravo, prevencija ovisnosti, prevencija nasilničkog ponašanja, te spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. U sklopu školskih predmeta poput Prirode i društva, odnosno Biologije, Psihologije, Tjelesne zdravstvene kulture i drugih, provodit će se sadržaji zdravstvenog odgoja.

Od sada konkretne vještine, a ne samo činjenice

U okviru tema zdravstvenog odgoja učit će se o odgovornom seksualnom ponašanju, odgađanju odnosa te toleranciji spram seksualnih različitosti. Školarci će tako naučiti kako razviti vještine potrebne za odgovorno seksualno i emocionalno ponašanje, no i potrebu konzistentne uporabe zaštite tijekom spolnih odnosa.

– Način na koji su se ovi sadržaji dosada prenosili nije bio djelotvoran i zato fokus mora biti na stjecanju vještina naših učenika, a ne na činjenice, kazao je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović.

Sadržaje zdravstvenog odgoja podučavat će više profesora, koji će za to biti stručno upućeni. Na razrednicima je još jedan zadatak, a to je da upoznaju roditelje o važnosti ovog predmeta.

GROZD protiv ovakvog zdravstvenog odgoja, Jovanović zadovoljan kurikulumom

Udruga Glas roditelja za djecu, GROZD, predlagala je Jovanoviću da uvede dva oblika spolnog odgoja, kako bi roditelji mogli birati onog koji više paše njihovom svjetonazoru.

– Roditelji imaju različite stavove i imaju svoje Ustavom zajamčeno pravo birati koje vrijednosti će djeca učiti, rekla je ministru na predstavljanju novog predmeta Kristina Pavlović iz GROZD-a. 

Jovanović smatra da je kurikulum predstavljen na struci i znanosti, te da ničije pravo nije povrijeđeno. Uz njega je i Dubravko Lepušić, vanjski član povjerenstva pri izradi kurikuluma, a inače ginekolog Svečilišne bolnice Sestre milosrdnice.

– Svima se pruža informacija, a ne nagovaranje. Postoji apstinencija, a postoji i kontracepcija. Stvar je izbora svake osobe što će izabrati, ali se informacija o svemu pruža, kazao je ginekolog Lepušić.

Kondom je sekundarna prevencija, primarna je promjena ponašanja

Iz GROZD-a smatraju da ministar treba odlučiti želi li samo odgojni i obrazovni moment tog predmeta, jer izgleda kao da ni sam nije siguran.

– Prije je htio da budu uključeni vrijednosni elementi, jer je i sam rekao da želi da učenici usvoje vrijednosti. Vrijednosti su odgojna komponenta. No kad ga je kolegica pitala o tome, povukao se i vratio na činjenice, kazao je predsjednik GROZD-a, Ladislav Ilčić i poručio da se kondom predstavlja kao jedino rješenje za sve.

Unatoč neslaganjima između Udruge i MZOS-a, zdravstveni odgoj počet će u svim školama s 3. rujnom. Svi stručnjaci koji su sudjelovali u stvaranju ovog predmeta radili su to na volonterskoj bazi, istaknuto je na predstavljanju predmeta.