Pretraga

Val poskupljenja zahvatit će i škole: Provjerili smo koliko se trenutno izdvaja za režije u zagrebačkima

A- A+

Od 1. travnja u Hrvatskoj će se značajno povećati cijena energenata, prvenstveno plina i električne energije. Prema izračunima Gradske plinare, cijena će za prosječno kućanstvo porasti čak 40 posto. Ovo poskupljenje neće zaobići niti škole, a već sada Grad Zagreb za struju i plin u školama iz proračuna izdvaja značajna sredstva. U prvom pravom zimskom mjesecu, studenom 2021., grijanje i plin koštali su preko sedam milijuna kuna.

Ilustracija: Pixabay

Osim poskupljenja hrane koje je vidljivo unazad nekoliko mjeseci, kućne budžete dodatno će opteretiti poskupljenje plina i struje do kojeg će doći početkom travnja ove godine.

U studenom režije za zagrebačke škole iznosile preko 7 milijuna kuna

Bit će to dodatan teret i za budžete osnivača škola, što su većinom gradovi i županije, koji školama podmiruju račune za energente. Pravo poskupljenje na računima će biti osjetno tek u zimskim mjesecima, kada će se učionice ponovno morati grijati, a već su sada cifre na mjesečnim računima nekih većih škola u Zagrebu – šesteroznamenkaste!

Na mjesečnoj razini Grad Zagreb izdvaja milijunske iznose za režije škola. Prema podacima koje smo zatražili od Grada, u studenom, prvom ‘pravom’ zimskom mjesecu, ukupni režijski troškovi struje i plina za škole iznosili su čak 7.074.746 kuna.

Konkretno, za pokrivanje troškova struje i plina u studenom prema osnovnim školama isplaćeno je 4.676.902 kune, od čega je većina otišla na grijanje, čak 3.466.762 kune. Za troškove energenata u srednjim školama za studeni 2021. iz gradskog je proračuna otišlo 2.397.844 kune, od čega opet većina, 2.130.041 kuna, za grijanje.

Troškovi režija u zagrebačkim školama za studeni 2021.|Izvor: Grad Zagreb

Početkom polugodišta bilo problema s plaćanjem

Početkom prvog polugodišta dio škola bio je u problemima upravo zbog režija. Grad Zagreb mjesecima je kasnio s uplatama sredstava koja su trebala pokriti trošak energenata pa su ravnatelji strahovali od isključenja i ovrha. Nova gradska vlast pravdala se kako su uspjeli smanjiti kašnjenje isplate školama u usporedbi s onime što ih je dočekalo kada su preuzeli Grad. Dan nakon što su mediji objavili vijest o kašnjenju isplate prema školama, Grad im je uplatio novac za račune od tri mjeseca.

S obzirom na to da su škole u ne tako davnoj prošlosti imale problema s opomenama radi neplaćenih režija, grad smo pitali i kako će se uhvatiti u koštac s nadolazećim poskupljenjima i osigurati dodatna sredstva u proračunu. Tek kratko su odgovorili da Grad ‘odgojno-obrazovnim ustanovama osigurava i redovito doznačava potrebna sredstva za podmirenje režijskih, materijalnih i drugih rashoda, a isto će činiti i u slučaju eventualnog poskupljenja režijskih troškova.’ Poskupljenje režija za škole ovog je utorka komentirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Naravno da će grad, što se tiče svojih ustanova kojima je vlasnik gledati da se apsorbiraju svi ti udari, to je naša odgovornost definitivno. Nadam se da će i razgovori između osnivača i ministarstva dati neke rezultate. Činjenica je da su neke stvari i dio individualne odgovornosti, ali isto tako, ako pogledamo u Europi jako veliki broj opskrbljivača propada, bankrotira, svugdje su problemi zbog nevjerojatnih cijena plina, odgovorio je Tomašević na upit naše novinarke prilikom otvorenja škole obnovljene nakon potresa.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb mjesecima nije platio režije za škole, ravnatelji strepe od blokada i ovrha

Energetskom obnovom škole uštedjele preko 50%

Potez na koji se odlučuju brojni vlasnici stambenih objekata koji žele uštedjeti na troškovima režija je energetska obnova. Ona je do sada kroz Program energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provedena u 19 zagrebačkih škola, kažu nam u Gradu.

Da su uštede zaista velike, pokazuje i primjer Tehničke škole Ruđera Boškovića. Ta škola izgrađena je davne 1959. godine, a energetskom obnovom prešla je iz razreda E u razred B. Površina koju je trebalo energetski obnoviti iznosila je preko pet tisuća metara kvadratnih. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove bila je 8.776.428 kuna, od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda iznosila 4.339.423 kune.

U sklopu energetske obnove postavljena je nova toplinska izolacija, zamijenjena je postojeća stolarija i bravarija, kao i postojeće ostakljenje. Postojeće cirkulacijske pumpe za radijatorsko grijanje zamijenjene su energetski štednim pumpama, ugrađeni su termostatski radijatorski ventili, a postavljena je i energetski učinkovita rasvjeta.

Sve to dovelo je do znatne uštede, kao i na ostalim obnovljenim objektima, veće od 50%, kažu nam iz Grada.

– U Tehničkoj školi Ruđera Bošovića potrošnja prije energetske obnove objekta iznosila je 1.173.036 kWh godišnje, dok su troškovi grijanja iznosili 701.618,00 kn godišnje. Nakon energetske obnove potrošnja iznosi 330.000 kWh s troškovima za grijanje u iznosu od 310.000,00 kn godišnje, kažu nam za kraju iz Grada Zagreba.

Popis zagrebačkih škola na kojima je završena energetska obnova

1. Osnovna škola Davorina Trstenjaka, Krčka 3
2. Osnovna škola Ivana Mažuranića, Javorinska 1
3. Osnovna škola Julija Klović, Nova cesta 133
4. Osnovna škola Cvjetno naselje, Cvjetna cesta 17
5. Osnovna škola Lovre pl.Matačića, Laurenčićeva bb
6. Osnovna škola Marina Držića, Nalješkovićeva 4
7. Osnovna škola Mladost, Karamanov prilaz 3
8. Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića, Bogišićeva 13
9. Osnovna škola Grigora Viteza, Kruge 46
10. Osnovna škola Nikola Tesla, Matetićeva 67
11. Osnovna škola Sesvete, Ivana Gorana Kovačića 19
12. Osnovna škola Zapruđe, Meštrovićev trg 8a
13. Osnovna škola Lučko, Puškarićeva 102
14. Osnovna škola Dobriše Cesarića, Ksavera Šandora Đalskoga 29
15. Osnovna škola Dragutina Domjanića, Gajnice 31
16. Tehnička škola Ruđera Boškovića, Getaldićeva 4
17. Prehrambeno-tehnološka škola, Gjure Prejca 2
18. Trgovačka škola, Trg F.Kennedya 4
19. Poštanska i telekomunikacijska škola, Trg F.Kennedya 9