Pretraga

Grad Zagreb mjesecima nije platio režije za škole, ravnatelji strepe od blokada i ovrha

A- A+

Ravnatelji nekih osnovnih i srednjih škola u Zagrebu našli su se u poprilično neizvjesnoj situaciji. Grad Zagreb naveliko kasni s uplatama sredstava koji bi trebali pokriti režije škola pa se sada strahuje od isključenja i ovrha. Iz Grada odgovaraju da uplate sredstava školama kasne od kraja 2020. godine i to u razmaku od nekoliko mjeseci, ali ne i kada se očekuje početak redovne uplate sredstava školama.

Foto: Tomislav Tomašević | screenshot: Facebook/Možemo | Denis Gaščić

Kako piše Jutarnji list, zagrebačke škole našle su se u neizvjesnoj financijskoj situaciji. Naime, zbog kašnjenja isplate sredstava od strane grada Zagreba, što su za Jutarnji list potvrdili i ravnatelji škola, strahuju od isključenja i ovrha.

– Nemamo novaca niti za hitne intervencije, a neplaćene su i druge stavke za koje smo dobili suglasnost Gradskog ureda, račun je stigao na naplatu, a mi nemamo novca. Shvaćamo da je u Gradu teška financijska situacija, no nama je teško shvatiti to što nema informacije kada ćemo novac uopće dobiti. U strahu smo hoće li doći do trenutka kada će se računi škola ovršiti, rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja za Jutarnji list.

Škole u neizvjesnosti jer ne znaju kada će krenuti redovna isplata

Dodala je i kako su ravnatelji srednjih škola imali sastanak s v.d. pročelnicom Gradskog ureda, no odgovore o tome kada će krenuti redovna isplata, nisu dobili. Ravnatelji škola za Jutarnji list potvrđuju da su zadnju uplatu za pokrivanje troškova energenata primili u kolovozu za ožujak, a zadnju refundaciju prehrane u rujnu za travanj. Tvrde i kako su im tek ovog tjedna na račune sjeli materijalni troškovi za zadnji mjesec prošle školske godine.

– Ako neke škole imaju sredstva na računima, to su uglavnom sredstva iz europskih projekata, a to ne možemo usmjeriti u kupnju toaletnog papira ili papira za printanje, kaže Hitrec.

Neka je procjena, kako piše Jutarnji list, da bi Grad školama mjesečno trebao isplaćivati oko 10 milijuna kuna.

– U velikoj školi kao što je naš najveći su problem energenti, to su mjesečni računi koji u zimskim mjesecima dosežu i do 100 tisuća kuna. Regulirano je da troškove grijanja i električne energije podmiruje osnivač, ali nisu uplaćena sredstva za gotovo šest mjeseci. Ne znam što će biti, bojim se isključenja i ovrha. Mi redovno predočavamo račune i opomene osnivaču i nadam se da će se ova situacija što prije razriješiti. Ipak su to režije, a čak i u malom kućanstvu zna se da se režije prve moraju podmiriti. U slučaju da nam isključe struju i grijanje, naravno da ne bismo mogli održavati nastavu, objasnila je za Jutarnji list Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica zagrebačke I. gimnazije.

Izdvojeni članak

Gradonačelnik Zagreba odgovorio na pitanje što će biti s nastavom u školama

‘Ravnatelji su nemoćni, mogu samo gledati kako se računi gomilaju’

Prema riječima predsjednika Školskog sindikata Preporod za Jutarnji list, ravnatelji škola dovedeni su u nemoguću situaciju.

– Škole ne mogu normalno funkcionirati ako osnivači kasne s izvršavanjem svojih obveza. Ravnatelji su nemoćni i ne preostaje im drugo već da bespomoćno gledaju kako im se gomilaju neplaćeni računi. Ako nova gradska vlast brzo ne prekine ovakvu praksu, brojne bi se škole mogle zbog neplaćenih računa naći u blokadi, izjavio je Željko Stipić za Jutarnji list.

Jutarnji list isto tako navodi i da bi na godišnjoj razini grad Zagreb osnovnim školama trebao isplaćivati oko 30 milijuna kuna za materijalne troškove te 37 milijuna kuna za troškove energenata. Za sufinanciranje prehrane učenicima, Grad bi osnovnim školama u jednoj godini trebao isplatiti oko 22,8 milijuna kuna. Troškovi za srednje škole nešto su manji, kako piše Jutarnji list, za materijalne troškove Grad bi trebao izdvojiti 15,6 milijuna kuna, a za trošak energije 18 milijuna kuna.

Na upit Jutarnjeg lista, iz Gradskog ureda za financije su odgovorili da se sredstva za materijalne troškove od kraja 2020. godine doznačuju sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci.

– Tijekom skorog razdoblja Gradu je obećano realizirati beskamatnu pozajmicu iz državnog proračuna u visini od 150 milijuna kuna kako bi se premostio jaz do refundacije uloženih sredstava Grada iz Fonda solidarnosti, navode u Gradskom uredu za financije, rekli su iz Grada za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

U zadnje 4 godine Muzičkoj akademiji ekstra 5 milijuna kuna samo da plati režije za zgradu

Tomašević: ‘Istina je i žao mi je što se to događa’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je navode Jutarnjeg lista u emsiji Radio Sljemena.

– Treba prvo reći da, kada smo preuzeli vlast u Zagrebu, ako govorimo o materijalnim trošovima škola, čak nisu bili plaćeni ni neki troškovi za siječanj. Kašnjenje je bilo jako veliko, više od četiri mjeseca. Prije nekoliko dana, prije nego što je članak u Jutarnjem izašao, su plaćeni troškovi za lipanj, kašnjenje je sada dva do tri mjeseca što, s obzirom na otežanu likvidnost koja nije tajna i o kojoj govorimo od početka, je očekivano, rekao je Tomašević za Radio Sljeme.

Naveo i kako su uspjeli smanjiti kašnjenje isplate školama u usporedbi s onime što ih je dočekalo kada su preuzeli Grad.

– To ćemo još više smanjivati do kraja godine. U tu svrhu je i ovaj kredit koji je najavljen od strane vlade prije mjesec dana, za povećanje likvidnosti vezano uz obnovu škola. Mi plaćamo izvođače radova, a da još nismo povukli taj novac iz Fonda solidarnosti, kredit će nam olakšati likvidnost. Žao mi je što se to događa, ali problemi će se smanjivati, poručio je Tomašević za Radio Sljeme.

Dopuna teksta 27. listopada u 14:19 h

Nakon što je ova vijest izašla u medijima, iz škola su javili kako im je danas sjeo novac od Grada za dio dugovanja, prenosi Jutarnji list. Za režije im je uplaćen iznos za tri mjeseca, potvrdili su ravnatelji za Jutarnji.

– Odjednom smo dobili uplatu za energente, i to za travanj, svibanj i lipanj, kao i za prehranu za svibanj i lipanj, rekli su ravnatelji za Jutarnji list.